Utilizarea dronelor industriale incepe sa castige din ce in ce mai mult teren in diverse zone de activitate din Romania. De la topografie pana la viticultura, “robotii zburatori” culeg date mai rapid decat in cazul metodelor traditionale si ii ajuta pe antreprenori sa castige timp pentru a se dedica altor activitati din cadrul business-ului. Am stat de vorba cu reprezentantii Drone Zone, o firma romaneasca care se ocupa cu asamblarea dronelor la comanda, pentru a afla mai multe despre acest tip de business, respectiv la ce preturi ajung dronele si care sunt cele mai cerute optiuni.

Firma Drone Zone a fost infiintata in 2018 de catre David Constantin, a carui experienta in aceasta zona a inceput in urma cu 8 ani, cand facea diverse modificari dronelor si mergea cu ele in Delta Vacaresti pentru a le testa. A urmat o perioada de doi ani petrecuta in Germania unde a lucrat pentru o firma care la momentul respectiv construia o flota de drone destinate supravegherii unei granite din Africa, experienta in urma careia s-a ales si cu drona "Zoko" pe care o are in atelierul din Bucuresti (foto mai jos).

"In acel moment am realizat potentialul acestor roboti care pot aduce plus valoare daca sunt realizati in regim custom (n.r. la comanda), pentru ca nevoile difera de la client la client”, povesteste Constantin intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Vrei sa fii la curent cu ultimele tehnologii care iti pot face business-ul mai profitabil? Vino alaturi de noi la Smart Future, inscriindu-te gratuit AICI.

Dronele pe care le asambleaza sunt vazute ca niste roboti cu destinatie industriala, configurati in functie de ceea ce vor ridica. Pretul mediu, fara a lua in considerare stabilizatorul sau alte piese precum camere video sau foto, ajunge la 14.000 de euro.

"Cea mai scumpa drona a fost echipata cu o camera termica si cu una zoom, costul fiind in jur de 20.000 de euro. In acest moment este folosita in domeniul securitatii", explica reprezentantul Drone Zone.

Cele mai multe drone pe care le asambleaza merg catre inginerii topografi, care le folosesc pentru a ajunge in zone mai putin accesibile, iar printre cele mai cautate configuratii din ultimul timp pe care le cer clientii consta in echiparea aparatului de zbor cu 6 motoare, deoarece in cazul in care apar probleme la unul dintre motoare, drona poate fi adusa de celelalte 5 la sol, in conditii de siguranta.

O parte dintre piesele necesare asamblarii dronelor sunt realizate in atelierul din Bucuresti cu ajutorul unor imprimante 3D, restul fiind achizitionate din Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Statele Unite ale Americii, Canada sau China.

"Putem integra aproape orice tip de payload (camere foto, video, zoom, multispectrale, diversi senzori, recipiente, dispozitive cu semnale acustice, luminoase etc.). De asemenea, oferim si servicii de training aprofundat si achizitie de software pentru procesare datelor, iar pe perioada garantiei, clientii pot beneficia de serviciul dronei de curtoazie. Mai exact, daca este necesara intrarea dronei in service pentru mentenanta sau reparatii, clientul primeste o drona cu specificatii similare pentru a-si continua proiectele in ritm normal", explica Nora Jurca, project manager Drone Zone.

De la 1 ianuarie pana la finalul lunii septembrie, Drone Zone a inregistrat venituri de 156.000 de lei.

Legislatia, o problema pentru posesorii de drone

Reprezentantii Drone Zone precizeaza ca legislatia care reglementeaza dronele este cuprinsa in cea pentru aeronavele civile, existand astfel unele masuri care ii pun in dificultate pe operatorii aparatelor de zbor care activeaza in diverse industrii.

" De exemplu, la fiecare vizita la AACR (Autoritatea Aeronautica Civila Romana n.r.) pentru inregistrarea unei drone, autoritatea reitereaza faptul ca legea interzice zborul la o altitudine mai mica de 300 de metri. Pentru supraveghere putem monta camere cu zoom mai mare, insa in topografie, agricultura, silvicultura sau inspectii tehnice, altitudinea este unul dintre factorii care determina calitatea imaginilor", explica Nora Jurca.

Acestia precizeaza ca sunt si vesti bune legate de legislatie, mai exact faptul ca din 2020 se va alinia cu cea de la nivelul Uniunii Europene, lucru care ar usura munca operatorilor. O demonstratie a felului in care sunt utilizate aparatele de zbor confectionate de Drone Zone puteti vedea in video-ul de mai jos, in care startup-ul romanesc Agricloud culege de pe suprafetele viticole prin intermediul acestora.

Vrei sa fii la curent cu ultimele tehnologii care iti pot face business-ul mai profitabil? Vino alaturi de noi la Smart Future, inscriindu-te gratuit AICI.

Printre planurile de dezvoltare a afacerii destinate anului 2020 se numara realizarea unui program pentru mediul universitar, promovarea unei drone pentru erbicidare, la care lucreaza in acest moment, cu o capacitatea cuprinsa intre 10 si 50 de kg si dezvoltarea productiei de piese. De asemenea, reprezentantii Drone Zone se gandesc si la achizitionarea unei hale, destinata eficientizarii procesului de productie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri