Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a raspuns, joi, pe pagina sa de Facebook mai multor intrebari, una dintre acestea fiind despre o posibila depunere a mandatului, ea spunand ca nu se gandeste la demisie deoarece mai are foarte multe lucruri de rezolvat in minister, scrie News. ro.

Cele mai multe dintre problemele ridicate de interlocutorii ministrului se refera la pedepsele mici primite de cei corupti, la supraaglomerarea penitenciarelor si la posibilitatea emiterii unui decret de gratiere.

Pruna a aratat ca “instantele sunt cele care stabilesc pedepsele", iar "ministrul nu poate face nimic aici in afara de o politica penala care stabileste prioritati in combaterea anumitor infractiuni”.

O alta problema des invocata in dialogul de pe Facebook a fost aceea a supraaglomerarii penitenciarelor din Romania si a conditiilor din centrele de detentie.

Ministrul Justitiei a spus ca stie despre aceste probleme ale sistemului penitenciar si ca urmeaza ca pe 3 iunie sa aiba o intalnire cu toti directorii de penitenciare din tara. “Cunosc foarte bine conditiile din penitenciare si sunt prima care spun ca sunt precare. Cum am spus, lucram la asta, nu putem insa corecta o problema de sistem pe termen scurt. Trebuie spus ca nu toate penitenciarele sunt la fel. Cu manageri buni ca la Timisoara, executarea pedepselor este mai demna”, a fost raspunsul ministrului Raluca Pruna.

“Lucram la asta. Dar nu vreau sa creez asteptari foarte mari. Eu incerc sa rezolv acum niste probleme de sistem cu care Romania se confrunta de peste 20 de ani”, a fost un alt raspuns la criticile privind aglomeratia din inchisori.

Alte intrebari puse ministrului Justitiei au vizat procedura gratierii colective, fiind data ca exemplu Italia. “Incercam sa gasim solutii altele decat gratierea, care nu ar rezolva decat situatia celor aflati acum in detentie, nu problemele de sistem", a raspuns Raluca Pruna
Intrebata despre cazul Anei Maria Nedelcu, romanca extradata in Canada dupa ce a fost acuzata ca si-a rapit fiul si l-a adus in Romania, Raluca Pruna a spus ca extradarea femeii s-a dispus printr-o hotarare judecatoreasca. "MJ nu poate face nimic. Trebuie spus ca Parchetul a contestat aceasta hotarare si asteptam sa se pronunte Inalta Curte”, a aratat ministrul Justitiei.

Referindu-se la transparenta decizionala in cadrul ministerului, Pruna a spus ca a scos la concurs toate posturile de la Oficiul National Registrul Comertului (ONRC), care erau ocupate temporar.

Un alt cititor a intrebat-o pe Raluca Pruna cand isi da demisia, iar raspunsul acesteia a venit imediat: “Mai am foarte multe lucruri de facut, asa ca nu plec”.

Alte teme de discutie au fost confiscarea bunurilor provenite din infractiuni si majorarea pedepselor pentru fapte grave de coruptie. "Pentru moment avem ca prioritate operationalizarea Agentiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Celelalte propuneri (cumul de pedepse, circumstante agravante pentru coruptie) necesita modificari ale Codului penal. Eu nu voi avea timp sa fac asta, dar sper ca presiunea publica sa determine modificari daca ele sunt necesare”.

Intrebata despre lupta politicienilor corupti impotriva justitiei si despre posibilitatea stoparii acestor initiative, Pruna a aratat ca nu le poate opri decat cu mijloace legale: “Mergand in Parlament sa sustin proiectele legislative necesare si denuntand public ca ministru derapajele. Dumneavoastra, cei multi, puteti face mai mult”.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri