Klaus Iohannis a convocat luni, toate partidele parlamentare la consultari in vederea desemnarii unui candidat la functia de prim-ministru. Coalitia PSD si ALDE il propun premier pe Mihai Tudose, in timp ce PNL s-a prezentat fara o propunere de premier.

UPDATE ora 17.15 Klaus Iohannis a inceput, luni, consultarile cu delegatia USR privind formarea unui Guvern. Din delegatia USR face parte presedintele interimar, Elek Levente, Ionut Mosteanu, Vlad Alexandrescu, Dan Barna.

Uniunea Salvati Romania a cerut, luni, retragerea lui Mihai Tudose ca propunere de prim-ministru din partea PSD-ALDE, argumentand ca acesta este inacceptabil deoarece nu respecta criteriile de integritate si competenta dupa ce a fost acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat realizata sub coordonarea lui Gabriel Oprea si nu si-a indeplinit niciuna din masurile din programul de guvernare in calitate de ministru al Economiei.

UPDATE ora 16.30 Traian Basescu este propunerea de premier cu care PMP va merge la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, programate pentru ora 17.30, au declarat, pentru News.ro, surse din partid.

Sursele citate au precizat ca liderii partidului mizeaza pe faptul ca presedintele Klaus Iohannis va respinge nominalizarea PSD-ALDE, respectiv Mihai Tudose, iar Traian Basescu va ramane singurul candidat in cursa.

Sursele citate au mai afirmat ca Traian Basescu nu a fost singura varianta pe care a analizat-o conducerea PMP. Eugen Tomac si Valeriu Steriu, cei doi presedinti executivi ai PMP, au mai fost vehiculati pentru a fi desemnati pentru functia de premier.

UPDATE ora 16.20 Klaus Iohannis a primit, luni, la consultarile de la Palatul Cotroceni pentru formarea noului Guvern, delegatia PNL, formata din presedintele Ludovic Orban si cei patru prim-vicepresedinti Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Mircea Hava si Iulian Dumitrescu.

In debutul intalnirii, Iohannis a mentionat din nou faptul ca sunt foarte multi jurnalisti prezenti. "Avem o asistenta numeroasa, dar ei pleaca in vreo 30 de secunde", le-a zis presedintele liberalilor, zambind.

UPDATE ora 15.30 Consultarile dintre presedintele Klaus Iohannis si delegatia PSD-ALDE s-au incheiat dupa numai 15 minute, desi au avut la dispozitie o ora. Cei doi lideri PSD-ALDE nu au facut declaratii in fata presei la finalul consultarilor, asa cum se obisnuieste.

La finalul consultarilor cu toate partidele parlamentare este asteptat ca presedintele Klaus Iohannis sa faca declaratii de presa.

UPDATE ora 15.10 Consultarile presedintelui Klaus Iohannis cu partidele politice parlamentare pentru desemnarea noului prim-ministru au inceput. Seful statului i-a primit, de la ora 15.00, pe presedintii PSD si ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu, care vor veni cu propunerea ca Mihai Tudose sa devina noul prim-ministru.

UPDATE ora 14.25 Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu vor merge impreuna la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea premierului, PSD si ALDE fiind reprezentate doar de catre presedintii lor, potrivit News.ro.

Comitetul Executiv National al PSD l-a validat pe Mihai Tudose ca propunere de premier a partidului la consultarile de la Palatul Cotroceni, fiind inregistrate patru abtineri, si niciun vot impotriva.

Toate consultarile vor avea loc in cursul zilei de luni, incepand cu ora 15.00, cand PSD si ALDE sunt chemate impreuna la discutii cu presedintele Iohannis. Dupa PSD si ALDE vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR si grupul minoritatilor, care vor avea la dispozitie doar 30 de minute pentru discutii.

In ceea ce priveste viitorul sef al Guvernului, presedintele Klaus Iohannis a spus ca premierul pe care il va desemna trebuie sa fie o persoana integra, care are capacitatea sa conduca Guvernul si care sa aiba o majoritate in spate. Seful statului a evitat sa precizeze daca ia in calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunand ca luni va vedea daca aceste partide mai au majoritatea si ca vrea sa cunoasca toate opiniile.

El a respins "sfaturile" si "scenariile" politicienilor de la Bucuresti, care ii sugereaza nume de premier, afirmand ca "aceste lucruri se stabilesc prin vot", la fel ca si majoritatea.

Intrebat cum va "testa" existenta noii majoritati parlamentare, aluzie la declaratiile sale de joi, Iohannis a spus ca procedurile constitutionale sunt clare, el urmand sa desemneze o persoana dupa consultari, care va trece prin votul Parlamentului.

O sa rezolv aceasta problema foarte repede. Voi desemna o persoana si acea persoana va prezenta o lista de ministri si se va duce in fata Parlamentului. Acolo se voteaza. E simplu. nu e nicio complicatie

Klaus Iohannis

El a explicat ca acestea sunt procedurile constitutionale. "Presedintele nu poate sa faca altceva decat sa asculte toate partile si sa traga propriile concluzii. Acelea pe urma se verifica pe real in Parlament", a mai spus el.

Iohannis: Alegerile anticipate nu pot fi excluse. Nu imi doresc asa ceva

Presedintele Iohannis a mai spus ca solutia alegerilor anticipate este posibila in cazul unei "crize profunde", ceea ce el nu isi doreste, insa ele "nu pot fi excluse" ca varianta, totul depinzand de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.

"Alegerile anticipate sunt o solutie prevazuta de Constitutie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie sa intram mai intai intr-o criza profunda, si eu in niciun caz nu imi doresc asa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodata excluse si, in fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament", a declarat Klaus Iohannis.

PSD se reuneste luni pentru a decide propunerea de premier

PSD si ALDE, coalitia care saptamana trecuta si-a demis prin motiune de cenzura propriul Guvern la nici jumatate de an de la instalare, revendica din nou dreptul de a forma un Cabinet. Social-democratii vor stabili luni, in doua sedinte succesive - Comitetul executiv si grupuri parlamentare reunite - numele persoanei pe care vor sa i-o propuna presedintelui Iohannis pentru a fi desemnata drept candodat la functia de prim-ministru.

PNL nu a decis daca va face o propunere pentru functia de premier

PNL, a doua forta politica din Parlament, nu a decis deocamdata daca vor propune sau nu pe cineva pentru functia de prim-ministru. Dupa demiterea Guvernului Grindeanu, liderii PNL au hotarat consultarea tuturor organizatiilor judetene si apoi o sedinta cu toti liderii de filiale si cu parlamentarii pentru a decide mandatul cu care delegatia PNL se va prezenta la Cotroceni.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi ca liberalii vor incerca sa formeze o majoritate parlamentara si ca in acest sens vor purta discutii cu toate formatiunile parlamentare in afara de PSD, precizand ca varianta preferata de partidul pe care il conduce este declansarea alegerilor anticipate.

La randul lor, cei din USR au decis sapatmana trecuta sa mearga la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis cu mai multe conditii pentru sustinerea unui viitor Guvern: Ministerul Justitiei sa fie oferit USR, premierul sa fie o persoana credibila si integra si sa primeasca garantii pentru schimbarea legii alegerilor locale, astfel incat sa se revina la alegerea primarilor in doua tururi.

Sursa foto: Agerpres / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri