Prima reactie a Presedintiei Romaniei dupa intalnirea dintre Klaus Iohannis si Viorica Dancila

Premierul Viorica Dancila si ministrul de Externe, Teodor Melescanu, au plecat de la Palatul Cotroceni. Intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis a durat aproape o ora. La discutii a participat si vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, Ana Birchall, scrie Digi24.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a avut marti, 15 mai a.c., la Palatul Cotroceni, consultari cu prim-ministrul Romaniei, doamna Viorica Dancila, in urma invitatiei adresate sefului Guvernului pentru clarificarea unor aspecte care tin de politica externa a tarii noastre, inclusiv tema relocarii ambasadei Romaniei din statul Israel. La intalnire au mai participat viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, doamna Ana Birchall, si ministrul afacerilor externe, domnul Teodor Melescanu.

In cadrul discutiilor, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca este obligatoriu ca politica externa a Romaniei sa se faca numai in interesul Romaniei si ca este necesar ca tensiunile interne pe teme de politica externa sa inceteze imediat, pentru ca tara noastra sa ramana un actor credibil in relatia cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene si al NATO, precum si in cadrul celorlalte parteneriate strategice in care tara noastra este angajata.

Presedintele Romaniei a atras atentia ca politica externa a tarii noastre trebuie caracterizata de constanta si predictibilitate, avand cateva linii rosii de la care decidentii politici nu s-au abatut niciodata, indiferent de culoarea lor politica. Schimbarea pozitiei echilibrate si echidistante pe care Romania a avut-o pana acum nu ar face decat sa produca ingrijorare si neliniste.

In acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a solicitat cooperare institutionala loiala si corecta, in conformitate cu cadrul legal si constitutional in vigoare, subliniind ca aceasta este conduita care trebuie sa ghideze toate actiunile Guvernului, in interesul national.

Citeste si:
Reacția PSD la atacul președintelui: Iohannis apără acest Guvern...
Reacția PSD la atacul...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

Prim-ministrul Viorica Dancila si membrii Guvernului prezenti la consultarile de astazi au exprimat, la randul lor, opinia ca este nevoie de o abordare institutionala loiala in ceea ce priveste politica externa a Romaniei.

Presedintele Romaniei a evidentiat, totodata, ca deciziile majore de politica externa ale tarii noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra sigurantei nationale si a cetatenilor romani trebuie luate intotdeauna cu responsabilitate si discernamant”, se arata pe site-ul presedintiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri