Toate cele trei legi ale justitiei au fost votate in Camera Deputatilor, dupa o procedura care s-a desfasurat pe repede-inainte, scrie Digi24.

In acelasi timp, opozitia sustine ca le va contesta din nou la Curtea Constitutionala.

Comisia speciala care a modificat legile justitiei a dat marti raport de admitere pentru legile justitiei. Acestea au intrat apoi in plen, pentru vot, unde procedura s-a desfasurat pe repede-inainte. Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

Astfel, alineatul (1) al articolului 53 se modifica si va avea urmatorul cuprins: “Presedintele, vicepresedintii si presedintii de Sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani”.

Comisia speciala a votat, luni, ca presedintele Romaniei sa fie exclus din procedura de numire a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), astfel ca atributiile de revocare si numire a acesteia ii revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Citeste si:
Cat ne-au costat deputatii in primele 6 luni ale anului
Deputatii ne-au costat 92 de...

Articolul la legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede ca CSM primeste atributii de numire si revocare a conducerii ICCJ, iar presedintele Romaniei este eliminat din procedura, prin corelarea cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui Romaniei din procedura de numire a conducerii ICCJ.

"Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii au urmatoarele atributii referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor: b) numesc si revoca din functie presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie”, prevede articolul votat.

In forma initiala, articolul spunea: "Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii au urmatoarele atributii referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor: b) propun presedintelui Romaniei numirea in functie si revocarea din functie a presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie; c) numesc si revoca presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Dupa dezbaterile generale de saptamana trecuta, Comisia speciala condusa de ex-ministrul de Justitie Florin Iordache a inceput, luni, discutiile pe articole la cele trei legi ale Justitiei. Desi, initial, presedintele comisiei a dat asigurari ca dezbaterile vor viza exclusiv articolele declarate neconstitutionale de CCR, parlamentarii au formulat amendamente si la alte articole.

Citeste si:
Presedintele PE, despre cazul Caracal: A ingrozit intreaga Europa
Presedintele Parlamentului...

Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Propunerea USR care ar aduce mai multi bani la Pilonul 2