Presedintele a mai spus ca trebuie modificata legislatia in ceea ce priveste verificarea tezelor de doctorat. Intrebat în legatura cu acuzatiile de plagiat la adresa vicepremierului Gabriel Oprea, presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferinta de presa, ca nu se pronunta asupra cazurilor particulare, pentru ca "nu este treaba presedintelui", dar "daca dorim sa revenim la principiile de integritate si meritocratie atunci trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat", scrie Mediafax.

"Daca doriti pot sa raspund la modul general, la modul particular, nu este treaba presedintelui. Daca dorim sa revenim la principiile de integritate si meritocratie atunci trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat. Aceasta chestiune trebuie însa sanctionata de societate si de mediul academic. (..) Asta la modul general. La modul concret exista diferite comisii care au oameni pregatiti si oamenii pentru a verifica aceste chestiuni", a spus presedintele.

El a precizat ca doar comunitatea academica are caderea sa verifice aceste chestiuni, iar, în cazul în care acuzatiile se verifica, va avea o pozitie publica. De asemenea, întrebat daca i se pare normal ca, potrivit legii, demnitarii sunt verificati de un consiliu de etica aflat în subordinea Ministerului Educatiei, care este condus politic, si nu de catre comisiile din centrele universitare, Iohannis a spus ca nu i se pare corecta aceasta diferentiere si ca legea trebuie modificata, în cadrul reformei educatiei. "Nu, nu mi se pare justificata diferentierea pentru ca nu primeste titlul fiindca are o functie publica sau politica ci pentru ca a scris o lucrare", a spus Iohannis.

Citeste si:

Scriitorul Andrei Plesu a lansat, marți, în cadrul unei dezbateri a GDS pe tema plagiatului, o idee catre cei care au titluri de doctor, spunand ca ar putea cu totii sa îsi depuna aceste titluri, suspendandu-si calitatea pe care le-o confera pana când vor face acest lucru toti cei care au plagiat. Scriitorul Andrei Plesu a vorbit despre o "forma de prostie" care a aparut în jurul premierului Victor Ponta. In cadrul dezbaterii, scriitorul a lansat si o idee catre toti cei care au obtinut corect titlul de doctor în România, întrebându-i daca nu ar putea sa-si depuna cu totii titlurile obtinute pentru a-i forta si pe cei care au plagiat sa faca acest lucru.

Referindu-se la Gabriel Oprea, scriitorul Gabriel Liiceanu a spus ca i se pare ”o grozavie ca ține de interesul național ca dupa un prim-ministru plagiator sa ai un viitor prim-ministru din nou plagiator”.

Sursa foto: Klaus Iohannis/Facebook