Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat joi, ca in Romania s-ar fi construit mai repede autostrazi daca nu ar fi existat coruptie si a felicitat Romania pentru lupta anticorutie.

"Trebuie sa felicit Romania pentru lupta impotriva coruptiei, pentru ca aceasta coruptie este furt din resursele publice care sunt disponibile Romaniei. Daca acea coruptie nu ar fi aparut, acele resurse poate ca ar fi mers in directia construirii mai rapide de autostrazi. (...) Am vazut statisticile potrivit carora numarul de kilometri de autostrada este in continuare foarte mic, comparativ cu alte tari ale UE, inclusiv vecinii Romaniei", a declarat ambasadorul, in timpul unui tur ghidat prin centrul Capitalei, scrie Mediafax.

De asemenea, ambasadorul a spus ca Romania primeste asistenta financiara din partea Uniunii Europene si ca este necesara dezvoltarea capacitatii administrative pentru folosirea resurselor care sunt puse la dispozitia Romaniei.

"Romania este in mare parte, in continuare, in dezvoltare, se recupereaza dupa dictatura sub care a trait pentru o perioada de timp atat de mare, dupa al Doilea Razboi Mondial. Au trecut doar 25-26 de ani de la Revolutie. Romania primeste asistenta din partea Uniunii Europene, fonduri structurale care vor permite in timp sa isi imbunatateasca infrastructura. Ca sa foloseasca aceste fonduri, trebuie sa dezvolte capacitatea administrativa, serviciul public cu aptitudini si talentat, capabil sa foloseasca in cea mai buna si eficienta maniera resursele care sunt disponibile Romaniei", a mai spus diplomatul.

Intrebat daca a mers si in afara Bucurestiului, Klemm a spus: "Nu, dar voi merge foarte curand. Luna viitoare merg cu masina la Craiova, la Timisoara, inapoi la Sibiu si Brasov. Astfel voi avea ocazia sa vizitez o parte mai mare din Romania, sa experimentez pe cont propriu infrastructura rutiera".

Citeste si:
Unde gasim cea mai ieftina benzina in UE si pe ce loc este Romania
Cati litri de benzina poate...

Hans Klemm a avut, joi, si o intalnire cu conducerea CSM, respectiv cu presedintele si vicepresedintele Consiliului, Marius Badea Tudose si Bogdan Gabor, in cadrul careia a reafirmat sprijinul SUA in identificarea si dezvoltarea unor mecanisme de sustinere a independentei justitiei, luptei impotriva coruptiei si a statului de drept in Romania.

"In cadrul vizitei, prilejuita de numirea Excelentei Sale, domnul Hans Klemm, in calitate de ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, acesta a reafirmat sprijinul Statelor Unite ale Americii in identificarea si dezvoltarea unor mecanisme eficiente de colaborare care sa sustina independenta justitiei, lupta impotriva coruptiei si statul de drept in Romania", se arata intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, conducerea Consiliului a facut o prezentare generala a rolului, structurii si atributiilor institutiei, accentuand prioritatile stabilite pentru aceasta perioada: garantarea independentei sistemului judiciar si responsabilizarea acestuia, evaluarea impactului intrarii in vigoare a noilor coduri civile si penale, formarea profesionala a magistratilor, luarea masurilor pentru buna functionare a instantelor si parchetelor, formularea propunerilor de modificari legislative cu privire la legile justitiei si demersuri privind recuperarea bunurilor provenite din infractiuni.

"Conducerea Consiliului a apreciat preocuparea si sprijinul constant al misiunii diplomatice la Bucuresti in sustinerea actiunilor de reformare a sistemului judiciar din Romania, fiind subliniata in mod deosebit colaborarea institutionala, inclusiv prin programe de formare si schimb de experienta dedicate judecatorilor si procurorilor romani. De asemenea, in cadrul discutiilor, s-a evidentiat buna colaborare dintre institutiile reprezentative ale sistemului judiciar din Romania, dar si dintre Consiliu si celelalte puteri ale statului, in scopul continuariinreformelor legislative din Romania, cu precadere cele vizand continuarea luptei impotriva coruptiei", au precizat reprezentantii CSM.

Citeste si:
Mii de evrei romani supravietuitori ai Holocaustului, compensati
Berlinul va acorda...

Sursa foto: Ambasada SUA la Kabul

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
O masina rara, pe strazile din Romania. Apartine unei doamne