Bogdan Mazuru a primit, marti, aviz favorabil pentru postul de ambasador in Austria in cadrul comisiilor reunite de politica externa, acesta precizand la audieri ca printre prioritatile sale se vor numara relatia cu romanii din aceasta tara si mentinerea interesului austriac pentru piata romaneasca.

Mazuru a primit 19 voturi "pentru" si doua "impotriva". Bogdan Mazuru a declarat la audieri ca isi propune cinci domenii prioritare pentru mandatul sau, primul fiind consolidarea relatiilor politice si economice cu Austria, "relatii politice si economice care se afla la un nivel foarte solid".

"Relatia economica cu Austria este una speciala, dat fiind rolul si locul Austriei in economia romaneasca, si trebuie sa ne gandim numai doua domenii, cel energetic si cel financiar si de asigurari, acolo unde Austria are o pondere foarte insemnata. Trebuie sa mentinem acest nivel de interes austriac pentru Romania la un nivel ridicat si sa mentinem interesul companiilor austriece pentru piata romaneasca", a afirmat Mazuru.

Un alt domeniu prioritar este reprezentat de afacerile europene, in contextul in care Austria si Romania vor detine presedintia rotativa a UE in 2019.

In acest sens, Mazuru a subliniat ca trebuie sa ne gandim la proiectele pe care le putem promova impreuna cu A in 2019. In opinia sa, Romania si Austria sunt "parteneri naturali in interiorul UE" "Austria are un interes special pentru zona Europei Centrale, pentru regiunile invecinate UE si ma refer in special la Balcanii de Vest dar si la tarile care apartin Parteneriatului Estic, in special Ucraina si R. Moldova si aici avem interese comune cu Austria in ceea ce s-ar numi stabilizarea si ancorarea acestor zone la UE", a precizat Bogdan Mazuru.

Totodata, Mazuru a amintit de importanta cooperarii in domeniul energetic, dat fiind ca cea mai importanta companie romaneasca din domeniu este una cu capital austriac. Aceasta cooperare trebuie sa vizeze nu numai zona clasica de petrol si gaze, ci si energiile regenerabile sau eficientizarea energetica.

Relatia cu comunitatea de romani din Austria, o prioritate

Relatia cu comunitatea de romani din Austria este un alt domeniu prioritar, potrivit lui Mazuru, care isi propune o relatie "cat mai stransa" care sa urmareasca respectarea drepturilor romanilor care traiesc si muncesc in Austria, dreptul la libera de circulatie si accesul liber la piata muncii, precum si "o legatura cat mai stransa din punct de vedere cultural, din punctul de vedere al prezervarii a limbii".

Bogdan Mazuru, rechemat din Franta si Principatul Monaco, a fost propus, luna trecuta, de presedintele Klaus Iohannis ambasador extraordinar si plenipotentiar in Austria, de unde a fost rechemata Silvia Davidoiu.
De profesie inginer automatist, Mazuru, nascut in 1962, Bogdan Mazuru a fost numit ambasador la Paris in 2010. Anterior a fost secretar de stat pentru afaceri europene in MAE, ambasador in Germania (2006-2009) si la NATO (2001-2004).

Intre 2000 si 2001 a fost insarcinat cu afaceri al Romaniei la Washington.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri