Fostii membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri din ANRP in perioada 2009-2011, dar si evaluatori si beneficiari ai unor retrocedari vizate in noul dosar deschis de Directia Nationala Anticoruptie urmeaza sa fie audiati, au declarat luni, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, la Directia Nationala Anticoruptie vor fi aduse cu mandat sau vor fi citate sa se prezinte toate persoanele care, in perioada 2009-2011, au fost membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

De asemenea, urmeaza sa dea declaratii in noul dosar deschis la DNA persoane care au facut evaluarile in vederea retrocedarii unor imobile in cazul carora exista suspiciuni de supraevaluare cu peste 20 la suta a valorii de despagubire stabilite initial, au precizat sursele citate.

La DNA au fost adusi cu mandat, luni dimineata, seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, si deputatul PNL Theodor Catalin Nicolescu, vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor. Horia Georgescu este suspectat de abuz in serviciu in acest dosar, deschis in urma unei sesizari a ANRP privind retrocedari in cazul unor imobile supraevaluate, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Sursele citate au precizat ca in acest dosar se fac cercetari pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in raport cu cei care au fost membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri din cadrul ANRP. Dosarul a fost deschis dupa ce, in ianuarie 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor nereguli gasite la controale privind dosare de retrocedari, sustin sursele citate.

Citeste si:
Nissan vrea despagubiri de 91 MIL. dolari de la Carlos Ghosn
Nissan vrea despagubiri de 91...

Astfel, Curtea de Conturi a facut un control la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, pentru a verifica modul in care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despagubirilor, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor. In unei decizii din octombrie 2013 a Curtii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor in care s-au acordat despagubiri in perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a obligat atunci presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sa verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al caror cuantum de despagubiri depasea valoarea de 500.000 de lei, sustin sursele citate. In baza deciziei Curtii de Conturi si in urma reevaluarii a 452 de dosare s-a constatat ca, in 94 de dosare, valoarea de despagubire stabilita initial a fost cu peste 20 la suta mai mare.

In aceste conditii, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie sa faca cercetari, in vederea stabilirii si recuperarii prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despagubiri.

Sursele citate au precizat ca Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA dupa ce fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fosti membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri au fost trimisi in judecata in dosarul in care sunt acuzati de abuz in serviciu, dupa ce, in 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Citeste si:
CNAIR trebuie sa plateasca 3,5 milioane de euro constructorului Viales
Compania de Drumuri trebuie...

Pe de alta parte, Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie si Curtea de Conturi pentru modul in care au fost solutionate, de-a lungul timpului, in 2008-2011, unele dosare privind retrocedarea de imobile, constatandu-se ca au fost solutionate cu prioritate cazui tratate drept "exceptionale" de paranoia sau lombosciatica. Printre alte motive invocate pentru ca dosarele sa fie tratate drept exceptionale au fost osteoporoza, colici renali, tulburare depresiva, atacuri de panica, hemoroizi si adenom al prostatei, persecutie pe motive etnice.

"Nu depune acte doveditoare, dar sustine ca are 82 de ani, sifera de HTA si necesita 3 interventii chirurgicale costisitoare; declara (conform actelor l dosar) ca are 93 de ani si ca traieste in America doar din ajutor social; are varsta de 60 de ani, certificat luptator la Revolutie", sunt alte motive invocate.

Concluziile rezulta dintr-un raport al Corpului de Control al premierului, in care se arata ca, in perioada 2008-2011, numarul dosarelor de despagubire solutionate prioritar de catre ANRP, prin invocarea acestor cazuri exceptionale, a fost mult mai mare fata de cel al dosarelor solutionate in ordinea inregistrarii, exceptia fiind transformata in regula. De acordarea despagubirilor pentru dosare considerate exceptionale au fost si cesionari de drepturi, cu sume cuprinse intre 30,5 milioane lei si 108,9 milioane lei.

Inspectorii guvernamentali remarca faptul ca notiunea de "cazuri exceptionale, temeinic motivate" nu a fost definita de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, iar anumite cereri au fost incadrate in aceasta categorie fara criterii transparente si verificabile, fiind create conditii pentru ca decizia sa fie una subiectiva.
Conform datelor, in 2008-2011 au fost solutionate 8.136 dosare, dintre care 1.407 conform numarului de inregistrare, iar 2.269 cu prioritate pe motiv de cazuri exceptionale. Dintre cele rezolvate cu prioritate, 131 au fost solutionate in favoarea cesionarilor.

Citeste si:
Esti asigurat daca noul coronavirus "isi arata coltii" in Romania?
Noul coronavirus "isi arata...

Diferenta este reprezentata de alte tipuri de dosare, precum cele cu hotarari judecatoresti definitive.
ANRP a prezentat inspectorilor si o lista cu 63 de cazuri in care cererea de solutionare cu prioritate a dosarului a fost aprobata pentru titularul dreptului de proprietate, dar, la momentul solutionarii dosarului prin emiterea deciziei de catre Comisie, drepturile la masuri reparatorii erau cesionate integral sau partial.

Inspectorii au mai notat ca evaluatorii nu au fost desemnati aleatoriu, conform legii, dosarele le-au fost repartizate acestora fara respectarea criteriului legat de aria geografica, iar unele dosare au fost redistribuite tot catre evaluatori care, anterior, nu isi indeplinisera obligatiile contractuale. In unele situatii, evaluarile au fost efectuate prin utilizarea datelor de comparatie din anunturile de vanzare publicate in ziare, si nu pe baza unor date privind tranzactii certe.
Pentru serviciile de evaluare, ANRP a platit, in 2008-2011, 1,3 milioane euro pentru 6.473 de rapoarte.
Au fost insa consemnate si 94 de dosare cu diferente valorice intre rapoartele de evaluare si cele de reevaluare a acelorasi imobile, cu o diferenta de minimum 20% sub valoarea initiala in urma reevaluarii, desi aceste reevaluari au fost raportate la aceeasi data de referinta ca rapoartele intocmite initial, iar cel putin una dintre metodele de analiza este similara.

In raportul de control este indicata si o lista de 78 dosare cu cele mai mari despagubiri, cuprinse intre 29,7 milioane de lei si 466,7 milioane de lei. La inceputul lunii martie, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, George Baesu, a declarat agentiei Mediafax ca i-a inaintat premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire, insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti.

El arata ca membrii din conducerea ANRP sunt vizati de cereri de amendare in peste 150 de procese si risca sa plateasca cu patrimoniul propriu pentru neplata sau neemiterea titlurilor de despagubire, fara sa aiba insa vreo vinovatie, ci doar pentru ca legislatia este neclara, fiind astfel intr-o situatie ridicola. Demisia nu a fost acceptata de premierul Victor Ponta, care a cerut o verificare a situatiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Volkswagen vrea sa ofere 830 de milioane de euro clientilor cu masini diesel
Setari Cookie-uri