Omul de afaceri Cristian Burci a declarat, joi, in cadrul audierii sale in dosarul "Mita la PSD", ca el doar a ascultat propunerea facuta de presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Braila, Gheorghe Bunea-Stancu, ca mai multi afaceristi sa sprijine PSD, neparticipand efectiv la discutie.

Omul de afaceri Cristian Burci - patronul cotidianului Adevarul si Prima TV - a fost audiat, joi, la Curtea de Apel Bucuresti, in calitate de martor, in dosarul in care milionarul Ioan Niculae si presedintele suspendat al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea-Stancu, sunt judecati pentru ca ar fi finantat in mod ilegal campania prezidentiala a lui Mircea Geoana din 2009. In cadrul audierii, Burci a vorbit despre o discutie interceptata de procurori, in cadrul careia Bunea-Stancu ii vorbea despre posibilitatea ca mai multi oameni de afaceri sa sprijine partidul, iar partidul sa-i sprijine mai apoi pe acestia, informeaza Mediafax.

"Bunea-Stancu voia sa aduca in partid trei, patru mari oameni de afaceri care sa sustina partidul. Am avut o discutie mai veche. (...) Se referea la sprijinul partidului de catre oamenii de afaceri, iar cei din urma sa fie sprijiniti de partid prin contracte. (...) Pe vremea aceea Victor Ponta era seful PSD. Discutia a avut loc in 2010, dupa alegeri", a spus Burci in sala de judecata. Discutia la care face referire Burci apare in rechizitoriul procurorilor. Conform documentului citat, Bunea-Stancu i-ar fi zis lui Burci: "Am vorbit si cu Victor...Bai Victore...Sa ne strangem trei, patru oameni. Tu, Ghita si inca doi. Probabil Niculae si inca unul. Mai mult nu pot. Ca n-ai cum sa-i ajuti pe toti ca n-ai cum". In fata instantei Burci a explicat ca acei oameni de afaceri la care se face referire ar fi trebuit sa sprijine partidul financiar, iar acestia "sa fie sprijiniti prin contacte".

Campanie cu nabadai

La iesirea de la Curtea de Apel, Burci a spus: "Eu doar am ascultat. Cititi cu atentie declaratia, o sa vedeti ca eu ascultam, nu vorbeam." La termenul din 19 februarie, instanta a dispus citarea cu mandat de aducere a lui Cristi Burci, avand in vedere ca nu s-a prezentat pentru a fi audiat. El a venit, insa, singur, joi, la Curtea de Apel Bucuresti. Tot in 19 februarie, in dosarul "Mita la PSD", a fost audiat senatorul Mircea Geoana, care a spus ca nu a stiut de incheierea vreunui contract intre compania Interagro si Insomar. El a subliniat ca, in calitate de presedinte al PSD, nu s-a ocupat de finantarea campaniei electorale din 2009, cand a candidat pentru functia de presedinte al Romaniei.

Senatorul a precizat ca, in cadrul unor "contexte sociale", l-a intalnit pe omul de afaceri Ioan Niculae, aratand, insa, ca nu a discutat niciodata cu acesta despre o potentiala interventie la Guvern pentru favorizarea firmelor lui Niculae. "Am fost martor si la primul proces. Acolo a fost o decizie de achitare a celor doi inculpati. (...) Mi-am mentinut in integralitate declaratiile facute in prima instanta", a declarat Mircea Geoana dupa terminarea procesului de la Curtea de Apel Bucuresti. In acest dosar, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu.

Decizia Judecatoriei Sectorului 1 nu a fost definitiva si a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-a trimis in judecata, in 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Barac, director in acelasi grup, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la Insomar, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. Potrivit procurorilor, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic. In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.

Pe parcursul cercetarilor, procurorii au mai stabilit ca din suma de un milion de euro, s-au platit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - Interagro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale, mai notau procurorii in rechizitoriul trimis instantei. Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri