La 14 ani de la aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica, romanii beneficiaza de cele mai puternice garantii de securitate si stabilitate din intreaga noastra istorie nationala, a declarat duminica, de Ziua NATO, ministrul Apararii, Mihai Fifor, potrivit Agerpres.

Cu ocazia Zilei NATO in Romania, duminica a avut loc, la sediul Ministerului Apararii Nationale, o ceremonie militara de inaltare pe catarg a drapelului national si a drapelului NATO. De asemenea, la solicitarea autoritatilor locale, ceremonii asemanatoare dedicate aderarii Romaniei la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord s-au desfasurat si in municipii resedinta de judet si in garnizoanele locale, conform Legii nr. 390/2004.

''Este o sarbatoare importanta pentru noi ca natiune, prin semnificatia sa profunda, deoarece marcheaza aderarea Romaniei la NATO, cea mai puternica alianta politico-militara din istorie. Obiectiv strategic al Romaniei, integrarea in comunitatea euroatlantica a insemnat asumarea apartenentei la o comunitate a valorilor si a principiilor, bazata pe respect fata de democratie si statul de drept pentru toate cele 29 de tari membre. La 14 ani de la aderarea tarii noastre, romanii beneficiaza de cele mai puternice garantii de securitate si stabilitate din intreaga noastra istorie nationala. (...) Cu ocazia Zilei NATO, aduc un omagiu tuturor celor care si-au jertfit viata, in teatrele de operatii ori in misiuni executate pe teritoriul national, in numele tarii si pentru tara. Sacrificiul lor nu va fi nicicand uitat. Asigur familiile eroilor nostri ca vor avea in Armata Romaniei permanent sprijin'', a aratat ministrul, in mesajul transmis cu acest prilej.

Potrivit ministrului, Romania si-a castigat, prin accederea cu drepturi depline in Alianta, sansa de a-si valida ireversibil vocatia democratica si pro-occidentala.

El spune ca apartenenta la NATO si Uniunea Europeana, respectiv materializarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezinta pilonii solizi ai fundamentului securitatii nationale si repere de baza in afirmarea pe scena relatiilor diplomatice ale tarii noastre ca o voce puternica in Europa si in lume.

''Apararea colectiva in cadrul aliat inseamna astazi, mai mult decat oricand, constientizarea faptului ca securitatea fiecarui stat poate fi asigurata mai eficient impreuna decat separat. La Summitul NATO din 2016 de la Varsovia, am decis sa consolidam capacitatea noastra de aparare colectiva pe Flancul Estic al Aliantei, astfel incat sa fim mai bine pregatiti in a genera simultan descurajarea si apararea, in paralel cu asigurarea deschiderii catre dialog si parteneriate cu statele care impartasesc valorile si principiile comunitatii euroatlantice. Am participat pe 22 martie, in calitate de ministru al Apararii nationale, la ceremonia semnarii actului de declarare a capacitatii finale pentru Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est din Bucuresti. Evenimentul, cu o semnificatie deosebita pentru Romania, desfasurat la Centrul de Instruire Intrunita Getica, demonstreaza inca o data contributia substantiala pe care o aduce Romania la intarirea flancului estic al Aliantei'', subliniaza demnitarul.

Guvernul Romaniei isi respecta angajamentul asumat prin programul de guvernare, acordand o maxima importanta consolidarii capacitatii de aparare a tarii si actionand pentru indeplinirea obiectivelor majore atat in domeniul inzestrarii, cat si in cel al pregatirii si instruirii trupelor, afirma Fifor.

Astfel, incepand cu anul 2017, Romania aloca Apararii doua procente din PIB si va continua sa faca acest lucru pana in 2026, a dat asigurari Mihai Fifor.

''In raportul anual al secretarului general NATO sunt evidentiate performantele Romaniei in ceea ce priveste alocarile pentru Aparare in anul 2017. Procentul cheltuit pentru inzestrare, in cadrul bugetului total, situeaza tara noastra pe primul loc in cadrul Aliantei, cu 33%. Tot pe primul loc Romania se afla si in ceea ce priveste rata cresterii bugetului apararii, comparativ cu anul precedent'', arata acesta.

Prin aceste masuri active, se reconfirma angajamentul de substanta pentru indeplinirea obligatiilor ce revin Romaniei pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia nationala de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea si consolidarea capabilitatilor de aparare, mentioneaza el.

''Acordam maxima prioritate respectarii angajamentului asumat in Tara Galilor in acest domeniu - Defence Pledge. Prin finantarea adecvata a programelor de achizitii de echipamente/tehnica esentiale pentru inzestrarea structurii de forte si revitalizarea unor sisteme de echipamente si tehnica militara existente, abordate cu prioritate anul trecut si pe parcursul acestui an, tara noastra demonstreaza ca isi indeplineste obligatiile ca membru al NATO si ca este un aliat credibil si predictibil in aceasta regiune a Europei. Suntem, la nivel aliat, in plin proces de pregatire a viitorului Summit de la Bruxelles. Astazi, prezenta aliata avansata este materializata pe intreg Flancul Estic al Aliantei, atat in nord-est (arealul baltic), cat si in sud-est, pe teritoriul national si la Marea Neagra. Continuam sa ne focalizam major asupra implementarii sale si, in acest context, asteptam in iulie decizii importante, cu relevanta pentru postura de aparare si descurajare aliata'', se mai arata in mesajul ministrului.

El a dat asigurari ca tara noastra va fi alaturi de aliati in structurile politico-militare, acolo unde se pun bazele securitatii colective pentru toti cetatenii tarilor aliate si partenere, in structurile de comanda si in centrele de pregatire si, nu in ultimul rand, in teatrele de operatii, ''acolo unde militarii romani reprezinta cu mandrie tara noastra, fiind cei mai importanti ambasadori ai Romaniei in lume''.

La 29 martie 2004, Romania a aderat in mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmata, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborarii oficiale a drapelului romanesc la sediul NATO.

In baza Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO in Romania se sarbatoreste in fiecare an, in prima duminica a lunii aprilie. Ziua NATO este o sarbatoare publica dedicata democratiei, spiritului european si euroatlantic.

Citeste si:

    Sursa foto: Agerpres / Liviu Sova

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri