Comisia Europeana a declansat astazi impotriva guvernului polonez o procedura care nu a mai fost niciodata necesara in cazul vreunui stat membru UE, si care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Varsoviei.

Executivul din Polonia a ignorat numeroasele solicitari de a renunta la o serie de reforme juridice controversate, unele dintre ele similare cu cele pe care, zilele acestea, le adopta si Parlamentul Romaniei, intr-o vizibila ignorare a semnalelor de alarma interntionale si interne.

Executivul european a "concluzionat astazi ca exista un risc clar de incalcare grava a statului de drept in Polonia", intr-un comunicat in care adauga ca a declansat articolul 7 din Tratatul UE.

Varsovia era convinsa ca Bruxellesul nu se va multumi cu un nou bilant de etapa in cadrul reuniunii saptamanale de miercuri asupra "amenintarilor sistemice" asupra independentei justitiei din Polonia.

Bruxellesul "va activa probabil" articolul 7 din Tratatul UE, a afirmat saptamana trecuta noul premier Mateusz Morawiecki, in marja unui summit european, regretand in avans o masura "nedreapta" impotriva tarii sale.

Citeste si:
Donald Tusk avertizeaza asupra pericolelor setei de putere
Donald Tusk avertizeaza...

Niciodata folosita pana acum, aceasta procedura a fost denumita uneori "optiunea nucleara" in randul sanctiunilor posibile pe care le poate adopta UE, deoarece poate conduce, la capatul unui proces complex, la suspendarea drepturilor de vot in cadrul Consiliului UE.

In prima faza, articolul 7 permite constatarea "existentei unui risc clar de incalcare grava" a statului de drept intr-o tara membra, cu sprijinul necesar a 22 de tari din UE.

Eventuale sanctiuni, insa, precum retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decat intr-o faza secunda care are nevoie, pentru a fi lansata, de votul unanim al tarilor europene, mai putin statul vizat.

Citeste si:
Presedintele CE, despre incalcarile statului de drept in UE
Junker: Incalcarile statului...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
FinTech-ul romanesc Finqware, investitie de 180.000 de euro