Conditiile controlului judiciar, modificate pentru Ponta; el poate face declaratii despre dosar in public

Instanta suprema a modificat conditiile controlului judiciar pentru Victor Ponta in dosarul in care fostul premier este acuzat de complicitate la spalare de bani, au declarat surse judiciare. Instanta i-a ridicat lui Ponta interdictia de a face declaratii despre dosar in spatiul public sau de a parasi tara.

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICC) au modificat conditiile controlului judiciar pentru Victor Ponta, in dosarul in care fostul premier este acuzat de complicitate la spalare de bani, au declarat surse judiciare, scrie News.ro.

Astfel, fostului premier i-a fost ridicata interdictia de a face declaratii in public despre dosar. Totodata, Ponta a primit permisiunea de a parasi tara, pentru a face o vizita in China, potrivit acelorasi surse. ICCJ a ramas, vineri, in pronuntare asupra cererii fostului premier Victor Ponta de ridicare a controlului judiciar, dupa o sedinta cu usile inchise, care a durat aproximativ doua ore.

"Voi cere judecatorilor ridicarea intregului control judiciar", a declarat Ponta, vineri dimineata, inainte de sedinta de judecata de la instanta suprema.
Ulterior, sedinta a fost amanata pana la ora 13.00, dupa ce avocatul lui Ponta a cerut timp pentru ca fostul premier sa poata studia dosarul.

Procurorii DNA au anuntat, in 6 septembrie, ca Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile intr-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si complicitate la infractiunea de spalare de bani.

Citeste si:
Alegeri locale 2020: Victor Ponta a votat
Alegeri locale 2020: Victor...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghita pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, sustin anchetatorii.

Conditiile initiale ale controlului judiciar prevedeau ca Ponta trebuie sa se prezinte la sediul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti sau la sediile instantelor ori de cate ori este chemat; sa informeze de indata organele judiciare cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere; sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului / judecatorului competent; sa nu se apropie de alte persoane mentionate in ordonanta si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale; sa nu faca declaratii in mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati in cauza, se arata in ordonanta emisa de procurorul DNA.

In ordonanta de control judiciar dispusa de procurori se arata ca, pentru desemnarea lui Sebastian Ghita drept candidat "Victor Ponta, in calitatea sa de presedinte al respectivului partid, si-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidati”.

”Confirmarea propunerii a fost facuta de Victor Ponta in scopul obtinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 de euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine. Se urmarea astfel ca, prin mediatizarea unor intalniri alaturi de personalitatea care beneficia de notorietate internationala, Victor Ponta sa castige capital electoral, in conditiile in care, in cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau sa aiba loc alegeri locale si parlamentare”, arata DNA.

Citeste si:
Vloggerul Colo a fost eliberat și plasat sub control judiciar
Vloggerul Colo a fost...

Potrivit lui Sebastian Ghita, personalitatea politica de care vorbeste DNA este fostul premier al Marii Britanii Tony Blair. Suma de 220.000 de euro ar fi fost obtinuta prin persoane interpuse de la Sebastian Ghita, mai sustin procurorii.

Pentru a crea aparenta ca vizita fostului lider strain in Romania nu are loc la initiativa partidului, s-a stabilit ca intreaga activitate sa fie organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit si apolitice, ”care sa induca ideea in randul opiniei publice ca intalnirea persoanei publice straine cu Victor Ponta ar fi avut loc la initiativa celui dintai”, spun anchetatorii.

”In acest scop, Victor Ponta, impreuna cu Sebastian Ghita, i-au solicitat reprezentantului organizatiei nonprofit sa gaseasca o modalitate prin care politicianul strain sa fie chemat in Romania fara sa fie cunoscut faptul ca aceasta avea loc la initiativa lui Victor Ponta, iar plata ocazionata de organizarea acestui eveniment sa fie suportata de Sebastian Aurelian Ghita prin intermediul unei societati comerciale controlate prin persoane interpose”, precizeaza procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, in acest sens, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, Victor Ponta a acceptat, de coniventa cu Sebastian Ghita, incheierea succesiva a doua contracte.

Citeste si:
Marcel Vela: Alegerile se vor desfășura în cel mai sigur mediu
Marcel Vela: Alegerile se vor...

”Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constand in plata sumei de 220.000 euro necesara obtinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel si pentru formatiunea politica reprezentata de catre acesta, conform intelegerii avute, Ghita Sebastian Aurelian a fost confirmat, de catre presedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, in cadrul unui colegiu electoral din judetul Prahova”, mai spun procurorii DNA.

Confirmarea listei cu propunerile cu candidaturile pentru ocuparea functiei de deputat sau senator, inaintate de organizatiile judetene sau de sector ale partidului, intrau in atributiile lui Victor Ponta. De altfel, in urma alegerilor, Sebastian Ghita a devenit deputat.

DNA arata ca, in ultima perioada, in politica romaneasca, ”a aparut o practica potrivit careia oamenii potent financiar pot accede cu usurinta in functii de demnitate publica alese, fiind promovati de conducerile partidelor politice cu scopul direct si nemijlocit de a asigura finantarea ilegala a partidelor in campaniile electorale”.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri