Din delegatia PSD fac parte presedintele formatiunii, Victor Ponta, presedintele executiv Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cel care prezideaza si comisia parlamentara pentru elaborarea Codului Electoral si senatorul Ioan Chelaru, responsabil din partea PSD cu modificarile Constitutiei. Acesta este al doilea rand de consultari intre seful statului si formatiunile parlamentare, dupa discutiile din 12 ianuarie, care au avut ca tema incheierea unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitatia catre partidele si formatiunile politice reprezentate in Parlament de a veni la Palatul Cotroceni, in vederea unor consultari referitoare la prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare. Potrivit Presedintiei, pe agenda discutiilor se vor afla mai buna organizare a votului in strainatate, finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare.

Presedintele Klaus Iohannis anuntase, cu o zi inainte, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca a invitat partidele la consultari pe tema legilor electorale, pentru a se discuta legat de solutiile legislative sustinute de fiecare formatiune politica, mentionand ca ”trebuie sa se lucreze pe Codul electoral”, scrie Mediafax.

Citeste si:

Iohannis a declarat ca trebuie sa existe o reforma atat in privinta partidelor, cat si a Parlamentului, in cazul caruia "toata lumea este de acord, este prea mare, prea multi parlamentari". El a mentionat ca este nevoie de un Parlament "mai mic, mai eficient si mai credibil".

El a mentionat ca nu vrea sa se pronunte asupra unui sistem de vot sau altul deoarece vrea ”un dialog autentic” cu partidele. ”Vreau sa invit partidele la un dialog autentic, nu eu sa le spun ce vreau, ei sa-mi spuna cum vad calea cea mai buna pentru o schimbare, evident, in bine”, a mai spus Iohannis.

Dupa PSD, la ora 11.00, presedintele va incepe consultarile cu Partidul National Liberal, iar la ora 12.00, cu Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei. La ora 14.00, Klaus Iohannis va discuta cu Partidul Conservator, la ora 15.00, cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania, la ora 16.00, cu Grupul parlamentar al minoritatilor nationale, iar la ora 17.00, cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu.