Decizia BPN a PSD de a amana congresul de alegeri, stabilit initial pentru luna martie, in conditiile in care Victor Ponta si Liviu Dragnea si-au depus mandatul la sfarsitului anului trecut, in urma esecului de la prezidentiale, este una care ridica importante semne de intrebare.

Comitetul Executiv National al PSD a decis, la sfarsitul anului trecut, in prima sedinta de dupa esecul de la alegerile prezidentiale, ca urmare a faptului ca Victor Ponta si Liviu Dragnea si-au depus mandatul de presedinte, respectiv presedinte executiv, ca in luna martie va fi convocat un congres de alegeri care sa faca analiza rezultatului de la alegeri si sa decida asupra noii echipe de conducere, potrivit Mediafax.

Congresul de alegeri din martie, anuntat public chiar de Ponta

Astfel pe 27 noiembrie 2014, dupa sedinta CExN, Victor Ponta ca s-a incheiat un ciclu electoral si ca el, ca lider, dar si echipa de conducere, trebuie sa-si asume nu doar lucrurile bune, ci si infrangerea de pe 16 octombrie si sa dea ocazia PSD si colegilor din partid sa constuiasca urmatorul proiect, pentru urmatorul ciclul electoral

"Noul proiect pentru urmatorul ciclu electoral trebuie sa tina cont de cauzele reale ale esecului de la prezidentiale. Prima decizie pe care am adoptat-o in CExN a fost aceea de a organiza forurile principale de conducere, Consiliul National si apoi Congresul, in primavara anului viitor, pentru ca e nevoie de timp pentru ca noul proiect 2015-2019 sa fie construit, ca si noua echipa de lideri. Actuala conducere va asigura pana in primavara conducerea partidului cand la Consiliul National si Congres nu doar se va alege o echipa de lideri, ci se va decide asupra proiectului politic in urmatorii cinci ani", preciza Victor Ponta pe 27 noiembrie 2014.

Tot atunci CExN a decis, la propunerea sa, sa-i excluda din partid pe Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova pentru ca ar fi incercat sa preia conducerea partidului prin jocuri de culise desfasurate inaintea alegerilor. Ce s-a intamplat, insa, din 27 noiembrie si pana in prezent? PSD a mentinut guvernarea si constituie, in continuare, partidul principal al coalitiei parlamentare care sustine Guvernul Ponta 4.Numai ca mentinerea guvernarii este strans corelata cu situatia din PSD, in conditiile in care Victor Ponta asigura presedintia PSD, fara mandat, ce-i drept, dar este si prim-ministru.

In aceste conditii, se poate afirma ca amanarea congresului de alegeri, dar si a analizei cauzelor esecului de la prezidentiale si a reformei interne s-a facut cu scopul implicit al mentinerii la guvernare.

In acest sens, decizia CExN din 27 noiembrie privind organizarea unui congres de alegeri in martie a fost infirmata de catre BPN, un for inferior in ierarhia de conducere a partidului. Acest fapt nu a fost contestat formal de catre membrii de partid, intrucat decizia a fost luata anterior, intr-un cadru informal. Victor Ponta si Liviu Dragne au obtinut acordul mai multor lideri PSD din teritoriu pentru decalarea organizarii Congresului, iar "pactul" a fost sarbatorit, ulterior, si cu o partida de vanatoare.

Amanarea congresului de alegeri mai are si o cauza externa, care tine, insa, tot de principiul fundamnetal al mentinerii cu orice pret la guvernare: este vorba de anuntata motiune de cenzura pe care opozitia intentioneaza sa o depuna in aceasta sesiune parlamentara. O lupta interna pentru functii in PSD nu s-ar plia deloc bine cu o lupta in Parlament pentru mentinerea functiilor oferite de guvernare.

Geoana conceptualizeaza "Noul PSD", in alianta cu "Noul PNL"

Excluderea din PSD, la propunerea lui Ponta, i-a oferit lui Mircea Geoana un culoar liber de exprimare publica, dar si posibilitatea de a se pozitiona strategic in raport cu PSD si cu actuala conducere, reprezentata de Victor Ponta si Liviu Dragnea. Geoana se adreseaza in principal nemultumitilor din PSD, care nu ii mai vad cu ochi buni nici pe Victor Ponta, nici pe Liviu Dragnea. E de notorietate faptul ca relatiile dintre Geoana, pe de o parte, si Ponta si Dragnea, pe de alta, sunt foarte reci. Pe de alta parte, social-democratii pot sa compare, acum, cei cinci ani sub Mircea Geoana cu cei cinci in care partidul a fost condus de Victor Ponta.

Pentru Geoana, "Noul PSD" inseamna atat "refondarea din temelii" a actualului partid, care sa permita exprimarea tuturor curentelor, dar si, in extremis, crearea unui nou partid care sa se adreseze aceluiasi electorat de stanga.

Atat Geoana, cat si Marian Vanghelie, au precizat ca vor lansa un grup de initiativa pentru "Noul PSD", care sa reprezinte "un alt partid de stanga, un partid nou, curat", care, insa, sa aiba si reprezentare parlamentara, prin preluarea unor parlamentari PSD nemultumiti de actuala conducere a partidului. Deocamdata, numarul parlamentarilor care vor adera la noua structura politica este vehiculat "pe surse", acesta variind de la zece parlamentari pana la 50 de parlamentari – care reprezinta cel mai mare numar vehiculat in presa. Dar chiar daca toti cei 50 de parlamentari ar adera la noua formatiune, votul lor ar fi insuficient pentru a darama Guvernul Ponta 4.

Pe de alta parte, Geoana a criticat public decizia de amanare a congresului de alegeri si a aratat ca acest lucru va conduce la adancirea crizei in care se afla partidui. In paralel, Geoana a propus social-democratilor mentinerea la guvernare intr-o mare coalitie intre stanga si dreapta, pe model german.
Posibila spargere a PSD si excluderile, criticate de Iliescu si Nastase

Fostii lideri ai partidului, Ion Iliescu si Adrian Nastase, au criticat public, masura propusa de Victor Ponta privind excluderea din partid a lui Geoana, Vanghelie si Sova. Iliescu a mentionat ca el a votat impotriva excluderilor si a aratat ca in PSD va exista un congres de alegeri, dar unde se va face si analiza cauzelor esecului de la prezidentiale. La randul sau, Nastase a spus ca "Noul PSD" a mai fost "nou" de vreo sapte ori pana acum si a aratat ca eventuala spargere ar face bine in primul rand celor din actuala opozitie, care ar putea astfel sa "dreseze" mai usor mai multe formatiuni de stanga.

Catalin Ivan, primul social-democrat care si-a anuntat candidatura la sefia PSD

Dincolo de disputele mai mult sau mai putin publice intre actualii si fostii lideri ai partidului, exclusi sau nu, exista foarte putine declaratii publice asumate in randul social-democratilor despre situatia din partid si viitorul formatiunii. Dupa ce Ponta a propus excluderea lui Geoana, Vanghelie si Sova, social-democratii au inteles sa intre in silentio stampa. Singurul social-democrat care a facut declaratii publice fara a fi exclus, este europarlamentarul Catalin Ivan. El a scapat doar cu o propunere de sanctionare dura care insa, nu a mai fost discutata, si a fost gratulat cu catalogarea de "pusti obraznic", oferita nonsalant de Dragnea.

Ivan a precizat, dupa ce a aflat de amanarea congresului, ca este mai hotarat ca oricand sa candideze la sefia PSD. El si-a exprimat speranta ca atat Victor Ponta cat si Liviu Dragnea inteleg faptul ca nu se poate ca acest Congres sa fie evitat, in conditiile in care si-au depus mandatul si asigura o conducere interimara a partidului. "Eu cred ca sunt oameni responsabili si inteleg foarte clar ca nu se poate fara congres si ca toate deciziile importante de modificare a Statutului si de schimbare a regulilor interne de functionare se fac prin votul celor delegati la congres. Nicio alta schimbare nu poate fi facuta informal", a spus Ivan.

Reforma PSD, in pericol; Consiliul National va dezbate reforma, dar doar Congresul o poate adopta

Declaratiile publice facute in ultima perioada de Victor Ponta si Liviu Dragnea au atestat faptul ca la Consiliul National din martie se va face doar o dezbatere a masurilor care trebuie luate si a modificarilor la statut in privinta puterii acumulate de liderii din teritoriu sau a consecintelor pe care cei cu probleme in Justitie le vor suporta.

Dragnea, a sustinut, astfel, ca deciziile de reforma ale PSD ce urmeaza a fi dezbatute la Consiliul National din martie vor putea fi puse in practica fara ca Statutul sa fie in mod legal modificat si adoptat procedural de congres, fiind vorba de decizii asumate ale PSD. "Nu exista decizii informale de modificare a Statutulul. Este ca si cum ai spune ca schimbi Constitutia Romaniei la o cafea, intr-o comisie obscura de undeva din Parlament. Deci domnul Dragnea este liber sa vina cu propuneri, poate sa faca ce comisie doreste, sa o conduca, dar votul il vor da membrii de partid delegati la Congres. Pana atunci vor putea si alti colegi sa vina cu propuneri", a spus, in replica, Ivan.

PSD este in acest moment un partid in vrie, care nu reuseste sa-si gaseasca o directie politica stabila si predictibila, alta in afara de mentinerea cu orice pret la guvernare, pentru cat mai mult timp posibil. Declaratiile publice despre situatia actuala a partidului si despre viitorul acestuia sunt foarte putine si par a fi apanajul cvasi-exclusiv a lui Victor Ponta si Liviu Dragnea, desi pozitiile publice luate de Victor Ponta sunt inconsecvente in timp si contradictorii cu cele asumate de Liviu Dragnea.

Desi cei doi si-au depus mandatul de presedinte si presedinte executiv dupa esecul de la prezidentiale, conduc inca cu mana forte partidul si impun decizii forurilor de conducere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri