Comisiile parlamentare de politica externa, de aparare si Comisia Schengen vor discuta, in 8 septembrie, cu ministrii de Externe si Interne despre criza refugiatilor, pentru a stabili un punct de vedere al Parlamentului, au anuntat, miercuri, presedintii comsiilor, Laszlo Borbely si Petru Filip.

Discutiile din comisii vor avea loc in conditiile in care problema refugiatilor a luat amploare, iar Uniunea Europeana pare sa fie depasita de situatie. In lipsa unor politici unitare la nivelul Uniunii Europene, statele membre au adoptat propriile masuri, multe fiind contestate de organizatiile pentru drepturile omului si pentru protectia refugiatilor, scrie Mediafax.

Romania ar urma sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeana in cadrul planului care prevede masuri de combatere a imigratiei pe Marea Mediterana si distribuirea refugiatilor in spatiul Uniunii Europene. In timp ce Romania nu se confrunta deocamdata cu un val de imigranti, statele vecine au trecut deja la masuri exceptionale. Spre exemplu, Ungaria a anuntat miercuri ca planuieste sa trimita militari la frontiera cu Serbia, in contextul in care, in ultimele doua zile, peste 4.500 de imigranti au patruns pe teritoriul ungar. Si autoritatile bulgare au anuntat ca vor trimite 25 de militari la frontierele cu Macedonia si Grecia in contextul in care mii de imigranti au sosit in aceste tari in weekend, relateaza Novinite.com.

Presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Laszlo Borbely (UDMR), a precizat ca a avut o intalnire cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe tema crizei refugiatilor. "Am avut o scurta intalnire cu ministrul de Externe si am stabilit, impreuna cu Comisiile de politica externa, de aparare si Comisia Schengen sa ne intalnim pe 8 septembrie cu cei de la Ministerul de Externe si cei de la Ministerul de interne pentru a discuta despre criza refugiatilor. Ne ingrijoreaza ca vedem ce este in Serbia, Ungaria si sunt semnale ca ar putea sa intre si in Romania. Trebuie stabilit ce atitudine are Romania”, presedintele comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor Laszlo Borbely (UDMR).

El a spus ca, pana acum, Romania a avut o atitudine pozitiva si a acceptat sa primeasca un numar de imigranti, dar va trebui analizat ce va urma. "Romania a avut o atitudine pozitiva, dar va trebui sa vedem ce va fi, sa fim conectati la ceea ce se intampla, sa formam un grup de lucru care sa includa si parlamentari, sa pregatim un punct de vedere comun pe aceasta tema", a adaugat Borbely. Deputatul UDMR a apreciat ca aceasta criza "nu usureaza aderarea Romaniei la spatiul Schengen, o ingreuneaza".

"Este evident ca aceasta criza nu usureaza obiectivul Romaniei de aderare la Schengen, ne ingreuneaza aceasta decizie a UE, este mult mai greu acum decat acum un an, doi, sa aderam la Schengen. De aceea, am chemat si comisia Schengen pentru ca am vazut declaratiile oficialilor din Germania, trebuie sa vedem ce se va intampla si de aceea este bine sa avem un punct de vedere comun si sa avem aceste consultari", a mai spus Borbely.

"Vom avea o discutie pe 8 septembrie a comisiilor pentru a vedea problema imigrantilor, daca cifrele prezentate in spatiul public sunt fezabile, ce actiuni ar trebui sa fie facute in zona politica, parlamentara, executiva", a precizat presedintele comisiei de politica externa, senatorul PSD Petru Filip. Petru Filip (PSD) a declarat ca problema imigrantilor, dupa criza din Siria si Tarile din Magreb, nu mai poate fi doar o problema a tarilor din vecinatate: Romania, Ungaria, Italia, Grecia, Bulgaria, ci a intregii UE care ar putea sa ia masuri de alocare de fonduri pentru acest lucru.
"Problema imigrantilor va trebui sa fie impartita intre tarile din UE. S-au vehiculat cifre a imigrantilor care ar putea fi primiti in fiecare tara, Romania era cu 2.000 de imigranti, insa discutiile erau cu cateva luni in urma, cand acest exod era mai putin perceptibil. Romania si tarile UE vor trebui sa faca eforturi, in urma deciziei organismelor UE, ca sa fie pregatite de a lua acei oameni care traiesc un cosmar si situatia lor este si rezultatul a incapacitatii puterii globale de a reactiona", a apreciat senatorul PSD.

Petru Filip: Romania nu este pregatita sa primeasca 2.000 de imigranti

Petru Filip a spus ca, din ce stie, Romania nu este pregatita sa primeasca 2.000 de imigranti, aratand ca la Centrul din Timisoara, infiintat in 2007, ar fi doar 200 de locuri. "Nu cred ca, din punct de vedere logistic, suntem pregatiti pentru asa ceva. Trebuie gasite solutii logistice pe termen lung. Acelor 2.000 de persoane, daca raman in Romania, trebuie sa li se asigure conditiile de tranzit, cheltuieli cu casa, masa, tratament medical, nu cred ca suntem pregatiti. Aceste persoane ar putea sa stea o perioada mai lunga", a explicat Petru Filip.

Senatorul PSD a mai aratat ca, pentru rezolvarea problemei, ar putea fi luate decizii la nivel de stat si la nivelul UE, cum ar fi de exemplu pregatirea unor spatii dezafectate ale Ministerului Apararii cu logistica pentru cazare, cabinete medicale pentru imigranti. El a apreciat ca unele state din spatiul Schengen ar putea sa-si reintroduca controlul la granite, in baza articolului din Tratat care le da acest drept in situatii exceptionale, pe o perioada mai lunga sau sa iasa temporar din Schengen.

Vicepresedintele Comisiei de aparare, deputatul PNL Costica Canacheu a precizat ca actuala criza a imigrantilor este "un fenomen exceptional" si nu intotdeauna exista raspunsuri la un fenomen de aceasta anvergura. "La nivelul UE, al tarii noastre in aceste zile, au loc consultari serioase in legatura cu solutiile avansate.E limpede ca, teoretic, suntem pregatiti pentru aceasta situatie, cand se va intampla vom vedea cat de pregatiti suntem. In urma cu doua luni, Romania a fost pentru un asemenea mecanism de impartire a numarului de refugiati intre statele membre, pastrand proportia. E limpede ca la un fenomen de asemena amploare trebuie gasite alte categorii de raspunsuri", a spus Canacheu.

El a mai aratat ca, in afara de cei refugiati din cauza razboiului din Siria, fenomenul ar putea avea legatura cu situatia economica. Canacheu a sustinut ca pentru imigrantii pe cauze economice s-ar putea gasi solutia returnarii lor. "Cred ca vor fi si solutii de returnare a lor in tarile respective si atunci iuresul se va mai potoli', a adaugat Canacheu. El a apreciat ca aceasta criza nu ar afecta aderarea Romaniei la Shenghen, dar s-ar putea ca unele tari din Schenghen sa ia masuri temporare de control la granite. "Nu are de ce sa afecteze aderarea Romaniei la Schengen. Daca sistemul pe ansamblu este afectat, va fi afectat intre statele membre, unele tari putand lua masuri temporare de control", a adaugat Canacheu.

"Este incorect ca statele UE sa nu proceseze cererile de azil pe teritoriul lor. Romania trebuie sa-si respecte statutul de membru responsabil al UE. (…) Propunerile venite din partea Germaniei si a Frantei de impartire echitabila a problemelor aparute in urma valului de refugiati sunt rationale, fiecare tara trebuie sa-si asume, in functie de posibilitati, gestionarea unei parti a acestei situatii. Romania trebuie sa fie pregatita sa-si respecte statutul de membru responsabil al Uniunii Europene, sa fie parte a raspunsului unificat la nivelul UE. Faptul ca refugiatii au ales calea Europei civilizate arata, fara echivoc, asteptarile lor in privinta respectarii drepturilor omului, drepturi care sunt practic inexistente in tarile lor de origine, acolo unde lideri politici sau organizatii extremiste calca in picioare demnitatea si chiar viata propriilor lor cetateni" a precizat si purtatorul de cuvant al PNL Ionut Stroe.

Stroe a mentionat ca Guvernele tarilor membre UE trebuie sa promoveze o respectarea drepturilor fundamentale, combaterea stereotipurilor negative cu privire la imigranti.

"In acest context, Guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene trebuie sa promoveze o abordare obiectiva asupra refugiatilor, prin promovarea respectarii drepturilor fundamentale, in special prin combaterea stereotipurilor negative cu privire la imigranti si sa condamne exploatarea acestora chiar si in scopuri politice. In joc nu este numai imaginea Europei, ci si vietile acestor oameni, in special ale femeilor si copiilor, aceaste categorii fiind cele mai vulnerabile. In acest sens, liderii politici ai Uniunii Europene trebuie sa nu potenteze, ci sa combata discursul extremist care nu face altceva decat sa erodeze stalpii pe care a fost construita Uniunea Europeana", a mai declarat purtatorul de cuvant al PNL.

Liberalul a mai precizat ca valorile fundamentale ale Uniunii Europene impun in astfel de situatii respectarea dreptului international al refugiatului care include, printre altele, asigurarea sanatatii, a educatiei si a securitatii personale.

Sursa foto: Vito Manzari, Immigranti Lampedusa/Flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri