Președintele PNL Nicolae Ciucă a explicat, în cadrul unui interviu la Digi24, de unde vor veni sumele de bani necesare pentru a acoperi cheltuielile necesare aferente noii legi a pensiilor. Actul normativ, ce intră în vigoare la 1 septembrie 2024, va pune o și mai mare presiune pe bugetul de stat, fapt recunoscut și de fostul premier, dar acesta consideră că creșterea încasărilor la stat va putea să acopere cele câteva zeci de miliarde de lei ce trebuie găsite pentru ca Guvernul să-și respecte promisiunile. „

„Au fost o serie discuții care au fost generate de informații care nu au fost tocmai corecte la momentul difuzării lor. Una dintre aceste informații a fost că pensiile vor fi majorate cu 40%, ori procentul acesta pe calculele discutate inițial ducea la alte sume. Noi știam că, în conformitate cu legile în vigoare, urmau să fie indexate pensiile de la 1 ianuarie cu indicele de inflație (13,8%), iar asta se întâmplă și banii erau deja prevăzuți în proiectul de buget, iar noua lege a pensiilor urma să fie aplicată de la 1 septembrie 2024”, a spus Ciucă.

„Ca atare, valoarea anvelopei totale pensiilor pentru 2024 nu putea să fie cu 40% mai mare în condițiile în care legea se aplică pe ultimele patru luni de zile ale anului. A apărut și o valoare nominală de 55,6 miliarde lei care, de asemenea, a fost mult peste valoarea pe care noi o agreasem în discuțiile și analizele din coaliție. Și atunci, prima reacție a fost de a vedea de unde sunt aceste sume și să vedem cum facem ca această lege să fie sustenabilă”, a adăugat șeful PNL.

„După ce am clarificat că valoarea nominală a aplicării legii este de 10 miliarde, în anvelopa totală pentru 2024 este o sumă de 25 miliarde - deci va mai fi nevoie de 10 miliarde [de lei]. Din ce știu, veniturile totale sunt în 2023 în sumă de 491 miliarde [de lei]. În anul 2024, valoarea este de 536 miliarde de lei, deci rezultă un plus la veniturile totale la buget de 45 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, cele 10 miliarde vor veni din acel plus”, a explicat fostul militar.

„Problema apare în 2025, când discutăm de o valoare nominală în tot anul de 33,1 miliarde lei. Atunci estimăm, pe toate datele INS, dar și ale Eurostat, care arată că economia Romîniei va crește cu 3-3,5% și vom ajunge la un PIB de 1.773 miliarde lei în valoare nominală, care este peste valoarea nominală a PIB-ului din 2024 (1.591 miliarde lei), deci aproximativ 200 miliarde în plus, ca atare există banii necesari”, a punctat șeful PNL.

PNL, un partid care nu s-a opus niciodată majorării pensiilor

„Până la urmă, PNL nu s-a opus niciodată creșterii pensiilor, din 2019 până în prezent am crescut punctul de pensie de 3 ori: de la 1265 la 1785 lei, ultimele 2 dăți când am fost eu premier, creștere efectivă. Deci nu putem vorbi de opunere a creșterii pensiilor. Trebuie să le spunem oamenilor că este o lege sustenabilă și că, într-adevăr prin aceste măsuri eliminăm inechitățile din sistemul de pensii”, a spus Ciucă.

„În total, pe 2024, creșterea este de 23% (22,8% mai precis). Există, dincolo de responsabilitatea noastră, pe care ne-o asumăm, un jalon în PNRR - pe lângă celelalte: jalonul prin care se elimină inechitățile din sistemul de pensii și eliminarea inechităților din sistemul de salarizare. Deci va trebui la nivelul Guvernului și pentru noua lege a salarizării, dar care nu face obiectul anului 2024 - nu mi s-ar părea nici din punct de vedere politic corect să venim cu o asemenea lege într-un an electoral”, a adăugat acesta la Digi24.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri