Prestigioasa publicatie The Economist a publicat raportul anual “Democracy Index”, care masoara gradul de sanatate al democratiilor din intreaga lume. Romania a suferit o cadere in prima parte a anului precedent – ianuarie – iulie.

Care au fost, deci, modificarile intre 2016 si 2017, in Romania?

In primul rand, per total, Romania a coborat de pe locul 61 ocupat in 2016, pe locul 64. Scorul total a scazut de la 6.62 la 6.44. La nota 6, Democracy Index considera ca o tara are o democratie cu lipsuri majore. Sub scorul de 6, o tara nici nu mai e nici macar considerata ca fiind o democratie imperfecta, ci un ‘regim hibrid’, in drum spre un regim autoritar.

Scorul de cultura politica, adica masura in care norme doctrinare, etice si culturale cenzureaza tendintele de abuz ale clasei politice a scazut de la 5.00 la 4.38. Si scorul privind libertatile civile a scazut de la 8.24 la 7.94.

The Economist a tinut cont doar de cele petrecute in intervalul ianuarie-vara lui 2017; astfel, miscarile Parlamentului pe legile justitiei, care au incalcat in mod flagrant regulile unui stat democratic, nu au intrat in calcul. Cel mai probabil, pe 2018 raportul va indica un scor si mai scazut Romaniei.

Articolul mai mentioneaza ca, pana acum, societatea civila a fost principalul obstacol in calea implementarii masurilor de subordonare politica a justitiei. Aceeasi societate civila despre care Codrin Stefanescu de la PSD a subliniat ca nu conteaza, pentru ca ei au primit voturi – 18% din populatia tarii, mai exact.

Ungaria are un scor mai bun decat Romania – 6,64, in scadere si ea de la 6,72, in timp ce Polonia a coborat si ea catre scorul de 6,67. Ambele state mentionate “au lucrat” la modificarea legilor justitiei.

Venezuela este statul cu cea mai mare cadere a indicelui democratiei – de la 4,68 la 3,87.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri