Traian Basescu a afirmat, sambata, la Romania TV, ca este nevoie de o Lege a raspunderii magistratilor pentru a pune capat abuzurilor in conditiile in care exista riscul ca Romania sa devina dintr-un stat de drept un stat care reactioneaza "cand atingi trei-patru persoane", dand exemplul presedintelui Klaus Iohannis care a contestat in anulare o hotarare definitiva a justitiei.

Traian Basescu a adus mai multe exemple in sprijinul afirmatiei sale recent ca statul de drept tinde sa se transforme intr-un stat mafiot. ”Domnul Klaus Iohannis nu-i strain de acest lucru. Familia Iohannis a fost deposedata de una din case printr-o hotarare definitiva a Curtii de Apel din Brasov. El a spus ca nu-i multumit, drept pentru care s-a si aprobat revizuirea si mutarea procesului la Pitesti. Pentru unii se poate, pentru altii nu se poate. Cand presedintele nu recunoaste o hotarare definitiva, el a dat un exemplu clar cum se raporteaza la justitie”, a spus Traian Basescu, citat de News.ro.

Un alt exemplu dat a fost cazul Rarinca. ”Tot o hotarare definitiva, dar nu defavorabila, ci nu le-a placut: hotararea definitiva din cazul Rarinca. Si daca eu, sefa DNA sau presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, as fi considerat ca nu este o hotarare definitiva corecta, dar din respect pentru justitie, mai ales ca eram si intr-un mare conflict de interese, nu as fi cerut sa se judece prin cale extraordinara de atac. S-a vrut satisfactie: «eu, la functia mea, nu-mi permit sa pierd». La fel cum face Iohannis. Asta nu-i stat de drept”, a apreciat fostul presedinte.

De asemenea, Basescu sustine ca dosarul lui Horia Gerogescu, fostul sef al ANI, a fost intrumentat ca represalii pentru faptul ca ar fi insistat ca dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis sa fie judecat inainte de alegerile prezidentiale. ”Sunt convins ca nu Iohannis a presat, dar au fost slugute care au spus: «Sefu', v-a facut probleme!»”, sustine fostul presedinte. El a precizat ca, desi este convins de nevinovatia fratelui sau, nu a contestat in public hotararea prin care acesta a fost condamnat.

”Este un joc in trei in care din cand in cand se mai baga si Klaus Iohannis. «Ai suparat-o pe sefa IICCJ, te-am barbierit! L-ai suparat pe Coldea, te-am barbierit! L-ai suparat pe Iohannis, te-am barbierit!» Riscam sa plecam de la statutul de stat de drept catre un stat care reactioneaza cand atingi trei-patru persoane, ceea ce-i nepermis”, considera Traian Basescu.

Acesta a estimat ca Romania ar putea pierde procese la CEDO in cazul in care persoane anchetate de catre DNA ar depune plangere pentru faptul ca informatii din dosarele lor au fost remise presei sau pentru ca au fost purtate in catuse in fata camerelor de televiziune.

”Aici instrumentul nu este punerea DNA sub control parlamentar, ci Legea raspunderii magistratilor. Foarte multe cazuri de abuz ar inceta. Cum un functionar public sau un politician este responsabil, si un magistrat este responsabil sa nu aiba o atitudine discretionara”, a conchis Traian Basescu.

Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde este sediul unei banci, in noiembrie anul trecut, in urma unei decizii a Curtii de Apel Brasov, dupa un proces care a durat mai mult de 16 ani. Sotii Iohannis nu au renuntat insa la imobil si au depus contestatie in anulare la Curtea de Apel Brasov. Magistratii au stabilit initial termen pentru 4 ianuarie, apoi pentru 25 ianuarie.

La termenul din 25 ianuarie, magistratii au amanat pana in 6 iunie judecarea acestei contestatii. Intre timp, procesul a fost stramutat la Curtea de Apel Pitesti, unde urmatorul termen de judecata a fost fixat pentru 28 septembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri