Modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor intra, miercuri, in dezbatere si la votul plenului Camerei Deputatilor. Tot miercuri, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, va avea o intrevedere cu sefii misiunilor diplomatice din zece tari, urmand a fi abordate subiecte din domeniul justitiei.

UPDATE Reprezentantii USR s-au ridicat din banci si au inconjurat tribuna de la care deputatii vorbesc. Au in maini foi A4 pe care scrie mare „Hotii!”, scrie Digi24. Presedintele de sedinta cheama liderii de grup la discutii.

Deputatul USR Stelian Ion foloseste o portavoce pentru a citi, de la tribuna, amendamente din raportul Comisiei Iordache.

Deputat USR Adrian Prisnel: "PSD a interzis dezbaterea la prima lege din pachetul anti-justitie, asa cum am cerut noi, USR. Le-am spus ca anuleaza institutia Parlamentului. Si ne-au taiat microfonul. Asa ca am inceput dezbaterea prin portavoce.
Nu putem permite ca o lege care elimina principiul independentei procurorilor si care va pune procurorii si judecatorii in imposibilitatea de a-si mai motiva decizii si sentinte, pentru ca ar putea fi acuzati ca au ofensat parlamentari, sa treaca fara dezbatere prin plenul Camerei Deputatilor
".

UPDATE Camera Deputatilor a respins, miercuri, propunerile PNL de retrimitere la comisia de specialitate a initiativei legislative de modificare a statutului magistratilor si sesizarea Comisiei de la Venetia asupra acestor modificari.

Deputatul PNL Ioan Cupsa a sustinut, in plen, ca raportul comisiei conduse de social-democratul Florin Iordache, intocmit la propunerea legislativa de modificare a statutului magistratilor, contine trei articole care nu au fost discutate in comisie.

"Un astfel de raport in cinci ani de experienta parlamentara nu mi-a fost dat sa vad. Forma raportului este alta decat cea pe care noi am votat-o, s-au adaugat la textele dezbatute inca cu cel putin 3 articole. Aceste articole nu se regasesc in initiativa legislativa, in nicio propunere si in niciun amendament supus dezbaterii", a afirmat Cupsa, mentionand ca acest lucru este inacceptabil.

El a adaugat ca, drept urmare, acest raport nu poate fi supus votului, fiind neregulamentar.

"PNL a inteles sa isi insuseasca propunerile asociatiilor profesionale si propunerile au devenit amendamente, ar fi trebuit sa fie gasite la amendamente respinse. Este de asemenea inacceptabil ca nu se regasesc in raport. Propunerea este de retrimitere pentru a indrepta toate neregulile", a precizat Cupsa.

Propunerea a fost respinsa prin vot. S-au inregistrat 80 de voturi pentru, 137 impotriva si doua abtineri.

Plenul a respins, de asemenea, cu 79 de voturi pentru, 143 impotriva si o abtinere, propunerea liderului deputatilor PNL Raluca Turcan de sesizare a Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor facute in comisie la legea statutului judecatorilor si procurorilor.

"Propunem o rezolutie a Camerei Deputatilor prin care sa solicitam avizul Comisiei de la Venetia pe aceasta lege. Va solicitam raspicat. Avem in MCV obligativitatea acestui aviz, macar sa intrati in normalitate. (...) Va solicitam votul sa cerem avizul Comisiei de la Venetia", a spus Turcan.

Presedintele de sedinta, social-democratul Gabriel Vlase, a precizat ca programul de lucru si ordinea de zi au fost deja votate si nu se mai poate reveni asupra votului.

"Este infiorator cum procedati, doar pentru a-l apara pe domnul Dragnea de justitie", a replicat Turcan.

Mai multi deputati USR, printre care Cristian Seidler, Claudiu Nasui, Stelian Ion, au invocat, la randul lor, vicii in aplicarea regulamentului in dezbaterea initiativei legislative de modificare a statutului magistratilor legate de procedura de urgenta, de timpul alocat de discutie, toate obiectiile fiind respinse de presedintele de sedinta.

UPDATE Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, dupa intalnirea avuta cu mai multi ambasadori, ca o prima concluzie este ca nu se contesta libertatea de legiferare si necesitatea modificarii legilor Justitiei in acord cu exigentele constitutionale si a dat asigurari ca nu a existat niciun repros din partea diplomatilor pe acest subiect.

"Nimeni nu contesta libertatea de legiferare, nimeni nu contesta necesitatea modificarii legilor Justitiei in acord cu exigentele constitutionale, in acord cu standardele europene, nimeni nu contesta necesitatea adoptarii unor solutii echitabile in legile Justitiei", a declarat Tudorel Toader.

Intrebat daca in cadrul intalnirii au fost reprosuri din partea diplomatilor, Toader a raspuns: "Nu. Va asigur ca n-a existat niciun repros. A fost o discutie absolut constructiva, o discutie lamuritoare, o discutie care e normal si necesar sa aiba loc intre institutii".

UPDATE: PSD inchide microfoanele deputatilor din opozitie care vor sa ia cuvantul la dezbaterile pe legea privind statutul magistratilor. Opozitia acuza ca se incalca regulamentul.

UPDATE: Deputatii PNL si USR s-au folosit de o procedura prevazuta in regulamentul Camerei pentru a incerca sa blocheze sau sa amane dezbaterea pe legea privind statutul magistratilor si pe proiectul lui Florin Iordache de modificare a Legii ANI, dupa ce majoritatea parlamentara a respins ca aceastea sa fie scoase de pe ordinea zi, scrie HotNews.ro. Liderii si viceliderii de grup au venit pe rand la tribuna parlamentului pentru a propune modificarea ordinii proiectelor pe ordinea de zi. Deputatul PSD Gabriel Vlase, care conduce sedinta, este obligat sa supuna la vot fiecare propunere.

Deputatul USR Dan Barna, presedintele partidului, i s-a adresat lui Liviu Dragnea, care se afla in sala in banca, desi este presedintele Camerei Deputatilor, spunandu-i ca "tot acest spectacol este pentru dumneavoastra".

UPDATE: Deputatul USR Adrian-Claudiu Prisnel, care se afla astazi in Parlament, acolo unde se dezbate si se voteaza modificarile pe legea statutului magistratilor, sustine ca "Liviu Dragnea si PSD, prin dictatura majoritatii si cu incalcarea legii, incearca sa forteze, in Camera Deputatilor, adoptarea primei legi din pachetul anti-Justitie".

"Nicio lege nu poate fi votata daca nu a primit avizul comisiilor permanente. Or, legea privind statutul magistratilor, care elimina principiul independentei procurorilor, a fost adoptata doar de comisia speciala a lui Iordache", a scris deputatul USR, pe Facebook.

Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei a adoptat saptamana trecuta raport favorabil pentru proiectul de modificare a legii 303/2004, potrivit Agerpres.

Raportul a fost adoptat cu 10 voturi pentru, 5 impotriva si 8 abtineri.

Printre modificarile votate saptamana trecuta in comisie se numara si aceea potrivit careia judecatorul sau procurorul poate fi suspendat din functie si in cazul in care a fost trimis in judecata pentru o infractiune, daca se apreciaza, in raport de circumstantele cauzei, ca se aduce atingere prestigiului profesiei.

In situatia in care s-a apreciat ca judecatorul sau procurorul poate fi mentinut in functie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atributii pana la solutionarea definitiva a cauzei. Prevederile se aplica in mod corespunzator si in cazul in care fata de judecator sau procuror s-a luat masura preventiva a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune si organul judiciar a stabilit in sarcina sa obligatia de a nu exercita profesia in exercitarea careia a savarsit fapta, se arata in amendamentul asumat de CSM — ALDE si USR, votat de parlamentari.

Senatorii si deputatii au modificat articolul 62 al legii 303/2004, astfel incat suspendarea magistratilor va fi posibila in functie de decizia Consiliului Superior al Magistraturii.

In prezent, judecatorii si procurorii trimisi in judecata erau suspendati de drept odata cu punerea in miscare a urmaririi penale.

"Judecatorii pot fi numiti, la cererea motivata, in functia de procuror la parchetele de pe langa judecatorii, iar procurorii in functia de judecator la judecatorii, prin decret al presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea conditiilor prevazute de lege", este un alt amendament adoptat de parlamentari.

Ministrul Justitiei, intalniri cu ambasadori din zece state

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, va avea, miercuri, o intrevedere cu sefii misiunilor diplomatice din zece tari, urmand a fi abordate subiecte din domeniul justitiei.

"Recentele evolutii legislative, stadiul indeplinirii celor 12 recomandari din MCV, echilibrul si separatia puterilor in stat, precum si structurarea statului de drept vor constitui principalele teme de discutie cu ambasadorii Belgiei, Canadei, Estoniei, Frantei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei, Statelor Unite ale Americii si Suediei", a anuntat Tudorel Toader, pe Facebook.

Intrevederea va avea loc la sediul Ministerului Justitiei, in intervalul 9.00 - 11.00.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Liviu Sova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri