Declaratia a fost facuta, marti, de purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, intrebat fiind de jurnalisti daca prim-ministrul i-a cerut demisia secretarului de stat Gabriel Biris.

"Domul Biris este unul din reputatii specialisti in legislatie fiscala. Declaratia domniei sale are o problema de forma si o problema de fond. Problema de forma a sesizat-o si domnia sa, si-a cerut scuze pentru cei care au considerat ca se simt jigniti de o anumita formulare. Dar tocmai aceasta formulare, din pacate, a impiedicat sa se inteleaga exact despre ce e vorba pe fond in chestiunile legate de contributiile la asigurari de sanatate. E vorba de acel articol care intr-adevar are un caracter imperativ, dar nu l-a introdus guvernul acesta si nici macar nu l-a luat in calcul pana acum pentru ca nu a fost la guvernare. Este din vara, asumat prin consens la nivelul Parlamentului. Sigur, e treaba guvernului de acum sa clarifice aceste lucruri, dar nu putea un reprezentant al guvernului sa aiba o alta interpretare a acestui articol, decat cea care rezulta din lege si asta este interpretarea care rezulta din lege", a precizat Suciu, la finalul sedintei de guvern, adaugand ca la finalul lunii ianuarie Executivul "va interveni cu clarificari legislative".

De altfel, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat, miercuri, ca Executivul ia in calcul sa elimine prevederea din noul proiect de Cod Fiscal prin care inclusiv persoanele fara venituri sunt obligate sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate.

Citeste si:

Anuntul a fost facut in contextul in care secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gabriel Biris declara recent ca este inadmisibil sa existe atat de multe persoane "fantoma"- trei milioane- care nu au declarat niciun venit si nu exista din punct de vedere fiscal. El spunea ca aceste persoane vor avea o "surpriza" in 2016, pentru ca, potrivit Codului Fiscal, vor trebui sa plateasca contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna - , pentru a avea calitatea de asigurat.

"Cum poti sa zici am trait fara nici un venit timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum ai putut sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat? Si atunci pentru persoanele care timp de sase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna, pentru asigurarea de sanatate", declara Biris.

Ulterior, el si-a cerut scuze pentru declaratiile sale.