Senatul a votat, marti, dublarea indemnizatiei invalizilor si veteranilor de razboi, precum si cea a vaduvelor acestora, initiativa legislativa urmand sa fie transmisa Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Senatorii au adoptat, in acest sens, o propunere legislativa pentru modificarea Legii 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi, initiata de senatorii PNL Ioan Cristina, Puiu Hasotti, Paul Ichim, Octavian Motoc, Nicolae Nasta, Marius Petre Nicoara, Ion Popa, Stefan Tomoioaga si Anca Tudor. Potrivit propunerii legislative, marii mutilati de razboi si cei incadrati in gradul I de invaliditate vor primi 296 lei lunar, cei incadrati in gradul II de invaliditate 264 de lei, cuantumul indemnizatiei pentru gradul III fiind stabilit la 224 lei, arata Mediafax.

impactul bugetar, enorm

Prin proiect se propune ca veteranii de razboi sa primeasca 184 de lei lunar, iar vaduvele de razboi care nu s-au recasatorit 184 lei lunar. Comisia pentru munca si protectie sociala a Senatului propusese plenului sa respinga initiativa legislativa, invocand argumentele prezentate la sedinta comisiei de reprezentantul Guvernului, care a mentionat ”impactul bugetar foarte mare”. La dezbaterile generale, care au avut loc saptamana trecuta, viceliderul grupului liberalilor Dumitru Oprea a calificat ca jenanta propunerea comisiei de respingere a propunerii. ”Oamenii acestia sunt acum la 95 de ani. Cat o sa va permiteti sa spuneti «nu» aparatorilor de neam? Pana in Tatra au ajuns pe jos, din Tatra s-au intors pe jos si le aducem acum multumirea Parlamentului Romaniei si le spunem «nu» hotarat. Este jenant ce faceti”, a afirmat senatorul.

E vorba aici cat de repede apasam pe butonul 1 si apoi pe butonul 4, din respect pentru acesti oameni pentru care Romania nu a facut cat trebuie.

Acesta a adaugat ca este unul dintre cei care ”plang durerea parintilor si a bunicilor”, pentru ca tatal sau a fost pe campul de lupta, fiind beneficiarul unui ordin si al unei medalii date de Regele Mihai, dar, intr-o perioada de 25 de ani nu a beneficiat de absolut nimic. Un alt vicelider al grupului PNL, Tudor Barbu, s-a declarat surprins, tot la dezbaterile generale, ca, fiind o suma extrem de mica, ridicola, in raport cu puterea de cumparare a romanilor, se discuta asa de mult privind acest subiect. ”Proiectul vizeaza cateva mii de batrani extrem de necajiti, majoritatea dintre ei. Noi nu votam aici daca da sau nu. E vorba aici cat de repede apasam pe butonul 1 si apoi pe butonul 4, din respect pentru acesti oameni pentru care Romania nu a facut cat trebuie”, a sustinut Barbu, care a adaugat ca, la randul sau, este nepot al unui erou cazut in razboi si fiu al unui veteran din al Doilea Razboi Mondial.

Liberalul Emil Pascan a declarat ca senatorii trebuie sa se gandeasca la echitate. ”Daca indemnizatia unui revolutionar este peste 2.000 de lei si noi discutam despre asemenea sume derizorii pentru veterani de razboi la 200 si de lei este strigator la cer. Doar pentru ca acesti oameni sunt in varsta, doar pentru ca nu sunt vocali, doar pentru ca nu are cine sa se bata pentru drepturile lor, cum fac revolutionarii, mi se pare absolut inechitabil. E rusinos pentru noi ca discutam atat de mult pe sume atat de derizorii”, a aratat el. In timpul dezbaterilor din saptamana anterioara, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a anuntat ca grupul sau va sustine, prin vot, propunerea. ”Se face dreptate, ca 20 de ani nu a fost dreptate. E momentul astazi sa o facem”, mentionat social-democratul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri