Deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost retinut de procurorii anticoruptie, joi, in dosarul privind acordarea de despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro, judecatorii de la ICCJ urmand sa decida daca vor dispune arestarea lui.

Procurorii anticoruptie au emis ordonanta de retinere pe numele lui Nicolescu in jurul orei 13.30.
Deputatul PNL urmeaza sa fie dus in Arestul Politiei din Capitala. DNA va cere judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) arestarea lui Theodor Nicolescu. Nicolescu a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 13.00, fiind citat de procurori in dosarul in care este urmarit penal pentru luare de mita si abuz in serviciu. "Nu comentez in niciun fel procedurile judiciare, decat in fata instantei de judecata. In rest, intru cu demnitate si cu capul sus", spunea Nicolescu, la intrarea in DNA, arata Mediafax.

Camera Deputatilor a aprobat miercuri cererea DNA de avizare a retinerii si arestarii preventive a lui Theodor Nicolescu, in dosarul privind despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro. Procurorii DNA au extins, in 18 martie, urmarirea penala fata de Nicolescu pentru luare de mita, pe langa cele trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, pentru care era deja urmarit penal. Theodor Nicolescu este acuzat ca, in perioada in care a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a luat peste 6,2 milioane de lei pentru a solutiona favorabil anumite dosare, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

Retrocedari cu nereguli

Dosarul a fost deschis dupa ce, in ianuarie 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor nereguli gasite la controale privind dosare de retrocedari.
Potrivit DNA, in 2007, Theodor Nicolescu, care atunci era vicepresedinte al ANRP si membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a cerut de la trei persoane un procent de cinci la suta din totalul actiunilor pe care acestia urmau sa le primeasca in urma conversiei titlurilor de despagubire din dosarele aflate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. In schimbul banilor, Nicolescu a dat asigurari ca vor fi solutionate favorabil si cu celeritate dosarele de despagubire.

"Ca urmare a solutionarii dosarului de despagubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafata de 20,5 ha, teren situat in Bucuresti, in zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Catalin a primit, in perioada 2008-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentand bani si contravaloarea actiunilor. Banii au fost remisi in general, in transe de pana la 250.000 de lei, in lei si euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, in baza unui contract de comision incheiat fictiv pentru a masca comisionul", au precizat procurorii DNA. In dosarul privind despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro, fostul presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a fost arestat pentru 30 de zile, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Citeste si:
Viorel Hrebenciuc, sub arest preventiv in dosarul retrocedarilor
Viorel Hrebenciuc, arestat...

De asemenea, instanta a decis arestarea lui Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid Popa-Mocanu si Constantin-Catalin Canangiu, fosti membri ai Comisiei ANRP, si a expertilor evaluatori Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu, acuzati de abuz in serviciu. In ceea ce ii priveste pe expertii evaluatori Neculai Nistor si Dorin Cornel Drula, ICCJ a dispus ca acestia sa fie cercetati in arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia nu este definitiva, contestatia urmand sa se judece tot la instanta suprema. Procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a presedintelui din perioada in care s-au acordat respectivele despagubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrandu-le anchetatorilor ca sufera de o boala incurabila. Anchetatorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si fata de fostul vicepresedinte al comisiei din ANRP Remus Virgil-Baciu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Premierele legale din 2015: "eroii" sunt Toni Grebla si Elena Udrea
Setari Cookie-uri