Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri, dupa ce ambasadorul roman la Budapesta a fost convocat de MAE ungar, ca declaratiile lui Mihai Tudose nu au "valente anti-maghiare". MAE acuza ca "initiativele privind diverse forme de autonomie teritoriala pe criteriul etnic, s-au multiplicat in ultima perioada".

MAE spune ca demersuri precum cel privind Rezolutia pentru autonomia Tinutului Secuiesc "sunt cu atat mai regretabile cu cat ignora, in mod deliberat, masurile substantiale adoptate de-a lungul timpului de autoritatile romane in beneficiul persoanelor apartinand minoritatii maghiare din Romania, corespunzand celor mai inalte standarde de protectie in materie".

Vezi comunicatul emis de MAE:

"Declaratiile facute de Prim-ministrul Romaniei atrag atentia asupra responsabilitatii pe care o au autoritatile centrale si locale din tara noastra pentru asigurarea respectarii legii, fara a avea valente etnice, anti-maghiare si puncteaza, in primul rand, necesitatea respectarii ordinii constitutionale si de drept din Romania, stat unitar, suveran si indivizibil .

Semnalam, totodata, faptul ca dezbaterea in spatiul public pe acest subiect survine in contextul in care initiativele privind diverse forme de autonomie teritoriala pe criteriul etnic, s-au multiplicat in ultima perioada, culminand cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezolutiei comune a organizatiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.

Citeste si:
Atentionare de calatorie in Grecia: ploi si caderi de grindina
Atentionare de calatorie in...

Aceste demersuri, pe o tema care tine strict de ordinea constitutionala a Romaniei si asupra careia s-au pronuntat anterior atat factorii politici cat si instanta constitutionala din Romania, nu contribuie la mentinerea unui spirit de convietuire interetnica armonioasa si nici la progresul in relatia bilaterala.

Astfel de gesturi sunt cu atat mai regretabile cu cat ignora, in mod deliberat, masurile substantiale adoptate de-a lungul timpului de autoritatile romane in beneficiul persoanelor apartinand minoritatii maghiare din Romania, corespunzand celor mai inalte standarde de protectie in materie, angajament pe care Romania si-l mentine si pe care il va urmari in mod constant in toate politicile sale.

MAE dezavueaza orice provocari de aceasta natura, mai ales in anul in care Romania isi propune sa sarbatoreasca Centenarul Marii Uniri intr-un spirit de unitate, toleranta si respect reciproc intre toti cetatenii sai, indiferent de etnia acestora.

MAE isi exprima increderea ca relatiile romano-ungare vor avea in continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentati de Tratatul politic de baza si Declaratia privind cooperarea si parteneriatul strategic pentru Europa in secolul XXI si se vor dezvolta in spiritul valorilor europene".

Citeste si:
Ambasadori romani, reprosuri dure fata de AEP
Ambasadori romani, reprosuri...

Sursa foto: Agerpres FOTO / Simion Mechno

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Citu, despre negocierile cu rusii privind tezaurul romanesc