Ministrul Fondurilor Europene: Ar trebui sa avem o mai buna colaborare intre fondurile europene si cele nationale

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat ca ar trebui sa existe ”o mai buna colaborare intre fondurile europene si fondurile nationale”, sustinand ca ar fi ideala o reconfigurare a sistemului institutional, iar toti acesti bani sa fie tratati ca bani de investitii.

Cristian Ghinea a declarat, luni, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca ar trebui sa existe o colaborare sau o legatura mai buna intre fondurile europene si cele nationale pe modelul unor tari de mare succes in atragerea fondurilor europene, conform News.ro.

”Ar trebui sa avem si o mai buna colaborare intre fondurile europene si fondurile nationale. Tarile care sunt de mare succes atat in atragerea fondurilor europene cat si in cheltuirea fondurilor europene sunt cele care trateaza fondurile nationale si cele europene ca un tot. Sunt bani pe care ii folosim pentru dezvoltarea tarii. Ca apoi pe unii ii trimitem la Comisie ca sa facem absorbtie si pe altii nu, e problema noastra nationala. Ar trebui sa gandim toti banii de investitii de la Ministerul de Finante, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltarii ca potentiali bani pentru proiecte europene”, a spus Ghinea

Ministrul s-a declarat nemultumit ca pe bugetul national nu exista ”transparenta si responsabilitatea minimale”, sustinand ca sistemul actual trebuie regandit si modificat astfel incat toti banii pentru investitii sa fie tratati ca potentiali bani europeni.

”Am incercat sa facem asta intr-un mod foarte ocolit prin acele proiecte retrospective. Ce inseamna asta? Pentru a creste absorbtia, Ministerul Fondurilor Europene a cerut ministerelor sa dea proiectele pe care le-au platit din bani nationali, noi verificam daca procedurile au fost transparente, competitive si asa mai departe si le trimitem la Bruxelles si luam banii pe ele, si a fost un cvasi esec pentru ca o foarte mica parte din aceste proiecte nationale sunt conforme minimal cu regulile de transparenta si de competitie. Noi discutam foarte mult despre fondurile europene asa cu bube cum sunt ele, cu fragmentare, cu absorbtie si asa mai departe dar totusi cat de cat aici avem niste reguli cu care lucram. Si eu as atrage atentia pe bugetul national ca nu avem transparenta si responsabilitatea minimale care ne-ar fi de ajutor. Ideal ar fi sa reconfiguram sistemul institutional si sa tratam toti banii ca bani de investitii, banii europeni sunt niste bani de investit pentru dezvoltarea Romaniei nu sunt separat. Din pacate, am creat un sistem complet separat pentru fondurile europene”, a mai spus Ghinea.

Intrebat daca in cazul fondurilor nationale principalul criteriu de repartizare este cel politic, Cristian Ghinea a raspuns ca este de acord cu aceasta afirmatie.

Sursa foto: Bignai / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri