Romania incepe anul 2019 fara buget. Insa nu este un caz singular. In istoria recenta, “recordul” il detine anul 2017, cand bugetul a fost adoptat de Parlament in data de 7 februarie. La acel moment, justificarea a fost data de formarea cu intarziere a Guvernului avand in vedere data alegerilor parlamentare (11 decembrie 2016). De data aceasta, care este explicatia?

2017 si 2018 sunt ani in care Romania a inregistrat rate record de crestere economica. De ce nu avem inca bugetul pe 2019?

Poate pentru ca Guvernul a asteptat Sarbatorile de Iarna pentru a recunoaste, indirect, risipa irationala din buget si a adoptat, pe 21 decembrie, Ordonanta "lacomiei", care cuprinde taxe uriase pentru intregul mediu economic.

Desi Executivul a incercat sa isi mascheze incompetenta, sustinand ca impune taxele pentru a proteja populatie, explicatia este alta.

Ce ne spun datele din trecut?

La 11 luni din 2018, deficitul bugetar a ajuns la 26 miliarde de lei, respectiv 2,7% din PIB. Consilierul primului ministru, Darius Valcov, scrie pe pagina sa de Facebook, ca, la finalul anului, deficitul bugetar este de 2,92% din PIB.

Dincolo de credibilitatea sursei, cifra este pusa sub semnul intrebarii de disponibilitatea datelor (executia bugetara la 12 luni are ca termen de publicare data de 25 ianuarie 2019), dar si de experienta ultimilor ani.

In 2017, an care s-a incheiat cu un deficit de 2,88% din PIB (24,3 miliarde de lei), la 11 luni deficitul a fost de doar 1,21% din PIB.

Cu un an in urma, cand, de asemenea, deficitul a ajuns la 2,4% din PIB, la 11 luni acesta se situa abia la 0,72% din PIB.

In aceste conditii, este greu de imaginat cum se va incadra deficitul in limita maxima admisa de 3% din PIB in 2018, cand la 11 luni avem deja 2,7% din PIB (respectiv 26 de miliarde de lei, fata de 24,3 de miliarde de lei pe intreg anul 2017).

Acuzatii grave la adresa autoritatilor

Senatorul Florin Citu acuza, deja, autoritatile ca masluiesc datele, astfel, incat sa se incadreze in limita de deficit.

“Masluirea cifrelor referitoare la executia bugetara pentru 2018 a fost premeditata! In decembrie 2017, anticipand derapajele evidente ale economiei si implicit ale deficitului, gasca PSD-ista de analfabeti economici a aprobat OUG 90. In aceasta ordonanta, art. 19 deroga de la: (4) Guvernul are obligatia de a prezenta Parlamentului un buget anual care sa respecte principiile responsabilitatii fiscale, regulile fiscale, strategia fiscal-bugetara si orice alte prevederi ale prezentei legi, iar prim-ministrul si ministrul finantelor publice vor semna o declaratie ce atesta aceasta conformitate, declaratie care va fi prezentata Parlamentului impreuna cu bugetul anual. (5) In eventualitatea ca Guvernul nu poate respecta conditia de conformitate prevazuta la alin. (4), prim-ministrul si ministrul finantelor publice vor mentiona in declaratie abaterile, precum si masurile si termenele pana la care Guvernul va asigura conformitatea cu principiile responsabilitatii fiscale, cu regulile fiscale si cu strategia fiscal-bugetara”, scrie Florin Citu pe pagina sa de Facebook.

Astfel, acesta sustine ca reprezentantii Guvernului (Valcov, Teodorovici, Misa) stiau ca vor incalca legea si au dat aceasta ordonanta ca sa scape de acuzatii.

“Ii lansez o provocare lui Eugen Teodorovici. Am depus in Parlament o lege care spune ca trebuie sa raspunda penal daca minte in legatura cu bugetul si deficitul bugetar. Eugen Teodorovici, daca vrei sa nu mai zica lumea ca minti, atunci sustine aprobarea acestei legi”, a punctat Citu.

Mai mult, el il acuza pe Darius valcov ca a incalcat embargoul privind datele referitoare la executia bugetara pe 2018 (respectiv 25 ianuarie 2019) si anunta ca va informa EUROSTAT de manipularea indicatorilor economici in Romania si ECOFIN (organismul european prezidat chiar de ministrul roman al Finantelor in cele 6 luni in care Romania detine presedintia Consiliului UE).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri