Interpelarea deputatului Florin Gheoghe se intituleaza ”Vulnerabilitati determinate de utilizarea nestingherita a dronelor civile” si este adresata ministrului Apararii, Mircea Dusa. Deputatul arata in interpelare ca aceste ”drone civile” pot fi achizitionate in Romania din supermarketuri, magazine online si alte magazine de specialitate, la preturi convenabile, fiind vorba de ”aparate de zbor care au autonomie de zbor, altitudine mare, capacitatea de a fi dotate cu diverse obiective de aparare sau care chiar pot transporta obiecte de pana la un kg”, relateaza Mediafax.

Dronele, utile teroristilor

Parlamentarul UNPR afirma ca in Franta, dar si in alte state membre NATO, aceste obiecte de zbor au fost deja identificate ca fiind instrumente extrem de utile ale gruparilor teroriste sau ale unor grupuri care au ca obiectiv misiunea de a vulnerabiliza si desecretiza obiective de securitate nationala. Ministrul Apararii este intrebat, in conditiile in care legislatia romaneasca nu prevede restrictii exprese in utilizarea acestor aparate de zbor, ce solutii legislative intentioneaza sa propuna si daca intentioneaza sa constituie un grup de lucru, impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne, dar si cu celelalte institutii responsabile de securitatea nationala.

In plus, deputatul doreste sa stie de ce nu se solicita sprijin logistic si know how, de la partenerii NATO care au reusit sa inlature aceasta vulnerabilitate.
Deputatii au adoptat, in 2014, in calitate de for decizional, un proiect de lege care permite avioanelor fara pilot sa opereze in spatiul aerian national, inregistrandu-se 311 voturi "pentru" si niciunul impotriva. Proiectul modifica astfel ordonanta 29/1997 privind Codul aerian civil si a fost initiat de deputatii PNL George Scutaru, Ion Mocioalca, Mihai Weber si Corneliu Cozmanciuc in 2013. Initiativa legislativa a fost adoptata anterior de Senat.

Proiectul introducea prevederi in Codul aerian civil, pentru a permite operarea avioanelor fara pilot (UAV - unmanned aerial vehicle) sau drone, cum mai sunt cunoscute, in spatiul aerian national. In expunerea de motive se arata ca, prin interventiile legislative propuse, legislatia nationala este adusa la cea europeana. Propunerea legislativa mai prevedea inlocuirea sintagmei aeronave militare romanesti cu aeronave de stat.