Comitetul Executiv National al PSD l-a validat, luni, pe Mihai Tudose ca propunere de premier a partidului la consultarile cu Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

UPDATE ora 15.55 Deputatul PSD Liviu Plesoianu a transmis ca nu va vota noul guvern cu Mihai Tudose in frunte, deoarece ar fi impotriva tuturor lucrurilor in care crede, iar el nu este „bataia de joc” a numanui, fiind lamentabil ceea ce s-a intamplat in sedinta Comitetului Executiv National al PSD.

Am spus ca, dupa motiune, conducerea PSD va avea zile grele cu mine. ...Le recomand sa le scurteze. Pentru ca azi e prima: NU voi vota noul guvern, cu Mihai Tudose in frunte! Ar fi IMPOTRIVA tuturor lucrurilor in care cred. Nici eu, nici cei care ne-au votat NU suntem bataia de joc a NIMANUI! Este LAMENTABIL ce s-a intamplat azi...

Liviu Plesoianu

Plesoianu a tinut sa precizeze ca insista ca nimeni din partid sa nu incerce sa il convinga sa voteze un guvern PSD-ALDE cu Mihai Tudose in frunte. „Voi reveni cu un comentariu pe larg. Intre timp, #INSIST ca nimeni din partid sa nu incerce sa ma convinga, pe NICIO cale. NU voi vota un guvern PSD-ALDE cu Mihai Tudose premier. Punct”, a conchis Liviu Plesoianu.

Este a doua oara cand deputatul Plesoianu are o luare de pozitie critica la adresa Guvernului, prima fiind martea trecuta cand a spus ca este inadmisibil ca liderii partidului sa negocieze chestiuni importante cu UDMR fara sa ceara in prealabil opinia grupului parlamentar social-democrat. Plesoianu sustinea ca va face ”zile negre” conducerii PSD.

Mihai Tudose a fost validat ca nominalizare de premier, iar doar patru social-democrati s-au abtinut: presedintele executiv Nicolae Badalau, presedintele PSD Olt Paul Stanescu, secretarul general adjunct Codrin Stefanescu si presedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, potrivit News.ro. Dupa votul din CExN varianta va fi prezentata si parlamentarilor PSD.

Foto: cdep.ro

Si ALDE a votat, luni, in conducerea largita a partidului, sa il sustina pe Mihai Tudose ca propunere de premier a coalitiei, a anuntat Calin Popescu Tariceanu. El nu a vrut sa comenteze informatiile privind relatia lui Mihai Tudose cu SRI, spunand ca nu se bazeaza pe "speculatii" si "barfe" cand analizeaza o persoana.

Cine este Mihai Tudose?

Mihai Tudose a preluat portofoliul Economiei in februarie, dupa prima remaniere a Guvernului Grindeanu. La evaluarea PSD, Ministerul Economiei a aparut cu nicio masura indeplinita din programul de guvernare. Cu toate acestea, Liviu Dragnea sustinea, in iunie, ca a primit asigurari de la Mihai Tudose ca va finaliza in doua saptamani proiectul referitor la Fondul Suveran de Dezvoltare.

Tudose a absolvit cursuri ale Academiei Nationale de Informatii. Liviu Dragnea a fost intrebat daca acest lucru nu ii scade sansele lui Tudose, avand in vedere ca seful PSD nu voia in fruntea Guvernului oameni care au avut orice fel de legatura cu servicii de informatii, el afirmand ironic ca si alti premieri au absolvit astfel de cursuri, facand referire la Sorin Grindeanu.

"Nu vreau sa fiu rautacios, dar alt premier, zilele trecute, se vorbea foarte bine, chiar daca avea aceasta scoala", a spus Dragnea.

De altfel, Tudose declara in aprilie 2016 pentru News.ro, ca nici nu este ofiter acoperit si nici nu isi doreste sa preia puterea in PSD. El raspundea astfel acuzatiilor lui Victor Ponta conform carora "ofiterii" vor sa preia puterea in partid si conform carora se refera la un vicepresedinte al partidului, fost ministru.

”Nu sunt ofiter acoperit si nu-mi doresc sa preiau puterea in partid. Sunt deja putin iritat de acest lucru. (...) Daca are ceva de spus, sa o spuna cu subiect si predicat: cine, cum. Sa o dovedeasca. E avocat. Stie despre ce vorbeste. Asa cum si el a fost acuzat de asa ceva. (...) Sa spuna: «Uite, e Popescu sau Rovana sau nu stiu cine. Uite astia sunt, doi, trei», dar sa spuna cu subiect si predicat. Exista instrumente legale, dar fa-i si proba, ca daca doar spui asa”, a declarat atunci Tudose pentru News.ro.

Deputatul PSD Mihai Tudose s-a nascut in 6 martie 1967, la Braila.

In perioada 1991-1994, Mihai Tudose a urmat cursurile Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative, dupa care, in 2001, a absolvit un curs postuniversitar de management si gestiune a afacerilor. In anul 2002, social-democratul a urmat un curs de specializare la Bruxelles privind controlul parlamentar al fortelor armate NATO. Incepand cu 2006, Mihai Tudose a absolvit mai multe cursuri in cadrul Colegiului Superior de Securitate Nationala, Serviciului Roman de Informatii si Colegiului National de Aparare si al Centrului European Marshall pentru studii de Securitate –Garmisch, Germania. In intervalul 2006-2007, Tudose a facut un master in politici economice europene la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, iar in 2007 a urmat un curs privind analiza si rezolvarea conflictelor armate la Georgetown University, Statele Unite ale Americii, in colaborare cu Colegiul National de Aparare. In aceeasi perioada, Mihai Tudose a absolvit un curs postuniversitar de un an la Universitatea Dunarea de Jos, Galati, Facultatea de Stiinte Economice, specializarea "Managementul comunicarii si relatii publice". Incepand cu anul 2007, acesta a urmat mai multe cursuri de formare profesionala postuniversitara la Institutul Diplomatic Roman, sub egida Ministerului Afacerilor Externe, in anul 2010 devenind doctor in domeniul Stiintelor Militare si Informatii la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”.

Mihai Tudose a detinut, in perioada 1992-1999, functia de sef birou senatorial, a fost jurist la SC Farex SA Braila, iar timp de un an, intre 1999 si 2000, a fost consilier judetean la Braila. In anul 2000, Mihai Tudose a obtinut primul mandat de deputat de Braila, acum aflandu-se la cel de al cincilea mandat in Parlament si fiind presedinte al Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor. De altfel, el a fost presedinte al acestei comisii si in perioada 2004-2014.

Mihai Tudose este membru al FDSN din 1992, dupa care a fost secretar organizatoric, vicepresedinte al organizatiei judetene PSD Braila, vicepresedinte OT PDSR Central si presedinte OT PDSR Braila. De asemenea, din 1994 este membru al Consiliului National PSD. In intervalul 2004 – 2008 a fost presedintele organizatiei PSD, municipiul Braila, dupa care a fost seful organizatiei judetene PSD Braila. Din 2015 este si vicepresedinte PSD.

El a fost ministru al Economiei, Comertului si Turismului si intre decembrie 2014-noiembrie 2015.

In perioada in care era ministru al Economiei, Mihai Tudose a fost acuzat de plagiat in teza sa de doctorat, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI) sustinand ca lucrarea de doctorat, pe baza caruia a devenit cadru didactic la Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul” a SRI, nu este originala.

Teza a fost sustinuta in 2010, cu titlul "Infrastructura critica - model si strategie manageriala”, iar coordonatorul lucrarii sale a fost fostul ministru Gabriel Oprea.

Potrivit celor de la CRJI, aproximativ 50 de pagini din lucrare ar fi fost plagiate dintr-o alta lucrare de doctorat sustinuta in 2009 de comisarul-sef Radu Andriciuc, la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”. In urma acestui scandal, in martie 2016 social-democratul a facut o cerere de renuntare benevola la titlul de doctor. El a ramas insa cu acest titlu, in conditiile in care nu exista o procedura pentru o astfel de situatie, singura institutie care putea retrage titlul de doctor fiind Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

Conform celei mai recente declaratii de avere, Mihai Tudose detine impreuna cu sotia sa un apartament de 97 de metri patrati in Braila, cumparat in 1996. Deputatul are si doua autoturisme Mercedes, din 2011, respectiv 2015. El are o colectie filatelica pe care a dobandit-o in perioada 1980-1987, cu o valoare estimata la 30.000 euro. In luna septembrie 2016, Mihai Tudose a vandut un autoturism cu 90.000 lei. La capitolul venituri, vicepresedintele PSD a trecut indemnizatia de 8.015 lei de la Parlamentul Romaniei, 86.822 salariul ca ministru al Economiei, in timp ce sotia sa a declarat 60.000 lei pentru functia de asistent manager la EN Electric Proiect Office SRL Bucuresti. In declaratia sa de avere, Tudose mentioneaza si contributia sa de 20.000 de lei la PSD, pentru campania electorala.

Mihai Fifor, Adrian Tutuianu, Olguta Vasilescu, Marcel Ciolacu si Carmen Dan au refuzat nominalizarea

Potrivit surselor News.ro, toate celelalte variante propuse au refuzat insa nominalizarea, Tudose avand astfel prima sansa de a deveni nominalizarea PSD. Printre cei care au refuzat se numara Mihai Fifor, Adrian Tutuianu, Olguta Vasilescu, Marcel Ciolacu si Carmen Dan.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, inaintea sedintei CExN, ca a avut discutii cu mai multe persoane pentru a ocupa functia de premier, fiind "cinci-sase" variante, dintre care se degajeaza deja o solutie. Dragnea a precizat ca ministrul interimar de Interne, Carmen Dan, se afla printre aceste variante.

"Am avut si ieri si zilele trecute discutii cu aproape toti presedintii de organizatii, cu doua exceptii, care sunt plecati din tara, cu o serie de parlamentari, colegi din tara, si au reiesit 5-6 variante pentru postul de prim-ministru. Am discutat aseara, azi noapte si azi dimineata cu fiecare dintre ei si se degajeaza o solutie care vreau sa o propun in CEx", a spus Liviu Dragnea.

Intrebat de ce participa la sedinta si Carmen Dan, care nu este membru al forului de conducere, Dragnea a spus ca ministrul de Interne se afla pe lista de propuneri. El a adaugat ca toti candidatii PSD au fost chemati la sedinta.

Liderii social-democrati vor decide, luni, asupra propunerii de premier pe care i-o vor inainta presedintelui Klaus Iohannis, in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni, care vor incepe la ora 15.00. Imediat dupa CEx va avea loc sedinta grupurilor reunite PSD-ALDE, pentru ca parlamentarii sa dea un vot asupra propunerii de prim-ministru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri