Presedintele Consiliului Concurentei va trebui sa fi indeplinit functii de conducere cu largi responsabilitati pentru o perioada de cel putin 15 ani, au decis, joi, deputatii Comisiei Juridice si Comisiei de Industrii intr-o sedinta comuna. Daca prevederea intra in vigoare, actualul presedinte al Consiliului, Bogdan Chiritoiu, va fi demis, cu mai bine de un an inainte de a-si incheia mandatul, scrie Ziare.com.

Amendamentul PSD, votat joi de deputati la proiectul de lege privind organizarea si functionarea Consiliului Concurentei, va intra in vigoare dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, Senatul urmand sa fie Camera decizionala.

Daca amendamentul va intra in vigoare, actualul presedinte al Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, va putea fi schimbat.

Conform amendamentului, "Presedintele trebuie sa fi indeplinit functii de conducere cu largi responsabilitati pentru o perioada de cel putin 15 ani, in care a facut dovada inaltei sale competente profesionale si manageriale".

Deputatii au mai adoptat un amendament al PSD, conform caruia "membrii Consiliului Concurentei sunt numiti prin decret de catre presedintele Romaniei, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea Comisiilor Juridice ale celor doua Camere". In forma actuala a legii, numirea membrilor Plenului Consiliului Concurentei se realizeaza de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei, cu avizul Guvernului si dupa audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Citeste si:
Citu anunta ca PSD a eliminat mai multe prevederi legate de ANAF
Citu anunta ca PSD a eliminat...

Opozitia critica amendamentele: PSD doreste sa puna mana pe Consiliul Concurentei

Deputatul PNL Gabriel Andronache a explicat, la finalul sedintei, ca este vorba de fapt de doua proiecte de lege si a criticat amendamentele adoptate, care, in opinia sa, vor conduce, dupa publicarea in Monitorul Oficial, la "numirea in fruntea Consiliului Concurentei a unui om de paie la dispozitia PSD".

"In Comisia Juridica s-a discutat din nou modificarea Legii Concurentei, in sensul in care PSD doreste cu orice chip sa puna mana pe Consiliul Concurentei, pentru a-si instala probabil la conducerea acestei institutii fundamentale pentru garantarea unei piete libere in Romania un lacheu.

S-a procedat la discutarea unui proiect de lege care a venit de la Senat alterat, modificat cu pixul, tot la Comisia Juridica se afla un alt proiect de lege, in care Camera Deputatilor este Camera decizionala.

Si am ridicat in cadrul sedintei problema competentei Camerelor, in sensul in care nici acum cei de la PSD nu s-au hotarat daca Senatul este camera care trebuie sa adopte decizia in aceasta materie a concurentei sau Camera Deputatilor.

Citeste si:
Ministrul Justitiei, aviz negativ: PSD nu vrea desfiintarea Sectiei...
Ministrul Justitiei, aviz...

Pana la urma, s-a discutat acest proiect de lege, au fost incluse modificari care se refera la vechimea pe care trebuie sa o aiba in domeniu presedintele Consiliului Concurentei. De asemenea, au fost introduse o serie de reglementari care fac din Consiliul Concurentei, in ansamblul sau, o structura decorativa, iar viitorul presedinte al Consiliului Concurentei va fi cel care va taia si spanzura, cu ghilimelele de rigoare, in sensul in care va avea puteri discretionare, care la ora asta sunt la indemana plenului Consiliului", a detaliat Andronache.

Presedintele Romaniei, exclus din procedura

El a subliniat ca viitorul presedinte al Consiliului Concurentei nu va mai fi stabilit ca pana acum, presedintele Romaniei este exclus din aceasta procedura, Parlamentul fiind cel care va decide.

"Pe cale de consecinta, la conducerea Consiliului Concurentei va fi instalat un om de paie la indemana presedintelui Dragnea. Modificarile operate astazi sunt relevante in acest sens. Este pacat ca o institutie fundamentala prevazuta de Constitutia Romaniei, care trebuie sa asigure garantiile necesare pentru desfasurarea unei activitati concurentiale in materia comerciala in Romania, este aruncata in aer prin aceste modificari", a spus deputatul PNL.

Potrivit acestuia, criteriile de numire a viitorului presedinte al Consiliului Concurentei sunt urmatoarele: "Numirea va fi facuta direct de Parlament, fara a se mai trece prin filtrul unui examen, unui interviu, asa cum prevede legea in vigoare. Apoi, aplicarea sau identificarea unei solutii legislative interesante si novatoare, in sensul in care se stabileste in tipul mandatului actualului presedinte al Consiliului Concurentei faptul ca este necesara o vechime de 15 ani in domeniu, criteriu introdus special pentru ca acesta sa nu mai poata ocupa aceasta functie.

Citeste si:
SIIJ contesta decizia de trimitere la Parchet a dosarului Mineriadei
SIIJ contesta decizia Curtii...

Mai mult, aceasta reglementare va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Evident, actualul presedinte al Consiliului Concurentei nu va mai putea ocupa aceasta functie pana la finalul mandatului, care va fi peste un an si cateva luni, si va fi prin efectul legii demis".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
BREAKING PSD planuieste sa boicoteze investirea Guvernului Orban 2
Setari Cookie-uri