Presedintele Klaus Iohannis apreciaza ca Raportul Comisiei Europene publicat miercuri confirma ca Guvernul Ciolos a avut un "aport decisiv" la indeplinirea obiectivelor MCV si atentioneaza asupra mentionarii ordonantelor privind gratierea si legile penale in raport.

"Raportul confirma faptul ca Guvernul instalat in anul 2015 a contribuit major la indeplinirea obiectivelor MCV si a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil. Raportul MCV confirma ca Romania a mentinut un parcurs sustenabil in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel ca pentru prima data este mentionata modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeana a emis 12 recomandari, iar indeplinirea acestora va conduce la incheierea MCV", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, conform News.ro.

Presedintele subliniaza ca pentru prima data Comisia Europeana afirma in raport ca este "inadecvata" corelarea intre MCV si decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spatiul Schengen), si afirma ca raportul consemneaza ca activitatea principalelor institutii din domeniul combaterii coruptiei a inregistrat progrese substantiale.

Iohannis aduce in discutie insa si mentiunile din raportul CE cu privire la gratiere. "Presedintele Romaniei atentioneaza asupra ingrijorarilor formulate in raport cu privire la faptul ca cele doua proiecte de Ordonanta de Urgenta puse in consultare publica de Guvern in ziua de 18 ianuarie a.c. ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea coruptiei. Finalizarea MCV depinde si de evitarea unor dezvoltari negative care ar pune sub semnul intrebarii progresele care au fost obtinute pana in prezent de Romania. Guvernul Romaniei si actuala majoritate parlamentara trebuie sa inteleaga ca doar sprijinind in continuare eforturile pentru intarirea reformelor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei vor contribui la consolidarea statului de drept si ridicarea MCV", se arata in comunicat.

Modificarile legislative menite in mod clar sa slabeasca sau sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie sau care au reprezentat o provocare majora la adresa independentei sau eficacitatii DNA ar atrage dupa sine reevaluarea progreselor realizate, avertizeaza Comisia Europeana in raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) referitor la progresele in domeniul justitiei, documentul mentionand ca adoptarea celor doua OUG puse in consultare publica de Guvern in 18 ianuarie trebuie privite din acest punct de vedere. Comisia precizeaza ca atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni raman o amenintare serioasa pentru ireversibilitatea luptei anticoruptie.

Citeste si:
Paleologu: E dezastruos pentru democratie ca nu avem dezbateri
Theodor Paleologu: E...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
CSM: Imunitatea politicienilor nu trebuie sa blocheze justitia