Anuntul lui Liviu Pop: vor fi sau nu obligati revolutionarii sa obtina noi certificate?

Retragerea OUG privind obtinerea de noi certificate de catre revolutionari nu poate fi retrasa. Totusi, in Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face eventuale corecturi, a declarat, luni seara, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop. El a mai precizat ca invita reprezentantii revolutionarilor, marti, pentru continuarea discutiilor.

"Retragerea OUG nu poate fi operabila, insa, in Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face eventuale corecturi la aceasta. Cat timp exista deschidere catre dialog cred cu tarie ca anumite probleme semnalate pot fi remediate. Doar prin dialog, prin consultari, se poate ajunge la stabilitate, la eliminarea conflictelor sociale si a actiunilor revendicative", arata ministrul delegat pentru Dialog Social, scrie Mediafax.

Liviu Pop mai spune ca marti, de la ora 12.00, reprezentantii Asociatiilor de Revolutionari din Romania sunt asteptati la cabinetul sau, pentru continuarea discutiilor.

Sute de revolutionari au protestat luni, in Piata Victoriei din Bucuresti, fata de obligativitatea obtinerii de noi certificate, impusa prin OUG la sfarsitul anului trecut. Cativa dintre ei, printre care si Dumitru Dinca, au intrat in sediul Guvernului, pentru discutii la care sa ceara abrogarea ordonantei. Acestia au amenintat la un moment dat ca vor intra in greva foamei daca nu vorbesc personal cu prim-ministrul.

Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca vor fi obligati sa obtina, pentru indemnizatii, noi certificate prin care sa ateste ca au avut "un rol determinant" la Revolutie, dupa cum a decis Guvernul la sfarsitul anului trecut. Practic, Executivul a introdus un nou titlu de revolutionar, cel de "Luptator cu Rol Determinant".

Citeste si:
Ce nereguli au fost descoperite la Secretariatul pentru revolutionari
Nereguli la Secretariatul...

Premierul Victor Ponta a cerut Corpului de control, dupa acest protest, sa verifice activitatea Secretariatului de Stat pentru Revolutionari incepand din 1990, in principal modul in care au fost acordate certificate de revolutionar, au declarat surse din Guvern.

Luni, au avut loc discutii pe aceasta tema. Potrivit lui Liviu Pop, la intalnirea cu revolutionarii de luni au participat Alexandra Braica, secretar de stat pentru Dialog Social in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Adrian Sanda, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Revolutionarilor din decembrie 1989 si a Detinutilor Politici, Gheorghe Tanasoiu, secretar general la Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Revolutionarilor din decembrie 1989 si a Detinutilor Politici, si Corneliu Visoianu, consilier al prim-ministrului.

Unul dintre revolutionarii prezenti la negocierile de la Guvern, Mihai Orbulescu, a spus ca demersul premierului este o prima victorie a actiunii de protest. "Sa mearga Corpul de control sa verifice. Noi am cerut acest lucru pentru ca sunt mari nereguli acolo, pentru ca sunt impostorii lui Sanda (Adrian Sanda, secretar de stat, seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor - n.r.)", a mai spus Orbulescu.

Acesta a mai precizat ca revolutionarii asteapta in continuare sa aiba o discutie cu Victor Ponta si ca, in functie de reactia Guvernului, vor decide ce vor face mai departe. Orbulescu a adaugat ca revolutionarii vor astepta invitatia la o discutie cu premierul, marti, in Piata Victoriei, unde se vor aduna la ora 10.30.

Citeste si:
Revolutionarul Eugen Nicolicea, indemnizatie de 1.800 de lei
Revolutionarul Eugen...

Sursa foto: Proteste/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri