Klaus Iohannis a afirmat, la Arad, unde a participat la ceremoniile prilejuite de Ziua Armatei, ca premierul Victor Ponta ”s-a plimbat pana la Sofia”, s-a intalnit cu alti premieri, ”chestiune care este interesanta ca preocupare de weekend”, transmite corespondentul Mediafax.

”Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat pana la Sofia, s-a intalnit cu alti prim-ministri, chestiune care este interesanta ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat sa angajeze Romania in vreun fel. Aceste declaratii pe care le-a facut sunt total neangajante pentru mine”, a declarat Klaus Iohannis.

Intrebat de jurnalisti daca va discuta cu premierul Victor Ponta privind declaratiile facute de acesta la Sofia, Iohannis a raspuns: ”Da, cu siguranta! Dupa ce ma voi intoarce de la Bruxelles vom avea o discutie pe aceasta tema”. Presedintele Klaus Iohannis a luat parte, duminica, la doua ceremonii militare prilejuite de Ziua Armatei, unul la Monumentul Eroilor din localitatea Paulis, iar celalalt la Monumentul Ostasului Roman din Piata ”Avram Iancu” din municipiul Arad, ulterior el dand declaratii presei.

Klaus Iohannis va participa, duminica, la reuniunea pe tema migratiei care va avea loc la Bruxelles si la care vor lua parte zece sefi de stat sau de guvern. Victor Ponta a declarat, sambata, la Sofia, in urma intalnirii cu premierii bulgar si sarb, ca inchiderea frontierelor celor trei tari migrantilor, daca Germania si Austria le vor inchide pe ale lor, va fi pozitia celor trei state la mini-summitul de duminica de la Bruxelles, a relatat Reuters.

Bulgaria, Romania si Serbia vor fi pregatite sa-si inchida frontierele migrantilor, in cazul in care Germania si Austria vor face acest lucru, a declarat anterior premierul bulgar Boiko Borisov. "Noi, cele trei tari, suntem pregatite, daca Germania si Austria isi inchid frontierele, sa nu ne lasam tarile sa devina zone-tampon. Vom fi pregatiti sa inchidem frontierele", a declarat Borisov pentru presa.

Citeste si:

"Nu ne vom expune tarile presiunii devastatoare a milioane (de oameni) care vor veni", a subliniat el. Premierul roman Victor Ponta a spus ca aceasta va fi pozitia comuna a celor trei tari la reuniunea extraordinara a sefilor de stat si de guverne convocata duminica la Bruxelles in vederea abordarii crizei migrantilor in Balcanii de Vest. Mii de pe persoane care incearca sa ajunga pe aceasta ruta in Germania sunt blocate deja in conditii care se deterioreaza.

"Noi ne indeplinim obligatiile, noi suntem solidari cu toata Europa", a spus Ponta. "Dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor tari", a adaugat el. "Daca vor exista tari care isi vor inchide frontierele sau care vor construi garduri, noi avem dreptul sa ne aparam in timp util", a continuat Ponta.
Ungaria a construit un gard pentru a-i impiedica pe migranti sa patrunda pe teritoriul tarii si si-a inchis frontiera cu Croatia, punand Slovenia in situatia de a-i urma exemplul si de ridica la randul ei un gard.

Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat duminica, la un mini-summit pe sefii de stat si de guverne din Austria, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, Romania, Serbia si Slovenia, plus organizatii-cheie implicate. Scopul reuniunii este sa ajunga la "concluzii operationale comune care sa fie implementate imediat".

Intalnirea a fost convocata in contextul in care refugiati si migranti si-au instalat tabere pe drumuri, in tari din Balcanii de Vest, in conditii de toamna tot mai aspre, dupa ce Ungaria si-a inchis frontierele, provocand o reactie in lant in alte state coplesite de aflux. "Este important ca oamenii sa stie ca nu este o problema sa inregistrezi (refugiati) sau sa construiesti centre mai mari. Niciuna dintre acestea nu este o problema pentru Serbia", a declarat premierul sarb Aleksandr Vucici pentru presa. "Dar daca cineva crede ca noi putem fi locul a doua sau trei milioane de refugiati, acest lucru este nerealist", a insistat el.