"Va chem, asadar, sa ne amintim, cu piosenie, de victimele regimurilor totalitare, instalate pe o mare parte din continentul nostru in secolul trecut. Iesita de sub zodia totalitarismelor, Romania si-a asumat, odata cu aderarea la NATO si la Uniunea Europeana, valorile democratice si, in numele acestor valori si a identitatii noastre, avem obligatia de a condamna si respinge ceea ce este gresit si nedemn in trecutul nostru recent", se spune in mesajul prezidential, potrivit Mediafax.

Presedintele afirma ca "semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 reprezinta un moment tragic pentru natiunea romana si o borna cinica in istoria secolului XX" si adauga ca "dispretul fata de lege si fata de valoarea sacra a fiintei umane a facut posibila existenta unor regimuri criminale care au secerat vietile a sute de mii de oameni nevinovati'. "Victimele politicilor de exterminare initiate si coordonate de regimurile national-legionar, antonescian si comunist nu trebuie negate, uitate sau minimalizate, ci trebuie onorate si amintite. Prin masurile si actiunile curajoase si concrete pe care le-a luat in ultimul deceniu cu privire la condamnarea ferma a acestor regimuri, Romania a dovedit ca s-a desprins definitiv de un capitol sumbru al istoriei sale", sustine presedintele.

"In continuare, trebuie sa fim vigilenti si sa prevenim actiunile si initiativele radicale, utopice si extremiste, inclusiv de pe scena politica, care reprezinta atacuri la statul de drept si la democratie", avertizeaza Iohannis. La 23 august 1944, Romania a trecut de partea Aliatilor in cel de al doile razboi mondial, intorcand armele impotriva Germaniei. Pana in 1990, 23 august a fost sarbatoarea nationala a Romaniei. Pe 23 august 1939 , la Moscova, s-a semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, un tratat de neagresiune intre Uniunea Sovietica si Germania nazista, una dintre consecintele sale fiind ocuparea Basarabiei ,Nordului Bucovinei si Tinutului Hertei de catre sovietici.