Politicienii, oriunde te-ai duce in lume, nu sunt tocmai populari – fie ca vorbim de Romania, SUA sau chiar Islanda, toate statele au uscaturile lor. A nu fi insa popular, pana la a deveni de-a dreptul inamicul poporului pe care il slujesti, sunt pasi enormi. Parlamentul Romaniei pare ca doreste, cu tot dinadinsul, sa se puna de-a curmezisul evolutiei statului in care traim.

Nu de putine ori, de-a lungul ultimelor luni, “am ramas blocati” la auzul celor mai noi gaselnite ale Parlamentului. Din pacate, memoria romanilor (priviti ca masa, si nu individual), pare a fi (extrem de) scurta. Reimprospatarea memoriei este un act necesar, pentru a privi corpul legislativ asa cum este cu adevarat – zeci de condamnati penal sau cercetati penal pentru diferite infractiuni decid soarta intregii tari.

Cumpararea de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet

1. Pe 11 septembrie, o initiativa legislativa care permite cumpararea de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet se afla pe ultima suta de metri in Parlament dupa ce a fost adoptata de Comisia de munca a Camerei Deputatilor, PNL urmand sa decida saptamana viitoare daca o sustine.

Daca aceasta lege va trece, ar insemna ca Parlamentul arunca povara platilor pe umerii urmatoarelor guvernari. In toate cazurile statul va da mai multi bani, insa va pune asta in sarcina fondului de pensii.

Pensii speciale pentru parlamentari, sfidand restul populatiei

2. Pensii speciale - Peste 700 de fosti senatori si deputati au castigat dreptul la pensie speciala, acest lucru inseamnand echivalentul a 200.000 de euro lunar. Fostii peremisti Lucian Bolcas si Gheorghe Funar se numara printre beneficiari, insa tot considera ca parlamentarii sunt discriminati.

Parlamentarii au incercat sa instituie acelasi tip de pensii speciale si pentru alesii locali, dar proiectul a fost respins de doua ori de Curtea Constitutionala.

Concret, un parlamentar cu un mandat va primi, dupa vârsta de pensionare, 1.200 de lei in plus, cei cu doua mandate ar primi aproximativ 2.400 de lei, iar cei cu cel putin trei mandate ar ajunge sa câstige din aceasta indemnizatie speciala maximum 4.000 de lei.

Practic, din cateva semnaturi, Parlamentul sfideaza legea si isi voteaza pensii diferite de restul cetatenilor tarii.

Rude la birouri parlamentare? Nicio problema!

3. Inainte sa plece in vacanta de vara din acest an, senatorii si deputatii au votat cu entuziasm o prevedere care ii scapa de probleme cu ANI pe cei dintre ei care si-au angajat rudele la birourile parlamentare.

Parlamentul a adoptat anul acesta o propunere legislativa prin care senatorii si deputatii care si-au angajat rudele la birourile parlamentare pana in anul 2013 NU pot fi urmariti de Agentia Nationala de Integritate. Propunerea legislativa precizeaza ca dispozitiile din Statutul deputatilor si senatorilor potrivit carora parlamentarii nu-si pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv si nu vor produce efecte juridice pentru faptele savarsite inainte de intrarea in vigoare a acestor dispozitii, adica inainte de 21 august 2013.

Tot in aceeasi zi fatidica ar fi trebuit sa se voteze si proiectul de modificare a legii avocaturii, prin care avocatii primesc „superimunitate”, dar acesta a fost amanat pentru urmatoarea sedinta de plen.

Si tot atunci, deputatul Ninel Peia a depus proiectul prin care cere inchisoare pentru cadrele didactice care ii "rusineaza" pe copii tinand ore de educatie sexuala.

Impozit forfetar pentru HoReCa

4. Proprietarii de restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri, dar si tabere sau campinguri vor plati din 2017 un impozit forfetar, de doua ori pe an, potrivit unui proiect de lege care a fost aprobat in Parlament si asteapta promulgarea presedintelui. Intreprinzatorii vor plati impozit forfetar indiferent de cifra de afaceri; asta inseamna ca si firmele care acum sunt declarate microintreprinderi vor trebui sa achite impozitul, incepand cu 2017, dupa noua metoda de calcul.

Gabriel Biris a criticat in luna iunie noul impozit forfetar intr-o postare pe Facebook unde scria: "la un moment un domn deputat mi-a reprosat ca eu nu inteleg ca <<turismul>> trebuie stimulat. Eu i-am raspuns ce am inteles eu din aceasta propunere, acum lege: "Domnule deputat, eu cred ca aici este vorba despre altceva. Cativa domni si doamne auzisera din povesti ca exista BAU-BAU. Nu-l vazusera pana anul trecut. Anul trecut insa, urmare a actiunilor Antifraudei si a reducerii TVA (preturile au cam ramas insa la fel, deci marjele de profit au explodat!), oamenii acestia au vazut BAU-BAUL aparand in viata lor. BAU-BAUL de care va vorbesc se numeste <<impozitul pe profit>>. Oamenii acestia, in special proprietari de mari hoteluri sau restaurante, s-au speriat si au venit la dvs sa le dati afara BAU-BAUL din casa. Iar dvs vreti ca acesti domni si doamne sa nu mai sufere atat si, pentru ei, eliminati impozitul pe profit si il inlocuiti cu <<impozitul specific>>”, scrie Biris.

Sa readucem fumatul in spatii publice!

5. Comisia de Sanatate din Senat a dat aviz pozitiv unor amendamente care ar permite din nou fumatul in interiorul localurilor. Astfel, o lege care alinia Romania in randul tarilor civilizate in care nu se fumeaza in spatii publice, ar putea fi retezata.

Chiar Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a subliniat ca amendamentele din Senat la legea antifumat reprezinta un atentat la sanatatea cetatenilor. In România mor anual 42.000 de oameni din cauza fumatului, cam 200 de avioane prabusite, a subliniat el, criticand astfel activitatea Parlamentarilor.

"Comisia de sanatate din Senat, repet, Comisia de sanatate din Senat a propus amendamente care permit in realitate sa se fumeze in orice spatiu inchis, singura conditie este ca respectivul spatiu sa fie inscriptionat, nu dedicat. Special trebuie sa fie doar inscriptionat cu destinatia pentru fumat, acesta este un atentat la sanatatea tuturor cetatenilor, indiferent ca sunt angajati sau angajatori, clienti sau personal de deservire, copii sau adulti", a argumentat ministrul la o conferinta organizata la Palatul Cotroceni, saptamana aceasta.

51% produse romanesti in supermarket-uri

6. Parlamentarul Nini Sapunaru a propus ca 51% dintre produsele comercializate in supermarket-uri sa fie romanesti – o aberatie amendata imediat de specialisti din piata care avertizau, astfel, asupra dezechilibrelor care vor urma. Acestea, din pacate, au inceput deja sa se adevereasca.

Legea 321, prin care retailerii sunt obligati sa aiba la raft 51% produse romanesti, a fost promulgata in luna iulie de catre presedintele Klaus Iohannis, decizie care a trezit nemultumirea marilor retele de retail. Aceasta s-a tradus si in volumul de solicitari adresate echipelor de legal, taxe si fiscal din cadrul Reff&Asociatii.

“Cu siguranta initiatorii proiectului de lege asta au avut in vedere la inceput - s-a dorit protejarea productiei locale si stoparea abuzurilor magazinelor in relatia cu producatorii. Pragul de 51% este menit sa favorizeze productia locala, pe de alta parte modul in care s-a reglementat in practica va lasa loc interpretarilor. Prin adoptarea legii s-a dorit echilibrarea raporturilor contractuale intre producatori si magazine. Exista o necesitate practica pentru servicii de marketing, logistica, listare si punere pe raft. Normal ca iti doresti ca mic producator sa ai parte de transport si vrei ca produsele tale sa ajunga la magazine. Clar o parte din aceste servicii erau impuse de necesitati reale. Vor exista neajunsuri in practica. Eu cred ca este util un dialog intre furnizori si proprietarii de magazine. Legea in prezent interzice prestarea acestor servicii de catre comerciant si prin urmare plata acestora de catre furnizori. Impreuna trebuie identificata o solutie care sa permita implementarea corecta a legii de ambele parti”, a explicat Silvia Axinescu, managing associate la Reff & Asociatii.

Mai mult, proiectul de lege a fost contestat de marii retaileri care au afirmat ca ”nu garanteaza sprijin pentru producatorii romani si restrange libertatea consumatorilor romani de a alege”. Asociatia Marilor Retele Comerciale a anuntat ca este posibil sa plece din Romania cel putin un mare magazin. Reprezentantii asociatiei sustin ca producatorii romani nu ar avea suficienta marfa. Ba mai mult, actul normativ atenteaza la taxa de raft, pe care producatorii ar insista sa o plateasca.

Pensionarii nu vor mai plati impozit pe venit = gaura consistenta si neacoperita in buget

7. Pensionarii nu vor mai plati nici impozitul pe venit, nici contributiile sociale, potrivit unui proiect votat recent de Senat. Actul normativ a fost aprobat in conditiile in care alegerile se apropie, iar parlamentarii au pe ordinea de zi mai multe initiative cu caracter electoral.

Plenul Senatului a adoptat in calitate de prima Camera sesizata un proiect legislativ prin care se elimina impozitul pe venit de 16% datorat pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei, astfel incât nicio pensie din Romania nu va mai fi supusa taxarii, si prin care se decide ca plata CASS sa fie facuta de la buget, nu din venitul persoanei. Legea a fost adoptata cu 66 de voturi „pentru”, 5 abtineri si 18 „impotriva”.

Legea a fost initiata de Cristiana Anghel (ALDE) si contrasemnata de mai multi alti parlamentari PSD, ALDE si din fostul grup parlamentar UNPR.

Aceasta lege va duce, asa cum subliniaza economistii din piata, la o gaura in buget care nu poate fi acoperita, in prezent, de PIB-ul tarii. Romania s-ar putea prabusi astfel, din cauza unor parlamentari inconstienti, intr-o noua recesiune.

Penal cu suspendare? Nicio problema nici aici!

8. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a trimis in iunie Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Legea prevedea ca doar alesii condamnati cu executare isi pierd mandatele, iar cei condamnati cu suspendare pot ramane in functie. A fost o incercare de introducere a unei legi care ar fi servit multor membri de partide, in frunte cu seful PSD, Dragnea, condamnat penal insa cu suspendare, dar si unor primari care au dosare penale.

Mai mult, plenul reunit al celor doua Camere, intrunit tot in iunie, a adoptat cu 306 voturi "pentru" si o abtinere proiectul de lege care subliniaza ca alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu au incalcat Statutul deputatilor si senatorilor. Modificarea Statutului adoptata miercuri specifica faptul ca interdictiile intrate in vigoare printr-o lege adoptata in 2013 nu pot fi invocate retroactiv, deci nu se aplica pentru perioada de dinainte. Agentia Nationala de Integritate (ANI) arata insa ca subterfugiul votat de parlamentari nu le foloseste la mare lucru: legea interzicea angajarea rudelor la propriile cabinete parlamentare, drept conflict de interese, inca din 2003 si o mai face si astazi, chiar si prin Codul Penal.

Lege privind posibilitatea de a renunta de unul singur la titlul de doctor

9. In fata multiplelor acuzatii de plagiere, in frunte cu Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Robert Negoita, multipli oameni politici doresc sa renunte la doctorat – lucru imposibil conform legii curente.

Parlamentul doreste insa sa modifice aceasta lege, facand astfel mult mai facila renuntarea la titlul de doctor si astfel respectivii indivizi evitand chemarea in instanta si luarea fortata a titlului.

Anterior, in aprilie, Parlamentul a incercat sa promulge o alta modificare prin care coordonatorii de doctorate plagiate nu ar mai fi riscat sa li se retraga titlul didactic universitar sau retrogradarea, sa fie dati afara din conducerea universitatii sau sa aiba contractul de munca desfacut, potrivit unor modificari aduse la Legea educatiei nationale care au fost votate de deputati. Proiectul urma sa ajunga in dezbatere la Senat, care este camera decizionala in acest caz. Modificarea legislativa a trecut de Camera Deputatilor cu 216 voturi pentru si niciunul impotriva.

Cu dedicatie pentru penali, de la Elena Udrea

10. Elena Udrea a depus un proiect de lege prin care vrea modificarea Codului Penal in asa fel incat denunturile privind fapte de coruptie sa nu poata fi facute decat in termen de trei luni de la data comiterii faptei, iar faptuitorului care face denuntul sa i se confiste banii sau bunurile obligatoriu. Amintim ca Udrea este trimisa in judecata pentru fapte de corupte in dosarele Microsoft si Gala Bute, ambele bazate pe denunturi.

Initativa legislativa a fost depusa la Camera Deputatilor pe 7 septembrie si este sustinut de 34 de parlamentari de la PSD, PNL, UNPR si neafiliati.
Practic, legea o ajuta in mod direct pe Udrea, urmarita penal pe mai multe capete de acuzare, dar, probabil, si pe cel putin cei 34 de parlamentari care s-au grabit sa sustina acest proiect.

Aceste 10 proiecte de lege sau legi deja implementate au fost discutate, si unele aprobate, doar anul acesta – si sunt mult mai multe care sfideaza mare parte din populatia (onesta) a Romaniei.

Te invitam sa le subliniezi in comentarii, astfel incat sa incercam, cumva, stoparea actelor legislative care lovesc in economia tarii si protejeaza infractorii si infractiunile.

Sursa foto: Shutterstock: Wolfgang Zwanzger

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri