Gabriel Oprea, premierul interimar al Romaniei, a spus ca Guvernul sustine strategia nationala de aparare si ca el va vota cu toata convingerea acest document, care nu trebuie sa faca obiectul unor abordari politicianiste.

UPDATE: Camera Deputatilor si Senatul au aprobat marti, in sedinta plenurilor reunite, Strategia nationala de aparare a tarii, cu 282 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, numarul necesar de voturi pentru adoptare fiind 278.

La vot nu au participat parlamentarii ALDE, dupa ce co-presedintele Aliantei Liberale si Democrate (ALDE), Calin Popescu Tariceanu, presedinte al Senatului, a anuntat ca va propune grupurilor parlamentare ale acestei formatiuni sa voteze impotriva textului actual al Strategiei nationale de aparare, trimisa de presedintele Klaus Iohannis.

Stirea initiala:

"Sedinta de astazi a plenului Parlament reprezinta un moment deosebit de important a ceea ce insemana prezentul si viitorul Romaniei din punctul de vedere al strategiei. Guvernul Romaniei, in numele caruia vorbesc in calitate de prim ministru interimar, sustine strategia nationala de aparare pentru perioada 2015-21019. Acest document strategic a fost prezentat in sedinta CSAT, a fost supus analizei specialistilor, a facut obiectul conbsultarii cu liderii partidelor si a fost aprobat de comsiiile de specialitate. Personal, am fost direct interesat ca de acest document strategic si impreuna cu Victor Ponta, am considerat ca acest document nu trebuie sa faca obiectul unor abordari politicianiste fiind vorba de intersul national", a sustinut premierul interimar, citat Mediafax.

Citeste si:
Inalt oficial maghiar: Moneda euro, "o greseala strategica"
Inalt oficial maghiar: Moneda...

El a aratat ca, in calitate de presedinte al UNPR si ca militar sustine securitatea nationala,

"In asemnea momente trebuie sa ne uneasca buna credinta. Am convingerea ca astazi vom adopta aceasta strategie.(...)Ca presedinte al UNPR si ca militar sunt un sustinator a ceea ce insemana securitate nationala.Voi vota cu toata convingerea pentru strategia nationala de aparare", a adaugat Oprea. El a spus ca atunci cand este vorba despre securitatea si siguranta Romaniei nu pot exista interese de grup, de partid.

"Atunci cand vorbim despre siguranta si securitatea romanilor si a Romaniei nu poate exista vreun interesul superior de grup, pesonal, de grup de partid, in asemenea moment trebuie sa ne uneasca buna-credinta. Am toata convingerea ca astazi vom adopta strategia, gandindu-ne cu totii ce inseamna actualul context de securitate, complex in plan regional si euro-atlantic, ce insemana riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa apararii si la ce inseamna siguranta si securitatea Romaniei", a mai aratat Oprea. El a mai spus ca in strategie este inclus conceptul de securitate extinsa, care depaseste dimensiunea militara.

"Romania isi respecta angajamentele in domeniul securitatii si este respectata de partenerii nostri strategici. Romania este o tara sigura, care genereaza securitate si stabilitate in regiune. Acest lucru face ca Romania sa aiba astazi cele mai importante garantii de securitate pe care le-a avut vreodata. Plus apartenenta la NATO si UE. Am convingerea ca prin aceasta abordare de tip european, a conceptului de securitate extinsa, care depaseste dimensiunea strict militara, din strategia nationala de aparare, are rolul de a contura profilul strategic al Romaniei pe termen mediu si lung, prin valorile, principiile si directiile de actiune, acest document strategic poate contura profilul unui stat inteligent, credibil si capabil, cu o economie viabila”, a mai spus premierul interimar.

Citeste si:
Danemarca si Romania, tarile UE cu cele mai putine autovehicule furate
Danemarca si Romania, tarile...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Milioane de euro din fondurile UE pentru fermieri merg catre oligarhi