Oficial: Hans Klemm, noul ambasador SUA in Romania

Senatul Statelor Unite l-a confirmat pe diplomatul Hans G. Klemm (foto stanga) in functia de ambasador american in Romania, potrivit site-ului Congresului SUA.

Hans Klemm, audiat in Comisia senatoriala pentru Relatii Externe pe 22 iulie, a primit confirmarea Senatului miercuri seara (joi dimineata, ora Romaniei), prin vot deschis, arata Mediafax.

Comisia pentru Relatii Externe a Senatului SUA a acordat, pe 29 iulie, aviz favorabil numirii lui Hans Klemm in functia de ambasador american in Romania. Romania este un "prieten" si un "partener strategic" al Statelor Unite, a declarat, Hans Klemm pe 22 iulie, in fata membrilor Comisiei pentru Relatii Externe a Senatului SUA, angajandu-se sa consolideze relatiile bilaterale si sa sustina eforturile anticoruptie.

"Este o onoare pentru mine sa apar in fata dvs. astazi in calitatea de persoana nominalizata de presedintele Barack Obama pentru functia de ambasador al Statelor Unite in Romania. Sunt recunoscator si incantat de onoarea pe care presedintele Barack Obama si secretarul de Stat John Kerry mi-au oferit-o. Daca voi fi confirmat in functie, ma angajez sa promovez interesele Statelor Unite si sa protejez cetatenii americani, precum si sa consolidez relatiile cu aliatul nostru excelent si cu partenerul nostru Romania", afirma Klemm pe 22 iulie in fata membrilor Comisiei senatoriale pentru Relatii Externe. "Romania este un partener ferm si contribuie semnificativ la misiunile pentru mentinerea pacii si securitatii pe plan international. De ani intregi, Romania se numara printre principalele zece tari care au contribuit cu trupe in Afganistan, mai intai pentru Misiunea Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate, acum pentru misiunile de asistenta. Pentru a demonstra angajamentul in favoarea apararii la nivel european, Romania gazduieste o baza in cadrul sistemului antiracheta; in plus, pe teritoriul Romaniei sunt sute de membri ai Fortelor navale si ai armatei americane, fiind si un centru regional pentru echipamente logistice. Romania a avut o pozitie ferma alaturi de Statele Unite, pentru a raspunde agresiunii ruse in regiune. Daca voi fi confirmat, voi lucra cu hotarare pentru a consolida atat rolul Romaniei in cadrul NATO, cat si parteneriatul nostru bilateral", a afirmat Klemm.

"De asemenea, Romania are un rol-cheie in a asigura prosperitatea sud-estului Europei. Prin experienta indelungata in industria petrolului si gazelor, Romania este bine plasata pentru a ajuta Europa sa isi diversifice sursele si infrastructura de tranzit in domeniul energetic. In acest sens, Romania trebuie sa sustina cooperarea regionala, diversificarea sistemelor energetice si sa eficientizeze sistemul propriu pentru transportul gazelor. Daca voi fi confirmat, ma angajez sa aprofundez angajamentul Statelor Unite fata de Romania in materie de securitate energetica. Domeniul tehnologiei informationale este o alta zona in care Romania are un potential urias, lucru sugerat de prezenta in crestere a firmelor americane de profil in aceasta tara", a adaugat Klemm.

Citeste si:
Ambasada SUA: Hans Klemm si-a incheiat mandatul si a parasit Romania
Ambasada SUA la Bucuresti...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

"Indemnam Romania sa adopte reforme suplimentare pentru accelerarea dezvoltarii economice si pentru prosperitatea poporului roman, inclusiv prin crearea mai multor oportunitati pentru exporturi si investitii americane. Daca voi fi confirmat, sunt nerabdator sa cooperez cu liderii politici din Romania si cu mediile de afaceri din ambele tari pentru promovarea investitiilor, inclusiv in negocierile pentru Acordul de parteneriat transatlantic", a subliniat diplomatul american.

"In ultimul rand, dar poate cel mai important, Romania a depus eforturi importante si serioase pentru eliminarea coruptiei la nivel inalt si pentru a imbunatati aplicarea principiilor statului de drept. Dupa cum afirma vicepresedintele Joseph Biden in cursul vizitei efectuate anul trecut in Romania, coruptia reprezinta un pericol evident si activ pentru securitatea nationala a unui stat. Pentru combaterea coruptiei, un flagel care afecteaza vietile tuturor cetatenilor, Romania a construit institutii independente puternice, zeci de oficiali de la nivel central si local au fost investigati, inculpati si condamnati. Daca voi fi confirmat in functie, ma angajez sa dublam sustinerea acordata institutiilor anticoruptie din Romania si societatii civile, pentru a consolida principiile statului de drept. Romania este un prieten si un partener strategic", sublinia Klemm. Hans Klemm mai declara, in cadrul audierilor, ca Romania nu este vulnerabila in privinta propagandei Federatiei Ruse, iar parteneriatul cu SUA si aliatii este puternic.

Presedintele SUA, Barack Obama, l-a nominalizat, pe 24 martie, pe Hans G. Klemm in functia de ambasador in Romania. Hans G. Klemm, diplomat de cariera, a fost consilier al subsecretarului pentru Management, la Departamentul de Stat. Anterior, in perioada 2012-2015, el a fost principalul asistent al secretarului in Biroul pentru Resurse Umane al Departamentului de Stat, iar inainte de aceasta functie a ocupat postul de coordonator pentru Statul de Drept si Respectarea Legii la ambasada din Kabul, in Afganistan (2010-2012).

Klemm a fost ambasador al Statelor Unite in Timorul de Est din 2007 pana in 2010 si ofiter de rangul doi pentru Afaceri Economice la Ambasada americana din Tokyo, in perioada 2006-2007. Din 2004 pana in 2006, el a fost director adjunct al Biroului pentru Dezvoltarea carierei, in Biroul pentru Resurse Umane.

Citeste si:
Doua rachete au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se afla ambasada SUA
Doua rachete au lovit Zona...

Intre 2000 si 2001, Klemm a fost director adjunct al Biroului pentru UE si Afaceri Regionale din cadrul Biroului pentru Afaceri europene si eurasiatice.

Klemm a ocupat si pozitii in Germania, Japonia, Coreea de Sud si Trinidad Tobago, in cadrul Departamentului de Stat.

Este absolvent al Universtatii Indiana si are o diploma de master la Universitatea Stanford.

Precedentul ambasador american in Romania a fost Mark Gitenstein, care si-a incheiat mandatul pe 14 decembrie 2012.

Citeste si:
Ambasadori romani, reprosuri dure fata de AEP
Ambasadori romani, reprosuri...

Sursa foto: Ambasada SUA la Kabul

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri