“M-am enervat cumplit, m-am certat cu taica-meu ieri seara”, asa suna confesiunea unui prieten, dupa ce mai bine de o ora a incercat sa il convinga pe parintele sau de faptul ca PSD distruge Romania. Argumentele se loveau de un zid impenetrabil de rationamente tipice Antena 3 si Romania TV. Un lucru a reusit PSD cu precizie chirurgicala, la perfectiune – sa invrajbeasca natiunea, sa intoarca fratele impotriva fratelui.

Imi aduc aminte atunci, pe la inceputul mandatului, acum parca 10 ani, cand lumea iesise cu sutele de mii in strada si, cu chiu cu vai, PSD a reusit sa adune cateva sute de oameni in fata Cotroceniului intr-un asa zis “protest spontan”. Dragnea a iesit pe post si, cu o tristete prefacuta a spus ca da, s-a intamplat si asta: “suntem o natiune divizata!”, proclama el, fatarnic, ca si cum il durea.

Din pacate, in timp, lucrurile s-au precipitat enorm si acum, la 100 de ani de la Unire, ne-am divizat poate mai mult ca niciodata.

Daca la inceput lumea pastra un minim de decenta, acum aceasta a fost data aproape complet la o parte si injuriile curg, cu nemiluita, si din stanga, si din dreapta, si din partea celor care tin cu PSD, si din partea celor care sustin ca lucrurile nu sunt deloc cum ar trebui sau ar putea sa fie.

Si am asistat cu neplacere la expresii injurioase rostite de oameni de la care nu ma asteptam. Oameni cu carte, cu studii superioare, oameni tineri, antreprenori sau manageri care au ajuns, se pare, la limita rabdarii. Si posteaza agresiv pe Internet, si iau peste picior CEALALTA tabara.

Agresivitatea naste agresivitate.

Asistam la o inflexibilitate incredibila din partea ambelor parti. Argumentele se lovesc de ziduri de netrecut si, se pare, fiecare trage cu dintii ca el sa dovedeasca ca are dreptate. Uitam de ratiune, de prietenie, de faptul ca vorbim aceeasi limba, impartim aceleasi probleme, aceleasi granite, acelasi trecut zbuciumat. Uitam de faptul ca ar trebui sa luptam impreuna pentru un acelasi tel – sa o ducem mai bine, sa construim, sa cladim ceva.

Intervin deja ambitiile personale. Micimea umana.

Am vazut rude invrajbite. Prieteni care nu-si mai vorbesc din cauza politicii. Oameni care evita subiectul acesta mai mult ca niciodata, pentru ca stiu ca interlocutorul lor este “de partea cealalta” si inca doreste sa pastreze relatiile intacte.

Este doar trist ce se intampla. Este o scindare pe care PSD a reusit-o la perfectiune, mai bine decat orice alte incercari, constiente sau nu, ale lor, de a se impune pe un plan sau altul. Politica nastea si in trecut polemici, dar in aceste cateva luni recente au depasit toate limitele, alimentate si de accesul din ce in ce mai larg la Internet.

Fumigenele, minciunile, declaratiile in doi peri, incompetenta guvernelor PSD nu au facut decat sa inflameze opinia publica si sa creeze falii din ce in ce mai mari intre doua Romanii: distincte complet, ambele in mod egal pasionale, ambele gata sa sara la gatul celeilalte. Si este un lucru extrem de trist si, totodata, de grav.

Din conflicte deschise si agresive nu poate naste nimic bun. Si aici nici macar nu mai este vorba de “adevar”, intrucat acest “adevar” este deja extrem de subiectiv. Adevarul meu este unul, adevarul tau este diametral opus de al meu si, de cele mai multe ori, extrem de bine inradacinat. Si romanii, spirit latin, sunt extrem de incapatanati si se infierbanta repede. Stam pe un butoi de pulbere – si nu doar in mediul politic sau economic, ci social. Ma astept la cresterea agresivitatii oamenilor in urmatorii ani.

Deja am auzit, e adevarat, o singura data, un om rastindu-se catre un altul, pe strada: “De ce arunci pe jos?! Esti idiot PSD-ist?!”, la care alti doi-trei s-au intors catre tanar si l-au luat la rost, ca ce treaba are el cu PSD?! Ce legatura are si de ce judeca oamenii in functie de ce voteaza? S-a iscat o adevarata cearta pe teme politice, in vazul lumii, intr-o statie de RATB. Injurii intre generatii. Ziduri care se ingroasa pe zi ce trece.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri