Comisia juridica a Senatului a respins, luni, un proiect de lege care interzicea persoanelor condamnate penal sa candideze pentru functia de presedinte al Romaniei.

Senatorii-juristi au dezbatut, luni, proiectul de lege - depus de mai multi parlamentari PNL si USR - de modificare a Legii nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, potrivit Digi24.

Propunerea legislativa, depusa la Senat pe 16 mai 2017, stabileste doua interdictii pentru cei care vor sa intre in cursa pentru prezidentiale:

„1) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 37 din Constitutia Romaniei, republicata, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de doua ori, ca presedinte al Romaniei.

2) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnari penale definitive”.

Constitutia Romaniei spune la articolul 37, intitulat „Dreptul de a fi ales”:

„1) Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in art. 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit art. 40 alineatul (3).

2) Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei”.

Prin votul senatorilor PSD, ALDE si UDMR, Comisia juridica a respins proiectul PNL-USR (cu sapte voturi „impotriva” si patru voturi „pentru”).

Proiectul PNL-USR a primit anterior aviz negativ din partea Comisiei pentru administratie publica. Dupa votul din plenul Senatului, proiectul va ajunge in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri