Seful statului a precizat, intr-o declaratie de presa sustinuta la Aeroportul Henri Coanda, ca Romania regreta profund ”tragediile care au avut loc si sustine efortul de imbunatatire a utilizarii instrumentelor de care dispune Uniunea Europeana, in domeniu, pentru a evita repetarea unor astfel de situatii si pentru a evita pierderile de vieti omenesti”.

Iohannis a spus ca in cadrul reuniunii extraordinare se va discuta despre masurile pe care Uniunea Europeana si statele membre le pot lua, pentru a ameliora situatia generata de fluxurile migratorii din aceasta regiune. ”Se contureaza cateva directii de actiune: stoparea traficului de fiinte umane, inclusiv prin anihilarea retelelor de traficanti, prin capturarea si distrugerea capacitatilor ilegale de transport, consolidarea eforturilor pentru salvarea celor aflati in pericol, pe mare, intarirea cooperarii cu statele de origine si de tranzit si in final, sprijinirea statelor membre cele mai afectate”, a precizat Klaus Iohannis.

Presedintele a mai aratat ca ”este nevoie de masuri credibile in sprijinul dezvoltarii economice a tarilor de origine, ca solutii pe termen lung de prevenire a migratiei ilegale”. Iohannis a anuntat miercuri, intr-o postare pe Facebook, ca joi participa la reuniunea extraordinara a Consiliului European care va cauta solutii pentru criza migratiei, aratand ca "niciodata problema refugiatilor si a migrarii nu a fost mai acuta".

Peste 1.000 de persoane s-au inecat, in ultima saptamana, in Marea Mediterana in incercarea de a ajunge din nordul Africii in Italia. Guvernul de la Roma a cerut in repetate randuri asistenta suplimentara din partea Uniunii Europene pentru a face fata afluxului de imigranti din nordul Africii. Potrivit autoritatilor italiene, aproximativ un milion de imigranti africani asteapta, pe coastele Libiei, sa porneasca pe mare spre Malta si Italia.