Procurorii DNA cer arestarea in lipsa a lui Marko Attila, in dosarul ANRP

Procurorii DNA cer arestare in lipsa, pe o perioada de 30 de zile, a fostului deputat Marko Attila pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in dosarul in care este acuzat ca,alaturi de alte persoane, intre care si Horia Georgescu,a aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP.

Solicitarea de arestare preventiva in lipsa a fost depusa de anchetatori, marti, la instanta suprema. Motivul pentru care procurorii au inaintat aceasta propunere este acela ca exista date suficiente care sa ateste faptul ca Marko Attila s-a sustras urmaririi penale.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a propus arestarea, incepand cu data incarcerarii, a a lui Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relatii interetnice, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Conform unui comunicat de presa al institutiei, in 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis in judecata alaturi de alti sapte inculpati care, la data faptelor, faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), precum si patru inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Marko Attila si ceilalti inculpati au produs un prejudiciu statului roman de peste 84 de milioane de euro. In urma investigatiilor, procurorii au ajuns la concluzia ca fostul deputat s-a sustras activitatilor de urmarire penala, parasind teritoriul Romaniei, nefiind astfel audiat.

Citeste si:
Procurorii nu vor sa lucreze la Sectia Speciala, criticata de GRECO
Procurorii nu vor sa lucreze...

"La data de 26 martie 2015, s-a solicitat Parlamentului Romaniei – Camera Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a inculpatului Marko Attila Gabor. La data de 22 aprilie 2015, Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor a transmis Directiei Nationale Anticoruptie adresa nr. 1/1296/VZ din 16.04.2015, prin care a instiintat ca Marko Attila-Gabor si-a depus demisia din functia de deputat incepand cu data de 1 aprilie 2015. La data de 16 aprilie 2015, presedintele Camerei Deputatilor a luat act de aceasta demisie, prin urmare solicitarea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a ramas fara obiect", arata procurorii, in comunicatul de presa.

Totodata, in 8 aprilie, arata sursa citata, in urma cererii formulate de catre avocatul fostului parlamentar UDMR, i-a fost predat unuia dintre aparatorii lui Marko Attila un suport optic continand, in format electronic, toate actele de urmarire penala efectuate pana la data respectiva, in dosarul penal.

Marko Attila, Horia Georgescu si Theodor Nicolescu, trimisi in judecata la inceputul lunii aprilie

Fostul deputat UDMR, fostul sef al ANI, Horia Georgescu si parlamentarul Theodor Nicolescu au fost trimisi in judecata, in 9 aprilie, in dosarul in care sunt acuzati de DNA ca au aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a opt persoane care, la data faptelor, faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP, precum si a patru inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati.

Citeste si:
Directorul suspendat al Unifarm: Sunt nevinovat şi voi dovedi
Directorul suspendat al...

Astfel, in fata instantei vor ajunge deputatul Theodor Nicolescu, aflat in arest preventiv, pentru faptele comise in perioada in care a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. El este acuzat de luare de mita in forma continuata si abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Procurorii i-au trimis in judecata si pe Ingrid Zaarour, fost presedinte al ANRP, cercetata sub control judiciar, pe Mihnea-Remus Iuorp, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, fosti vicepresedinti ai ANRP, Horia Georgescu, toti trei arestati in prezent. In fata magistratilor vor ajunge si Remus-Virgil Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa inchisorii pentru coruptie in alta cauza, fost vicepresedinte al ANRP, Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relatii interetnice, precum si Constantin-Catalin Canangiu, arestat preventiv, pentru faptele comise in perioada in care era reprezentant al Ministerului Finantelor Publice.

Toti cei sapte vor fi judecati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, au fost trimisi in judecata si expertii evaluatori Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula. Primii doi sunt arestati preventiv, iar ultimii doi sunt arestati la domiciliu. Cei patru vor fi judecati pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. In plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat si de luare de mita.

Citeste si:
Femeia din Timiș, suspectată de propagandă teroristă, a fost...
Femeia din Timiș, suspectată...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Prima instituție publică din România care se izolează din cauza coronavirusului
Setari Cookie-uri