Guvernul va discuta miercuri o ordonanta care modifica Legea revolutionarilor, in sensul ca ii repune in plata pe ranitii fara grad de invaliditate si retinutii la Revolutia din 1989, ale caror indemnizatii au fost sistate dintr-o eroare, dar fara sa intervina asupra conditiei de obtinere a noului certificat.

Proiectul de ordonanta a fost pregatit pentru sedinta de miercuri, au declarat surse oficiale. Presedintele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, Adrian Sanda, initiatorul ordonantei, a precizat ca actul normativ reglementeaza doar problema ranitilor fara grad de invaliditate si a retinutilor, nu si cea a noului certificat contestat de catre o parte dintre revolutionari. "Este mai mult o rectificare ce nu a fost acceptata de Consiliul Legislativ sa fie reglementata printr-o simpla erata. A fost o eroare materiala, provocata de un «copy-paste», prin care ranitii fara grad de invaliditate si retinutii, care au primit indemnizatii pana la 31 decembrie 2014, erau acum lasati in afara", a spus Sanda, conform Mediafax.

La inceputul anului, Secretariatul a transmis un comunicat in care a precizat ca, dintr-o regretabila eroare de redactare a OU 95/2014, pentru beneficiarii Legii 341/2004 privind recunostinta pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, care au calitatea de ranit, fara grad de invaliditate, cat si pentru cei care au calitatea de retinut a fost omisa plata indemnizatiei de 1,10, motiv pentru care, in cel mai scurt timp, va fi initiata procedura de indreptare a acestei erori.

Protest al revolutionarilor la sediul Guvernului

Luni, sute de revolutionari au reluat protestele in Piata Victoriei, solicitand Guvernului retragerea ordonantei de urgenta prin care ei sunt obligati sa obtina noi certificate prin care sa ateste ca au avut "un rol determinant" la Revolutie. Revolutionarii spuneau, saptamana trecuta, ca sunt nemultumiti ca nu au primit un raspuns de la premier si ca vor continua protestul la sediul Guvernului si greva foamei, pana cand va fi retrasa OUG privind obligativitatea obtinerii de noi certificate.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, spunea ca ordonanta contine "aberatii" si "erori materiale", "erori impardonabile", adaugand ca va solicita eliminarea acestor prevederi din actul normativ. Liviu Pop a sustinut anterior ca retragerea OUG nu poate fi operabila, insa, in Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face eventuale corecturi. Sute de revolutionari au protestat si saptamana trecuta in Piata Victoriei. In urma acestui protest, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de control sa verifice activitatea Secretariatului de Stat pentru Revolutionari incepand din 1990, in principal modul in care au fost acordate certificate de revolutionar, au declarat surse din Guvern.

Potrivit OUG nr. 95 din 29 decembrie 2014, revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist, vor fi obligati sa obtina noi certificate prin care sa ateste ca au avut "un rol determinant" la Revolutie, pentru a obtine indemnizatii. Pentru aceasta, Guvernul a introdus un nou titlu de revolutionar, cel de "Luptator cu Rol Determinant".

Acest nou titlu, care sta si la baza conditiilor de acordare si care va fi atribuit sub sanctiune penala pentru date false, este definit acum de Guvern ca fiind acordat celor care, in perioada 14 - 22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, dar "doar in localitatile" in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului Nicolae Ceausescu.

Revolutionarii dezaproba afirmatia potrivit careia plecarea cuplului Ceausescu din data de 22 decembrie 1989 ar fi constituit sfarsitul Revolutiei. La jumatatea lunii decembrie, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa amane pentru urmatorii doi ani, pana in 2017, plata indemnizatiilor reparatorii la care au dreptul revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist, precum si copiii eroilor-martiri. Ulterior, ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat ca Guvernul va trimite rapid o erata catre Monitorul Oficial, pentru a corecta acel articol. El a aratat insa ca, intr-una din urmatoarele sedinte de guvern, va fi emisa si o ordonanta care va stabili "cum se face plata in 2015", fara alte detalii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri