Potrivit aceluiasi sondaj, ale carui rezultate au fost facute publice marti la Chisinau si preluate de mass-media locala, 53% din cei chestionati s-ar pronunta, in cazul unei consultari populare, impotriva unirii dintre cele doua state, in timp ce 14% s-au declarat indecisi in legatura cu acest subiect, iar 9% au afirmat ca nu vor participa la un astfel de referendum.

Sondajul a fost realizat in perioada 8 noiembrie - 1 decembrie, pe un esantion de 1.160 de persoane din 164 de localitati ale Republicii Moldova.

Publicarea rezultatelor acestui sondaj intervine in contextul in care unirea cu Romania a fost invocata in ultima perioada de organizatiile unioniste, dar si de unii politicieni, ca o solutie la situatia dificila cu care se confrunta in prezent Republica Moldova. O serie de mitinguri si manifestatii pro-Unire au avut loc in ultimele luni atat in Republica Moldova, cat si in Romania, iar partidul 'Dreapta', aparut recent pe scena politica de la Chisinau, a lansat la inceputul lunii trecute o 'Declaratie de Unire', indemnandu-i pe cei care sustin cauza Unirii sa semneze documentul.

De amintit ca un sondaj de opinie realizat in vara in Romania arata ca aproape 68% dintre romani sustin unirea cu Republica Moldova pana in 2018, cand se implinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918.