Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului sau. Dosarul este trimis instantei supreme la aproape trei luni si jumatate de la punerea sa sub urmarire penala in dosarul "Turceni-Rovinari" si dupa cinci "vizite" la DNA.

Prima audiere la Directia Nationala Anticoruptie a premierului Victor Ponta a avut loc in 5 iunie, cand acesta a anuntat ca este suspect in dosarul lui Dan Sova. Tot atunci, DNA a cerut Camerei Deputatilor sa avizeze urmarirea penala pe numele premierului si pentru conflict de interese, insa solicitarea a fost respinsa de catre deputati, in 8 iunie. "Sunt suspect in dosarul lui Sova, pentru activitatea de avocat din 2007-2008 si, de asemenea, sunt in conflict de interese ca l-am propus pe Sova ministru. Am venit la DNA ca orice om normal, nu am dat nicio declaratie, o sa ne cheme pentru declaratii", spunea atunci premierul, scrie Mediafax.

La scurt timp, DNA transmitea ca premierul este urmarit penal in dosarul "Turceni - Rovinari", pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. In aceeasi zi, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului, el spunand ca, in opinia sa, este "o situatie imposibila" pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale.

"Directia Nationala Anticoruptie a comunicat public ca primul-ministru Victor Ponta este invinuit de fapte penale. Dupa parerea mea, este o situatie imposibila pentru Romania ca primul-ministru sa fie invinuit de fapte penale. Pe de alta parte, pentru Romania, cel mai rau lucru care s-ar putea intampla acum este o criza politica. Avand in vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta", declara Iohannis, la Palatul Cotroceni. In replica, Victor Ponta a spus ca respecta pozitia publica a presedintelui, dar ca a fost numit la conducerea Guvernului de catre Parlament si numai Parlamentul il poate demite.

La cateva zile de la punerea sub urmarire, in 14 iunie, Victor Ponta a parasit tara. El a plecat in Turcia impreuna cu presedintele turc Recep Erdogan, din Baku (Azerbaidjan), dupa ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene, fara a anunta. Doua zile mai tarziu, in 16 iunie, Ponta a scris pe Facebook ca a fost operat la genunchiul stang si ca a ales sa faca interventia chirurgicala in Turcia pentru ca in Romania nu ar fi avut liniste. Victor Ponta s-a intors in tara in 8 iulie, dupa o absenta de aproape o luna. In acea perioada, conducerea PSD a fost preluata interimar de Rovana Plumb, in timp ce Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.

In 15 iunie, in ziua in care era operat la clinica din Turcia, Victor Ponta fusese citat sa se prezinte in fata procurorilor DNA pentru a fi audiat. In perioada in care Victor Ponta s-a aflat in Turcia, avocata premierului a mers la DNA pentru a prezenta documente care sa justifice faptul ca Victor Ponta nu se poate prezenta la audieri in dosarul in care este urmarit penal, intrucat este in continuare plecat din tara.

La cinci zile dupa ce s-a intors in tara, Ponta a anuntat, printr-o scrisoare adresata liderilor social-democrati si postata pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio functie de conducere" in PSD, pana la momentul in care isi va demonstra nevinovatia fata de acuzatiile care ii sunt aduse in justitie.

Victor Ponta a fost audiat de cinci ori de catre procurorii DNA, prima data in 5 iunie, cand i-au fost aduse la cunostinta si acuzatiile. A urmat o infatisare in 13 iulie, la revenirea sa in tara, cand a fost si inculpat in dosarul in care este cercetat. Procurorii au anuntat atunci si punerea unor bunuri ale lui Ponta sub sechestru. Dupa mai bine de o luna, in 19 august, premierul a mers din nou la DNA, declarand la iesire ca a primit o copie a expertizei financiar-contabile dispuse in dosarul in care este urmarit penal, din care rezulta ca a platit cu 2.000 de lei in plus taxe, dar nu ii mai cere de la statul roman.

Premierul a fost citat la DNA si in 3 septembrie, el spunand la iesire ca audierea s-a purtat intr-o forma civilizata si a raspuns la toate intrebarile procurorului de caz. Victor Ponta a precizat ca le-a solicitat anchetatorilor sa disjunga din "dosarul mare", "Turceni - Rovinari", acuzatiile care il privesc, pentru a fi data cat mai repede o solutie. In 15 septembrie, premierul a fost din nou la sediul DNA, dar a stat doar cinci minute, avand in vedere ca procurorul de caz i-a spus ca nu il poate primi, intrucat nu fusese citat. Ponta s-a prezentat din proprie initiativa si a lasat la registratura mai multe documente.

Numele premierului mai apare mentionat in interceptarile procurorilor din dosarul fostului sef al Consiliului Judetean Mehedinti Adrian Duicu, fara insa ca primul ministru sa aiba vreo calitate procesuala.

Procurorii DNA aratau, in rechizitoriul din dosarul in care Adrian Duicu este judecat petnru fapte de coruptie, ca in 13 iulie 2013, la ora 09.55, Duicu, aflat in sediul Guvernului, l-a sunat pe Stefan Ponea, atunci sef al IPJ Mehedinti, si a spus ca asteapta sa intre la premierul Victor Ponta, unde s-ar fi aflat deja ministrul de Interne. Adrian Duicu ii spunea lui Stefan Ponea, in iulie 2013, ca este in sediul Guvernului, unde seful Cancelariei premierului l-a chemat pe seful Politiei, aratand ca "un sfert de ora, in birou' oval", s-a vorbit despre numirea lui Ponea si a sotiei acestuia in functii de conducere la Bucuresti.

Ponta a negat orice legatura cu acest dosar. La finalul lunii iulie 2014, premierul spunea ca nu are "habar" daca a fost la masa cu Adrian Duicu, asa cum a aratat acesta in discutiile telefonice, interceptate de anchetatori: "Habar nu am ! Eu...daca ma intrebati cu cine am fost la pranz ieri sau alaltaieri, va pot spune. Daca ma intrebati cu cine am fost acum un an si jumatate...in general, merg cu colegi de partid, cu ministri, cu oameni politici, cu jurnalisti. E posibil, habar nu am". Ponta preciza ca rechizitoriul procurorilor nu il indica pe el cu nicio calitate procesuala, nici de invinuit sau inculpat, nici de martor, astfel ca, din punctul sau de vedere, lucrurile sunt inchise.

Citeste si:

    De asemenea, dupa alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, in urma scandalului privind votul din diaspora, lideri politici au cerut deschiderea unui dosar, in care sa se stabileasca vinovatii pentru blocarea votului din strainatate. Dosarul, deschis initial de Parchetul instantei supreme, a ajuns, in decembrie 2014, la DNA, care cerceteaza fapte de abuz in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.

    Ponta afirma ca, daca Directia Nationala Anticoruptie va cere urmarirea sa penala in dosarul privind votul din diaspora, va demisiona cu siguranta din postul de prim-ministru, deoarece Guvernul nu poate fi condus de catre o persoana urmarita penal, dar a aratat ca trebuie sa se renunte la "ideea din 2004" ca o persoana care a pierdut alegerile trebuie sa intre in inchisoare.

    Victor Ponta a fost investit in functia de prim-ministru al Romaniei in 8 mai 2012, in urma caderii Guvernului Ungureanu, prin motiunea de cenzura a Uniunii Social-Liberale. El a fost presedinte al PSD timp de mai bine de cinci ani, pana in luna iulie, cand, la scurt timp de la punerea sa sub acuzare, a anuntat ca se retrage de la conducerea partidului. Premierul a anuntat, printr-o scrisoare adresata liderilor social-democrati si postata pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio functie de conducere" in PSD, pana la momentul in care isi va demonstra nevinovatia fata de acuzatiile care ii sunt aduse in justitie.

    Citeste si:

      Ponta a intrat in PSD pe vremea lui Adrian Nastase, iar anterior a fost, pe rand, procuror, secretar de stat, ministru delegat pentru Controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii Acquisului Comunitar si ministru-delegat pentru relatia cu Parlamentul. Odata cu anuntul de joi al DNA, Victor Ponta a devenit primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri