MAE roman l-a convocat miercuri pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei in Romania, pentru a transmite pozitia partii romane referitoare la o serie de evolutii din ultimele zile, precum anuntul partii ungare privind proiectul construirii unui gard la granita cu Romania.

Intr-un comunicat de presa transmis miercuri dupa-amiaza, Ministerul Afacerilor Externe anunta ca, din dispozitia ministrului Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba l-a convocat astazi pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei in Romania, pentru a transmite pozitia partii romane referitoare la o serie de evolutii din ultimele zile, precum: anuntul partii ungare privind proiectul construirii unui gard la granita cu Romania, declaratiile inacceptabile formulate de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa premierului roman, Victor Ponta, vizita privata in Romania a lui Katalin Szili, comisar al premierului ungar la secretariatul de stat pentru politica nationala din cadrul Oficiului Primului Ministru (8-10 septembrie), potrivit Mediafax.

”In cadrul discutiilor, partea romana a transmis cu prioritate preocuparea fata de tendinta manifesta a partii ungare de a atrage Romania intr-o disputa artificiala, care sa se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat in contextul european actual, marcat de criza migrantilor. Secretarul de stat roman a transmis in mod clar mesajul ca partea romana nu doreste ca accentul discutiilor sa continue sa fie plasat pe o escaladare a declaratiilor publice, in detrimentul cooperarii si identificarii unor solutii pertinente, in spirit european, la provocarile comune actuale”, transmite MAE.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, secretarul de stat roman a reiterat opinia privind ridicarea unui gard la granita dintre doua state membre UE, care nu este un gest corect din punct de vedere politic si este contrar spiritului european.

”Aceasta pozitie a fost comunicata de partea romana la momentul la care a fost informata de catre partea ungara, cu putin timp inainte ca subiectul sa fie facut public. A aratat ca, in calitate de parteneri strategici, partea romana ar fi apreciat o analiza comuna prealabila pentru evaluarea impactului si a necesitatii unui astfel de proiect, in vederea unor eventuale masuri agreate bilateral. Atitudinea partii ungare a surprins autoritatile romane, in conditiile in care cooperarea dintre cele doua state pe dimensiunea transfrontaliera, politieneasca, a fost una constant buna si, in consecinta, ar fi trebuit sa permita o analiza comuna. In plus, a mentionat ca, din perspectiva partii romane, la acest moment nu se inregistreaza o situatie de fapt care sa confirme presiunea migrationista invocata de autoritatile ungare, in zona in care se doreste construirea gardului si, astfel, este de neinteles graba cu care partea ungara realizeaza acest proiect”, mai spun reprezentantii MAE roman.

De asemenea, oficialul roman a subliniat ca partea romana ”porneste de la intelegerea ca spiritul european are la baza cooperarea si intelegerea reciproca, aceasta fiind, de altfel, conduita in care a abordat relatia bilaterala”. ”Acest gen de angajament este asteptat si din partea Ungariei. Altfel, relatia bilaterala dintre cele doua state, de Parteneriat Strategic, nu va putea fi construita in mod real, pe baze de incredere reciproca si intr-un spirit de cooperare pragmatica”, mai spun reprezentantii MAE.

Conform acestora, oficialul roman a subliniat ca este inacceptabil ca un ministru al AfacerilorExterne dintr-un stat european sa lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european, inclusiv cu referire la teze legate de teme si situatii care tin de politica interna a statului respectiv, aratand ca afirmatiile ministrului de Externe ungar sunt complet lipsite de respect fata de persoana premierului, a Guvernului Romaniei si fata de autoritatile statului roman si se inscriu ”in acest joc de escaladare si disputa artificiala, menit sa atraga atentia de la problemele reale”.

”Referitor la aderarea Romaniei la Schengen, partea romana si-a exprimat surprinderea si a cerut explicatii fata de afirmatiile nefondate ale partii ungare dintr-un comunicat emis ieri (marti - n.r.) de partea ungara, amintind ca Romania a indeplinit toate criteriile pentru aderarea la spatiul Schengen si se comporta deja ca un stat de facto al spatiului Schengen, asigurand la cele mai inalte standarde securitatea unei largi parti a frontierei externe a UE. De altfel, indeplinirea criteriilor a fost recunoscuta inclusiv de Ungaria, care a sustinut, pana in prezent, in mod constant si vocal, adoptarea, cat mai rapid posibil, a unei decizii pozitive privind aderarea Romaniei la Schengen. A exprimat nedumerirea fata de acesta abordare, care este contrara evaluarilor Comisiei Europene, precum si relatiei si spiritului de parteneriat dintre cele doua state”, mai arata reprezentantii MAE.

Acestia mai spun ca in discutia cu ambasadorul Ungariei in Romania secretarul de stat George Ciamba a exprimat ”surprinderea si neintelegerea partii romane fata de vizita in Romania a Comisarului Prim Ministrului ungar pentru formularea conceptelor de autonomie in statele din zona Bazinului Carpatic, care a avut intalniri cu reprezentantii minoritatii maghiare din Romania si, in acest context, si-a arogat rolul de coordonator al acestora in demersurile lor de definire si obtinere a autonomiei teritoriale pe criteriul etnic”.

”Partea romana considera inacceptabila o astfel de ingerinta in afacerile interne si dezaproba orice demersuri de acest fel, care creeaza disensiuni si afecteaza climatul de convietuire interetnica”, adauga reprezentantii MAE roman.

Peter Szijjarto: "Frustrarea" politicienilor români, generata probabil de situatia privind Schengen

"Frustrarea" politicienilor români probabil este generata de faptul ca actuala situatie arata in ce masura România este pregatita sa adere la Schengen, acuza ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. "Frustrarea politicienilor români a fost cauzata probabil de actuala situatie, care poate arata cu usurinta daca România este intr-adevar pregatita sa adere la Spatiul Schengen si daca este capabila sa isi protejeze frontierele", a afirmat Szijjarto. "Unii politicieni români au intrat intr-o spirala a minciunilor, vorbind de solutii comune si, in acelasi timp, facând afirmatii ostile si spunând minciuni care fac cooperarea imposibila", a declarat Peter Szijjarto, citat de MTI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri