Proiectul privind modificarea legilor justitiei a ajuns, marti, in Parlament si urmeaza sa sufere cateva schimbari majore. Coalitia PSD - ALDE nu este de acord cu toate propunerile facute de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, asa ca s-au adus cateva amendamente. Legile vor trece prin Parlament in procedura de urgenta.

Pachetul de legi privind justitia a fost depus, marti, la Camera Deputatilor. Liviu Dragnea, presedintele Camerei, i-a rugat pe colegi sa tina cont de pozitia sa publica privind numirea procurorilor sefi, conform careia presedintele Romaniei sa nu fie exclus din aceasta procedura.

"Eu i-am spus domnului Iordache (Florin Iordache - n.r.) sa tina totusi cont de pozitiile mele publice in legatura cu procedura de numire a procurorilor sefi. I-am rugat sa incerce sa tina cont de pozitia mea publica pentru ca nu au aparut pana acum pentru mine argumente serioase ca sa se schimbe actuala procedura", a spus Dragnea.

Potrivit Digi 24, parlamentarii PSD si ALDE au adus amendamente la modificarile propuse de ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Astfel, presedintele Romaniei ramane implicat in procesul de numire a procurorilor sefi, chiar daca presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, spunea ca varianta lui Tudorel Toader era mai buna si ca presedintele trebuie eliminat din procesul numirile, astfel incat sa fie eliminat factorul politic.

Pe de alta, parte, seful statului a fost eliminat din procedura revocarii procurorilor sefi. In cazul propunerii pentru conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, seful statului are dreptul sa refuze o singura data.

In ceea ce priveste Inspectia judiciara, aceasta va fi un organ independent, controlat de o comisie din care vor face parte mai multe institutii, inclusiv CSM.

Liviu Dragnea sustine ca ar fi mai bine ca Inspectia Judiciara sa fie o institutie autonoma. "Nu cred ca este bine sa treaca in subordinea Ministerului Justitiei. Se pare ca nici actuala forma nu este cea mai buna, cred ca trebuie sa se gandeasca un sistem, un mecanism, o structura, o institutionalizare care sa faca din Inspectia Judiciara o institutie autonoma. Cred ca asta isi doreste toata lumea. Cum? Este rolul lor sa gaseasca forma", a spus presedintele Camerei.

Legile vor trece prin Parlament in procedura de urgenta.

Sursa foto: Agerpres / ROBERT GHEMENT

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri