Curtea de Apel Bucuresti a respins, luni, sesizarea Curtii Constitutionale in cazul OUG 14, ceruta de fostul deputat Theodor Nicolescu in dosarul in care este judecat pentru abuz in serviciu privind o despagubire ilegala acordata de ANRP. Theodor Nicolescu arata in argumentarea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale ca abrogarea prin Ordonanta de Urgenta nr. 14 a OUG 13 de modificare a unor articole din Codul penal, inclusiv cel referitor la abuzul in serviciu, ii incalca dreptul la aparare. Decizia Curtii de Apel nu este definitiva si poate fi contestata de Nicolescu la instanta suprema.

“Respinge cererea formulata de inculpatul Niculescu Theodor Catalin, de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de Urgenta nr 14/2017 si a dispozitiilor art. 1 din OUG 14/2007 ca nefondata. Respinge ca nefondata cererea formulata de aparatorul ales al lui Nicolescu Theodor Catalin, de emitere a unei adrese la Parchetul de pe langa ICCJ, DNA sau la Prefectura Municipiului Bucuresti, prin care sa se solicite dosarul cu nr. 38386, in original”, se arata in decizia instantei, conform News.ro.

Hotararea poate fi atacata cu apel de Theodor Nicolescu in termen de 48 de ore de la pronuntare. Fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz in serviciu in dosarul ANRP privind despagubirea ilegala a lui Horia Simu, a cerut la termenul din 13 februarie Curtii de Apel Bucuresti sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul OUG 14 care a abrogat ordonanta de urgenta prin care au fost modificate codurilor penale, aratand ca prin acest act normativ i se incalca dreptul la aparare.

Judecarea dosarului privind despagubirea ilegala de catre ANPR a omului de afaceri Horia Simu va continua in 13 martie, cand vor fi audiati trei martori. Pe 25 august 2015, omul de afaceri Horia Simu, fostii deputati Marko Attila si Theodor Nicolescu au fost trimisi in judecata, alaturi de alte cinci persoane, in dosarul privind despagubirea ilegala aprobata de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri patrati, la un pret supraevaluat cu 70 milioane de euro.

Pe langa acestia, mai sunt judecati, sub acuzatia de abuz in serviciu, Ingrid Zaarour, fost presedinte al ANRP, si Mihnea Remus Iuoras, fost vicepresedinte al institutiei, fostii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP Constantin Zaharia Lefter si Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Barbulescu), dar si expertul evaluator Alexandru Florin Hanu.

Potrivit DNA, in 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoras, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lefter, Marko Attila si Mihaela Nicolescu, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, desi aveau atributia exclusiva de a analiza si de a stabili cuantumul final al despagubirilor pe baza unui raport de evaluare care sa foloseasca, pentru stabilirea valorii de piata, tranzactii de vanzare-cumparare efective, au hotarat acordarea despagubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, dupa un raport de evaluare intocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vanzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50 la suta a unui teren in suprafata de 97.509 metri patrati.

"In aceste conditii, cesionarul drepturilor litigioase, inculpatul Simu Horia, a intrat in posesia unor despagubiri necuvenite, in detrimentul statului roman si in conditiile in care membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au hotarat rezolvarea cu celeritate a dosarului de despagubire nr. 38386/CC/2007 pe motivele invocate de inculpatul Simu Horia, conform carora nesolutionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternica stare de stres care i-ar afecta grav sanatatea. Prin actiunile sau inactiunile lor constiente, inculpatii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, si la obtinerea unor foloase necuvenite in aceleasi cuantum de catre inculpatul Simu Horia", mai arata anchetatorii.

Procurorii sustin ca prejudiciul provine din aceea ca, in dosarul de despagubire nr. 38386/CC/2007, a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 97.509 metri patrati de 128.276.015 euro (1.315,53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei.

Sursa foto: Shutterstock/EmiliaUngur

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri