Al treilea razboi mondial probabil ca nu va avea loc, insa pentru cine deschide televizorul in Rusia al treilea razboi a inceput deja, scrie AFP. Pe primul post de stat, prezentatorul principalei emisiuni de duminica seara a anuntat ca bateriile antiaeriene ruse din Siria vor "dobori" avioanele americane.

Postul de stiri Rossia 24 a difuzat un reportaj despre pregatirea adaposturilor antinucleare din Moscova. La Sankt-Petersburg, site-ul de informatii Fontanka vrea sa creada ca Guvernul vrea sa rationalizeze painea in vederea unui viitor razboi, in pofida explicatiilor autoritatilor care afirma ca ca pur si simplu vor sa stabilizeze pretul fainei, potrivit News.ro.

Iar la radio se discuta despre exercitii ale "apararii civile" care mobilizeaza, potrivit Ministerului pentru Situatii de Urgenta, 40 de milioane de rusi timp de o saptamana. In program figureaza evacuarea imobilelor si exercitii in caz de incendiu. Cei care si-ar stinge televizoarele si ar iesi sa se plimbe pe strazile Moscovei ar putea, foarte probabil, sa dea peste uriase graffiti "patriotice" ale unor artisti pro-Putin din cadrul organizatiei "Set", care impanzesc de-acum imobilele, de exemplu un urs - simbolul Rusiei - care distribuie veste antiglont unor porumbei ai pacii.

Care este cauza acestei febre, acestei betii fata de iminenta unui "al treilea razboi mondial", se intreaba AFP. Ruperea, pe 3 octombrie, a negocierilor intre Washington si Moscova pe tema razboiului din Siria, dupa esecul unui armistitiu pe care cele doua mari puteri l-au negociat dur, la Geneva, in septembrie. Ulterior, bombe ruse si siriene au transformat Alepul in "iadul pe pamant", potrivit ONU, si au provocat un val de critici din partea occidentalilor. Pe teren, armata rusa a continuat, saptamana aceasta, bombardamentele si a stationat, in baza navala rusa din portul sirian Tartus, baterii antiaeriene de tip S-300, capabile sa distruga avioane de vanatoare.

Rusia face o adevarata demonstratie de forta

Moscova a trimis, de asemenea, corvete echipate du rachete care pot, teoretic vorbind, sa scufunde nave de razboi. Altfel spus, Rusia face o adevarata demonstratie de forta care-i vizeaza - nu pe jihadisti sau pe rebelii sirieni - ci Marina si avioanele americane. La Moscova - unde jurnalistii rusi si occidentali sunt bombardati permanent cu comunicate de la Ministerul rus al Apararii -, domneste o atmosfera de confruntare, amplificata de presa.

Un purtator de cuvant al armatei ruse, generalul Igor Konasenkov, tot pune in garda Casa Alba, Pentagonul si Departamentul de Stat. "Le amintesc «strategilor» americani ca rachetele antiaeriene S-300 si S-400 care asigura acoperirea aeriana a bazelor ruse de la Hmeimim si Tartus au o raza de actiune care ar putea sa ia prin surprindere orice aeronava neidentificata", a declarat el pe 6 octombrie - o amenintare abia voalata la adresa Statelor Unite.

Pe postul de stat Rossia 1, prezentatorul Dmitri Kisilev, totodata seful agentiei de presa RIA Novosti, rezuma gandul generalului Konasenkov pentru "oameni simpli ca voi si ca mine": "vom dobori" avioanele americane. Apoi el dezvaluie "planul B" in Siria. "Planul B este, in mare, ca Statele Unite or sa recurga direct la forta impotriva fortelor siriene ale presedintelui Bashar al-Assad si impotriva aviatiei ruse", a spus el.

"Trebuie sa ne temem de provocari? Asa s-au angajat Statele Unite in Razboiul din Vietnam", conchide Kisilev, dupa care-i avertizeaza pe occidentali ca rachetele stationate in Kaliningrad - enclava rusa dintre Polonia si Lituania - ar putea fi echipate cu focoase nucleare. Pe de alta parte, International Business Times a citat duminica tabloidul rus Moskovski Komsomolet, care a evocat direct o confruntare militara intre Statele Unite si Rusia, comparand situatia actuala cu criza rachetelor din Cuba, din 1962, care a adus cele doua puteri in pragul unui razboi nuclear.

“Imaginati-va ca Statele Unite fac ce au vrut sa faca de mult timp si lanseaza atacuri impotriva (presedintelui sirian Bashar) al-Assad, nu din greseala, ci intentionat si gresit. Ar trebui Rusia sa-si apere aliatul sau sa ia in considerare atacarea americanilor? Dar acest lucru ar duce cu siguranta la al Treilea Razboi Mondial”, scria publicatia rusa.

Rusia va reactiona potrivit legilor strazii

"Rusia actuala este mai mult decat pregatita, inainte de toate psihologic, de o noua spirala a confruntarii cu Vestul", rezuma Gheorghi Bovt intr-un editorial publicat pe site-ul de stiri Gazeta.ru. Acest politolog are in vedere doua scenarii, care tin cont, de altfel, de dificultatile economice din Rusia.

In primul - optimist -, cele doua mari puteri "vor ajunge la un acord asupra unor noi conditii ale unei coexistente, in mare o Ialta-2", apreciaza el, evocand impartirea zonelor de influenta intre Statele Unite si fosta Uniune Sovietica imediat dupa al Doilea Razboi Mondial. Iar in scenariul catastrofic, Rusia va reactiona potrivit unei binecunoscute legi a strazii: "daca nu poti evita incaierarea, loveste primul", apreciaza politologul.

Intr-un interviu pentru RIA Novosti, ultimul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov - cel care a initiat, in urma cu 30 de ani, la Reykjavik, impreuna cu presedintele american Ronald Reagan inceputul sfarsitului Razboiului Rece - avertiza recent ca lumea flirteaza "periculos de mult cu zona rosie".

Insa miercuri, Moscova anunta - un prim semn al unei destinderi dupa mai multe zile de invective - o reuniune internationala pe tema situatiei din Siria pentru sambata, la Lausanne. Aceasta reuniune, intre altii intre secretarul de Stat american John Kerry si ministrul rus al Apararii Serghei Lavrov, a capatat deja statul de intalnire a ultimei sanse.

Sursa foto: Minh Hoang Chi Bo / Shuttertock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri