Guvernul condus de Victor Ponta a decis, sambata, ca alegerile parlamentare vor avea loc pe 9 decembrie, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, transmit televiziunile de stiri. De asemenea, s-a decis amanarea inceputului anului scolar cu o saptamana, pe 17 septembrie.


Guvernul a stabilit printr-o ordonanta, ce urmeaza sa fie aprobata si de Parlament, ca alegerile parlamentare se vor desfasura pe 9 decembrie. Victor Ponta anuntase initial ca data de principiu 2 decembrie, desi s-a declarat nemultumit de aceasta data, deoarece venea dupa 1 Decembrie, ziua Nationala, si pe 2 este Ziua Sfantului Andrei, iar asta va duce la o prezenta mai mica, transmite Adevarul.ro.

Ponta ar fi preferat ca data sa fie 25 noiembrie, insa PDL i-a atras atentia ca legea nu permite acest lucru.

Potrivit Constitutiei, data alegerilor trebuie sa respecte doua conditii: de la data alegerilor nu pot trece mai mult de 20 de zile pana se reuneste noul Parlament si alegerile trebuie sinute in maximum 3 luni de la expirarea mandatului in curs.

Astfel incat alegerile nu pot avea loc inainte de 2 decembrie si mai tarziu de 17 martie.

Anul scolar incepe cu o saptamana mai tarziu

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat sambata, dupa sedinta de guvern, ca noul an scolar va incepe la 17 septembrie ca urmare a numeroaselor solicitari venite din partea parintilor, dar si pentru ca, astfel, va fi o saptamana in plus pentru pregatirea unitatilor de invatamant, informeaza Mediafax.

"Au fost foarte multe solicitari din partea parintilor. Este corect sa raspundem acestora", a spus ministrul Educatiei, care a precizat ca inceperea anului scolar la 17 septembrie a fost luata, in sedinta de guvern de sambata, in conditiile in care data traditionala, de 15 septembrie, este o zi de sambata.

Andronescu a subliniat ca amanarea inceputului de an scolar din 10 in 17 septembrie va oferi inca o saptamana pentru rezolvarea problemelor pe care le au scolile, inclusiv cele legate de clasa pregatitoare, introdusa in premiera in ciclul primar.

Anul scolar 2012-2013 ar fi trebuit sa inceapa, potrivit calendarului anuntat de Ministerul Educatiei, la 10 septembrie, cu primul semestru programat pana in 21 decembrie. In perioada 29 octombrie - 4 noiembrie 2012, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor fi in vacanta.

Vacanta de iarna va fi in intervalul 22 decembrie - 13 ianuarie.

Semestrul al doilea va incepe la 14 ianuarie si va dura pana in 21 iunie, fiind intrerupt de vacanta de primavara, in perioada 6 aprilie - 21 aprilie.

25 mil. lei pentru scolile cu urgente majore


Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat, sambata, ca Guvernul va aloca 25 de milioane de lei pentru scolile care au "urgente majore", fondurile urmand sa fie aprobate miercuri, la urmatoarea sedinta a Executivului.

Andronescu a precizat ca alocarea sumei a fost deja aprobata de Ministerul Finantelor si "va trece" la sedinta de guvern de miercuri (5 septembrie - n.r.).

Printre unitatile de invatamant la care ar urma sa ajunga bani in urma acestui demers se numara, potrivit ministrului Educatiei, o gradinita din Intorsura Buzaului, scoala din Jirov - Mehedinti si liceul din Babadag, acesta din urma avand acoperisul distrus dupa o furtuna.

Ecaterina Andronescu a vizitat, marti, o scoala din localitatea mehedinteana Jirov, veche de o suta de ani, fara apa, cu toaleta in curte si cu incalzire la soba, ea refuzand buchetul de flori dat de directorul unitatii: "Lasati florile. Aveti o scoala de imi vine sa plang!".

Ponta vrea sef nou la DNA


Premierul Ponta i-a cerut, sambata, noului ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, sa demaraze procedurile pentru propunerea unui nou sef al Directiei Nationale Anticoruptie, iar, de la 1 octombrie, a unui nou procuror general, informeaza Mediafax.

"Sper ca in perioada imediat urmatoare, conform angajamentului pe care ni l-am luat fata de Comisia Europeana, pe baza unei proceduri transparente, sa declansati procedura de propunere a unui nou sef la DNA si, sigur, de la 1 octombrie, a unui nou procuror general", i-a spus Ponta lui Pivniceru, la prima sedinta de Guvern a noului ministru.

Ponta a mai aratat ca noul ministru va trebui sa se asigure ca justitia functioneaza in interesul cetatenilor.

"Rapoartele sunt importante, dar cel mai important este daca sunt romanii multumiti de modul cum justitia face cu adevarat dreptate", a afirmat premierul Victor Ponta.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri