Traian Basescu a afirmat, vineri seara, ca in timpul mandatului sau, de presedinte al Romaniei, i-a atentionat pe procurorul sef al DNA, pe procurorul general si pe directorul SIE ”sa nu mai dea drumul la stenograme”.

Traian Basescu a afirmat, la Realitatea TV, ca in ceea ce priveste justitia ”s-a intamplat o explozie a ideii «arestam omul», reluand ideea ca politicienii cercetati de DNA nu ar trebui sa fie ”umiliti”, fiind scosi cu catuse si chemate televiziunile, arata Mediafax.

”Dar eu va spun, si am atentionat si scris, am dat mesaje, cand ai ajuns sa ai institutii atat de puternice in raport cu omul, fie ca vorbim de suspect, fie ca vorbim de inculpat, drepturile omului raman singura lui pavaza, nu-l umili chemand toate televiziunile: «Veniti ca scoatem pe politicianul X», ba mai mult, scoaterea lor din DNA cu catuse la ore de varf, de audienta, cu toate televiziunile pe ei. Nu-i ingradi libertatea, lasa-l sa se poata apara”, a spus Basescu.

Ulterior, el a fost intrerupt de unul dintre ziaristii prezenti in studio, care l-a intrebat daca stenogramele nu erau o forma de umilire, fostul presedinte spunand ca de multe ori a atentionat sa nu se mai dea drumul la stenograme.

”Absolut de acord. Vreau sa va spun ca de multe ori i-am atentionat sa nu mai dea drumul la stenograme. I-am atentionat, discutand si cu procurorul sef DNA, si cu procurorul general, si cu directorul SIE. Si pot sa va spun ca i-am mai atentionat la un lucru: era acea moda, abia acum au inteles cat de toxica a fost pentru ei cand aparea ca DNA acuza pe cutare pentru urmatoarele, iar investigatia a fost facuta cu sprijinul SRI. Am spus tot timpul si la SRI, si la DNA, «scoateti povestea cu SRI, ca o sa ajungeti sa creati impresia ca acest tandem este tandemul care baga oamenii in puscarie si niciunul din voi nu-i bagati, numai judecatorul»”, a mai spus Basescu, precizand ca acest lucru poate fi confirmat de sefii acestor institutii.

Citeste si:
DNA desfasoara o ancheta in cazul unei fraude de MIL. euro
DNA desfasoara o ancheta in...

Traian Basescu: Am cerut serviciilor sa renute la ofiterii acoperiti din justitie

Traian Basescu sustine ca, dupa ce a devenit sef al statului, a cerut serviciilor sa renunte imediat la ofiterii acoperiti din justitie, spunand ca nu s-a respectat Constitutia din 1991, care interzicea magistratilor sa fie ofiteri acoperiti.

Invitat la o emisiune la Realitatea TV, Traian Basescu a fost intrebat de jurnalistul Rares Bogdan daca sustine in continuare afirmatia ca printre magistrati sunt ofiteri acoperiti: ”Sunt ofiteri acoperiti printre magistrati, n-ati adus nicio proba, e un lucru foarte grav daca e asa, inseamna ca statul este in aer. Este adevarat? Va sustineti in continuare afirmatia?”

In acest context, Basescu a spus ca nu s-a respectat Constitutia din 1991, care interzicea magistratilor sa fie ofiteri acoperiti. ”Sustin categoric ca nu s-a respectat Constitutia Romaniei din '91, care interzicea magistratilor, deci procurori, judecatori, sa fie ofiteri acoperiti, ei au fost recrutati. Dupa ce am venit in functia de presedinte, am cerut serviciilor sa renunte imediat la ofiterii acoperiti din justitie. Da, este un adevar”, a spus Basescu.

La insistentele moderatorului, care a reluat intrebarea privind existenta ofiterilor acoperiti, Basescu a raspuns: ”Eu nu spun ca exista, eu spun ca au fost recrutati si am cerut sa nu mai existe niciunul. Ce s-a intamplat, nu stiu”.

Citeste si:
Curtea de Apel: Traian Basescu a colaborat cu Securitatea
Curtea de Apel: Traian...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Premierul a numit in functie trei secretari de stat