Mai multi politicieni au reactionat, joi, la anuntul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a propune in Guvern adoptarea unei ordonante de urgenta care sa dea posibilitatea celor care au fost condamnati "pe nedrept", in baza protocoalelor secrete sau a unor interceptari nelegale, sa solicite unui judecator revizuirea sentintei. Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea sustin initiativa ministrului, in timp de fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, spune ca protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instante, nu prin OUG.

Raluca Pruna, fostul ministrul al Justitiei in Guvernul Ciolos, a precizat ca protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instante, nu prin OUG.

"Pana la promovarea unei ordonante de urgenta, trebuie precizate cateva lucruri de principiu:

1. Norma de procedura penala, chiar daca ar fi mai favorabila, nu retroactiveaza. Adica, o condamnare intemeiata pe o interceptare care la momentul pronuntarii era o proba legal obtinuta, nu poate fi rasturnata ulterior.

2. O politica penala care pune in discutie primul punct devine una a bunului plac, lipsita de predictibilitate, care arunca in aer principiul autoritatti de lucru judecat.

3. Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instante, nu prin OUG. Si ar fi bine ca partile interesate sa procedeze la un astfel de demers. Pana cand o hotarare judecatoreasca nu se pronunta in sensul ca un protocol depaseste limitele legii /adauga la lege, fiind asadar ‘ilegal’ , operam cu prezumtia de legalitate.

4. Sentimentul nedreptatii nu este in niciun sistem de drept penal motiv de revizuire", a scris, pe Facebook, Raluca Pruna.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca initiativa ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a propune Guvernului spre adoptare o ordonanta de urgenta pentru revizuirea condamnarilor in baza interceptarilor ilegale, este foarte utila deoarece "chiar si cei vinovati (...) au dreptul la un proces corect".

"Anuntul facut de ministrul Tudorel Toader nu face decat sa aduca in plus, din partea unei persoane care are autoritatea functiei ministeriale dar si autoritatea profesionala, in atentia noastra faptul ca actul de justitie in Romania a fost profund si grav viciat din cauza practicilor ilegale de ascultare a telefoanelor (...), lucru care este inacceptabil si inimaginabil intr-o tara democratica, membru al UE. Suntem un caz unic in Uniunea Europeana in care asemenea practici s-au dezvoltat in ultimii ani in timp ce eforturile oficiale pe care le faceam in parteneriat cu Comisia Europeana erau catre intarirea statului de drept. Aceste lucruri care s-au intamplat in Romania au afectat profund notiunea de stat de drept si increderea cetatenilor. Prin urmare, cred ca initiativa ministrului este foarte utila, foarte bine venita pentru ca, pana la urma, putem sa spunem urmatorul lucru: chiar si cei care sunt vinovati (...) au dreptul la un proces corect. Nu mai vorbim de cei care probabil au fost condamnati pe nedrept, ilegal, fara sa se tina cont de normele de procedura penala si de tot ceea ce prevede legislatia aferenta", a afirmat Tariceanu joi pentru Agerpres.

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea (PSD) considera adoptarea unei Ordonante de urgenta pentru revizuirea sentintelor date in baza protocoalelor cu SRI sau a interceptarilor ilegale ca fiind corecta, deoarece “tine de rezolvarea unei situatii extraordinare”, noteaza Digi24.

Presedintele USR Dan Barna a declarat, joi, referindu-se la anuntul ministrului Justitiei de a propune o ordonanta de urgenta pentru revizuirea sentintelor, ca se incearca sa fie scoase in mod artificial, printr-o vointa politica, probe din dosare existente, iar persoane condamnate sa fie "albite", el reiterand ca Guvernul se comporta ca o casa de avocatura a infractorilor din Romania, dintre care unii in functii publice.

"Declaratia de ieri a dlui ministru Tudorel Toader este in aceeasi linie a unui stat infractional, in care persoane cu probleme penale, multe dintre ele aflate in functii publice, scriu legile dupa necesitatile lor. Practic, se incearca eliminarea unor probe din dosarele existente, probe care, conform actualei legislatii a statului roman, nu au fost invalidate in niciun fel, sunt probe confirmate de instantele de judecata, probe care au stat la baza deciziilor care au fost luate si se incearca, desi nu exista niciun temei juridic, crearea unui mecanism prin care dosarele sa fie golite de continut si persoane condamnate sa fie albite artificial, in afara oricarui temei juridic de vreo natura", a precizat, pentru Agerpres, Dan Barna.

El a spus ca instantele de judecata au constatat vinovatia dincolo de orice dubiu si beneficiul unei astfel de ordonante ar fi al infractorilor din Romania, din pacate unii dintre ei aflati in functii publice.

"Faptul ca se incearca ca aceste probe sa fie scoase in mod artificial si printr-o vointa politica nu face decat sa confirme inca o data ca ceea ce s-a intamplat in Parlament cu Codul de procedura penala, cu Codul penal, in care infractiunea pentru care Liviu Dragnea, spre exemplu, a fost condamnat a fost stearsa, apoi, dupa 10 zile de la condamnare, a fost pur si simplu scoasa din Codul penal, arata unde a ajuns statul roman si ca acest Guvern se comporta fix ca o casa de avocatura a infractorilor din Romania, dintre care unii sunt in functii publice", a subliniat Barna.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri seara, la Antena 3, ca va propune in Guvern adoptarea unei ordonante de urgenta, care sa dea posibilitatea celor care au fost condamnati "pe nedrept", in baza protocoalelor secrete sau a unor interceptari nelegale, sa solicite unui judecator revizuirea sentintei.

Sursa foto: Michal Kalasek / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri